Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

"Rágott" végű lécek és nyomaték a Headnél

2009.10.12. Bartus Péter

"Rágott" végű lécek és nyomaték a Headnél Két technikai újítás valamint a cross család likvidálásával egy új széria megjelenése a Head idei újdonsága. Nézzük a 2009/2010 szezonra megjelenő Head léceket!

Új technológia, könnyebb kezelhetőség

A Head az Intelligence technológiával már régóta felismerte, hogy jó lenne olyan sílécet gyártani, ami könnyen hajlik, tehát könnyen kezelhető, viszont van éltartása, azaz nem csavarodik el kemény felszínen (jég), vagy tempósabb haladásnál. A top léceknek ugyanis a nagy torziós szilárdsága miatt szinte tökéletes az éltartása, de nagy energiába kerül meghajlítani (vagy nagy súly kell hozzá, vagy nagy tempó, vagy e kettő kombinációja, azaz az impulzus). Az olcsóbb technológiával gyártott lécek a tanuló idő alatt könnyen kontrollálhatóak, de az első bátrabb megeresztésnél realizáljuk, hogy a lécek nedves vécépapírként viselkedve alattunk oda mennek ahová akarnak (néha különböző égtáj felé), nem ahová mi szeretnénk.

Versenylécek Miller ajánlásával

A léccsaládok közül elsőnek nézzük a Bode, Person, Cuche, Riesch és a most érkezett Vonn által tesztelt Race léceket. A Worldcup iSL a jól bevált, famagos szendvicsszerkezettel, Intelligence technológiával és a rugalmasságot növelő Liquidmetal héjjal bír. A GS modell (iSpeed) ugyanilyen beltartalom mellett klasszikus GS geometriára épül. A kevésbé küzdős oversized race lécek az iSupershape Speed (GS), az iSupershape Magnum (cross) és a méltán népszerű SL geometriájú iSupershape.

Chip sorozat - ami a Supershapek felett van

A Supershape-ek közé sorolható, de már csak az áruk miatt is külön kategóriát képező, letisztult grafikájú Chip széria az előbbi passzív intelligens rendszerekkel ellentétben chipes aktív elektronikát tartalmaz, amely a rendszer hatásfokát nagymértékben növeli. A sorozat tagjai a Chip 78, 71 és 66, ahol a szám „meglepő módon” a csípőszélességre utal, így az első inkább freeride, a középső allmountain, míg az utolsó cross célokat szolgál. A felhasználási területet jelzi a farkialakítás is: a 78 gömbölyű, a 71 lekerekített, a 66 Tailwing. A far egyben az egyedüli külső megkülönböztető jegyük.

All-mountain: Nem izzik tovább a Xenon

Amint a bevezetőben említettem, a Xenon cross széria elköltözött az örök égi hómezőkre, helyüket itt is a tavaly még XRC-nek hívott allmountain lécek, az 5 tagú Peak család veszi át, konkrétan a fantáziadús nevű Peak 88, 82, 78, 76 és 73 (az olvasóra bízom mit jelentenek a számok…). A három legszélesebb modell kapható kötés nélkül is, utalva a freeride vérvonalra.

Allround: új ikonok

A manapság egyre többször recreational-nek hívott allround széria jeles képviselői az új Icon TT lécek (Icon TT 20, 40,60, 80), kezdőtől a középhaladó szintet lefedve. Intelligence és a Torque technika, valamint minden modellen a Railflex sínes platnirendszer jellemzi a műszaki színvonalat, a 80-as modellnél megdobva még a szendvics szerkezettel is.

Women: csajoktól csajoknak

A Head idei női ONE szériájának alkotói kizárólag lányok voltak, a Head alpesi világkupa, freeride-freestyle csapataiból és grafikusokból, dizájnerekből verbuválva. Elsődleges szempontok a nőies megjelenés, könnyített súly, a női technikákhoz alkalmazkodó keménység és forma, valamint a teljes alpesi palettát lefedő típus választék voltak. Ennek megfelelően a Race kategóriát a Power One, a Freeride-ot a Wild One, Sweet One és Great One, a Park & Pipe női képviselője pedig a G.E. Pro. Szerény véleményem szerint a hölgyeknek szánt idei allround One széria grafikája a tavalyi modellekhez képest egy kicsit „kínaira” sikeredett, ettől függetlenül bizonyos vagyok benne hogy mindenki megtalálhatja a neki megfelelő modellt a 4 tagú palettáról (Fine One, Cool One, Every One, Perfect One). Újdonság a TT technológia megjelenése a Perfect One és a Fine One lécekben. A fiú modelleknél 20%-al könnyebbek, a platni és a kötés a hölgyek anatómiájára készült. Egy érdekesség a freeride vonalról: A freerider élő legenda Jon Olsson kibulizta, hogy a nevét viselő lécen a barátnője fényképe legyen, ami elég merész húzásnak tűnik a Head részéről, bár már tavaly is egy csinos hölgy szerepelt a lécen.

A Head-nél csakúgy mint mindig, osztrák precizitás jellemző mind a fejlesztésekre, mind a modellekre, nem okoztak csalódást idén sem.

A cikk szerzője Bartus Miklós "örökös magyar bajnok" fia

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.