Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újdonságok a sífelszerelések piacán 2008/09 - 5. rész

A Fischer és Nordica újdonságai

2008.12.16. Hernádi László

Újdonságok a sífelszerelések piacán 2008/09 - 5. rész Az idei szezon síléc újdonságait bemutató cikksorozatunk befejezõ részében a Fischer és a Nordica idei síléceirõl kaphatnak egy rövid áttekintést az olvasók.

Fischer

Az Osztrák cég, amely a legsikeresebb volt a tavalyi világkupa szezonban, idén is azon gyártók közé tartozik, amelyek rendkívül nagy választékot kínálnak síléceikből.

A versenylécek kínálatában a már évtizedek óta állandó RC4 elnevezéssel találhatunk keményebb és puhább versenyléceket, a világkupa modellek feltűnő jellegzetessége a csőr rész közepének kivágása, ezt a megoldást legutóbb a nyolcvanas évek elején alkalmazta a gyár. Ezúttal a síléc csőrének tehetetlenségéből adódó felesleges rezonanciák csökkentése a cél, míg a múltban a légellenállást csökkentették ezzel a megoldással. A csúcslécek az RC4 Worldcup SL HOLE (szlalom) és GS HOLE (lesikló), ezek a legkeményebb lécek a kategóriában, a könnyített csőrrészen kívül a farrésznél is megfigyelhető egy bevágás, ami fecskefarkszerűvé teszi a léc végét. Az egy fokkal puhább kategóriában az RC4 Worldcup Flowflex RC a lesikló, a Flowflex SC pedig a szlalomléc. A Flowflex egy speciális platnit takar, amely minden eddiginél kisebb mértékben befolyásolja a síléc ívre hajlását. Szlalomlécből pedig még egy belépő versenymodellt is kínál a cég, ez az RC4 Competition Pro RF SP. A következő kategóriában a profi sízőknek szánt Progressor léceket találjuk. Ezek fő jellegzetessége az, hogy a sílécek első és hátsó része két különböző rádiuszt képvisel. A megoldás erősen emlékeztet a carving korszak hajnalán szintén a Fischer által bemutatott "Radarc" léceknél alkalmazott megoldásra. A "Dual Radius" a kis és nagy íveken való sikláskor is megnövelt stabilitást ad a lécnek. (Elnézést kérünk olvasóinktól, hogy ebben a bekezdésben korábban asszimetrikus jobb és bal lécről írtunk - a tévedést korrigáltuk). A sportos, ambiciózus sízők körében évek óta nagyon népszerű az RX léccsalád, idén négy különböző típus közül lehet válogatni, az RX8 a legkeményebb léc.
A pályán és pályán kívül egyaránt könnyen kezelhető léceket idén „FUSE” névvel jelölik, a könnyű de merev felépítés, valamint a közepes rádiusz a középen is szélesített nagy talpfelülettel együtt kiváló lehetőséget nyújt, azoknak, akik a sípályán és a sípályán kívül is szeretnek síelni.
A kezdő és középhaladó sízők számára, pedig a tavaly még RX Heat léceket kínálják immáron csupán "Heat" névvel.

A freeride hívei a hatalmas talpfelületű Vatea lécek közül választhatják ki az igényeiknek megfelelően. Ezek a lécek hosszú rádiusszal és hatalmas talpfelülettel rendelkeznek, a merevségről és a könnyű súly mellett biztosított rugalmasságról a lécbe, hosszanti irányba beépített két darab szénszálas I profil gondoskodik. A fun-parkok kedvelőinek az Addict léceket kínálja a gyártó, ezen lécek csúcsmodelljénél a kantnikat egy titánium lap támasztja alá, ezzel segítve a korlátokon való csúszásokkor az élre ható erő egyenletes eloszlását.

Nordica

Az Olasz cég is nagyon széles választékkal készült a szezonra. A versenykategóriás lécek a már megszokott Dobermann nevet viselik, a szlalom csúcsléc a Pro SL, a lesikló a Pro GS, ezeken kívül még két kevésbé kemény, szlalom karakterisztikával jellemző lécet kínál a cég ebben a kategóriában síoktatók és profik részére, a Spitfire-t és a Spitfire Pro-t. A lécekre az XBS (X-Balance System) elnevezésű kötésrögzítő rendszer kerül, ez a rendszer a kötésről közvetlenül az élekre vezeti át az erőket, a rendszernek három különböző fajtája van. A haladó pályasízők részére a töretlenül népszerű Speedmachine lécek jelentik a jó választást a cég lécei közül, 5 különböző keménységű modell közül lehet választani. A pályára és pályán kívülre is alkalmas felépítéssel rendelkező léceket a Hot-Rod család foglalja magában, itt nyolc különböző keménységű típus található a választékban. Kezdők és haladó sízők számára, akik leginkább kezelt pályán szeretnek síelni, a Gran Sport léceket kínálja a gyártó két különböző keménységű változatban. A félcsövek, ugratók és korlátok kedvelői három típus közül választhatnak, a The Zero képviseli a csúcskategóriát, a két puhább típus, pedig az Ignition és a Spark. A porhavas érintetlen lejtőkre az Enforcer, Blower és a Jah Love lécek készültek.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.