Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Madarat tolláról: síléc teszt középhaladó nőknek

2014.01.16. Pálinkás Norbert

A színek és minták fontos szerepet játszottak az evolúcióban. Nézzük például a pulykát és a pávát. Hasonló testalkatú madarak, mégis igen más a színük és mintázatuk: a természet törvényei formálták tollaikat. Mi is sokfélék vagyunk, és erre szeretünk ráerősíteni, amikor tollazatot színeket és mintákat választunk magunknak.
Talán éppen ezért fontos sokunk számára, hogy a kiválasztott sílécre milyen színeket és mintákat terveztek. Persze jól ismerik ezt a vágyunkat a marketing szakemberek és designerek is. Évről évre elő kell jönniük valami újabb ötlettel - nem ritkán csak csomagolással -, hogy a termékeik akár ugyanazzal a beltartalommal is jobban eladhatóak legyenek. Komoly döntési faktor ez, ráadásul úgyis mindenki saját ízlése alapján választ sílécet. Melyik illik jobban a ruhámhoz, stílusomhoz, melyik kerekíti az önképemet - ilyenek a leggyakoribb dilemmák. Tanácsot adni ez ügyben viszonylag felesleges. Pedig időnként nem árt mérlegelni kicsit a színeken és mintákon túl is. Tehetjük mindezt anélkül, hogy kijelentenénk melyik síléc jobb vagy rosszabb. Maradjunk inkább annál: alkalmasabb az adott felhasználó számára.
A SíRiporter első tesztjében abból a közhelyből indulunk ki, hogy női embertársaink számára gyakran fontosabb egy síléc színe, mint egyéb tulajdonságai. Miután amatőr tesztelőnk megerősíti feltételezésünket, bátrabban haladunk tovább ezen a mezsgyén. Igyekszünk a már kipróbált és megszokott saját síléc helyett három másikat ajánlani. Illetve nem is mi ajánljuk azokat, hanem forgalmazókat kérdezünk, mi lenne szerintük ideális a kísérletben részt vevő hölgy számára. Módszertanunk hasonlít egy bolti vásárláshoz. Eláruljuk a "kuncsaft" súlyát, magasságát és ez valójában még csak néhány alapinfó. Hiszen egy szakértő eladónak tisztában kell lennie vele, hogy a vásárló mióta síel és nagyjából mennyi időt töltött havon, milyen pályákon (vagy pályákon kívül) és milyen tempónál érzi komfortosan magát, és szóba kell még kerüljön néhány hasonló "apróság".



Különösen fontos tehát előre átgondolni a válaszokat ezekre a kérdésekre, azaz tisztában lenni saját tudásunkkal, terveinkkel és igényeinkkel. Számtalan lécmodell található a piacon, igen eltérő paraméterekkel. Ami jól működik az egyik síelőnek, az akár nagyon kényelmetlen lehet a másiknak. Tipikus hiba, hogy spórolva az anyagiakon olyan lécet vesz meg a sípolgár, amit tudásügyileg már rég túlhaladott. Önigazolásként pedig könnyű menekülőút a "nekem ez tökéletes, ezzel is élvezem a csúszást" kezdetű magyarázkodás.
Nem egy olyan ismerősöm van, aki rég "lehagyott" lécét sok év után alkalmasabbra cserélte, majd megállapította, hogy új perspektívák nyíltak az élvezetes síelésre. Az sem ritka, hogy valaki a legjobb modellek választásától várja technikája javulását. Pedig akár még kártékony is lehet, ha túl nagy a különbség sí és használója tudása között. Meg egyébként is, ahogy egy öreg síelő barátom szokta mondani: nem a lécben van a tudás, hanem a lábban.

Észosztás nélkül csak annyit javasolnék mindenkinek: forduljon szakemberhez, legyen vele és önmagával egyaránt őszinte és nézzen kicsit a színeken és mintákon túl is. Mert csak ebben az esetben mondható majd el, hogy ahogy a madarat tolláról, úgy a síelőt lécéről ismerni meg.

A tesztben szereplő lécek:
  • Völkl RTM 75
  • Blizzard Viva Power 600
  • Armada El Rey
  • Nordica First Belle
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.