Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Anja Pärson - Aki beleszeretett a lesiklásba

2005. február

Védjegye: a hasoncsúszás. Az alpesi sí szakavatott nézői talán már ki is találták, hogy ezúttal kiről írunk. A horvát Janica Kostelic után az újhullám másik salomonos képviselőjét, a 2003-2004-es összetett Világkupa győztesét,a svéd Anja Pärsont mutatjuk be.
Azt a 24 esztendős versenyzőt, aki egy-egy Világkupa-győzelem után nem rest a rajongói előtt hasra vágódni, s úgy ünnepelni sikerét, mint honfitársa, az arsenalos Fredrik Ljunberg a szép gólokat a Premier League-ben.

A Salomon színekben versenyző Pärson kisasszonynak egész pontosan huszonháromszor nyílt már lehetősége e sajátos örömünnepre azóta, hogy 17 esztendősen, 1998. március 12-én az Egyesült Államokbeli Mammouth Mountainben megnyerte élete első műlesikló Világkupa-futamát. De valójában ki is ez a lány, akit bármerre jár, közvetlensége, kedvessége miatt azonnal a szívükbe zárnak az emberek. Aki a médiát olyan természetességgel, póz nélkül szolgálja ki, hogy az újságírók nem is kívánnak maguknak jobb riportalanyt.
"Egy vagyok közületek - hangsúlyozza mindig a sajtótájékoztatókon. - Kemény munkával, jó hozzáállással, erős akarattal mindent el lehet érni, amit az életben magad elé tűzöl."
Tegyük hozzá, Anja Pärsonnak volt honnan merítenie, hiszen az 1981. április 25-én Umeäban született versenyző nem máshol, mint a legendás síző, Ingemar Stenmark, valamint a szintén többszörös Vk-győztes Stig Strand szülővárosában, Tärnaby-ban nőtt fel.
"Ugyanazt az utat szeretném bejárni, mint Ingemar vagy Stig" - vallja Anja, aki egészen kicsi kora óta síléceken "közlekedik". Az első mozdulatokat édesapja, Anders Pärson mutatta meg neki, aki azonnal felismerte a lányában rejlő lehetőségeket. "Ő nem egyszerűen síző, hanem sokoldalú sportember. Kiválóan focizik, snowboardozik vagy éppen szörfözik." - állítja az édesapa, aki annak érdekében, hogy csak a lánya edzésmunkájával foglalkozhasson, ebben a szezonban lemondott a svéd szövetségi kapitányi posztról.
Anja Pärson, Janica Kostelic és Sonja Nef
Anja Pärson, Janica Kostelic és Sonja Nef
De egyelőre maradjunk csak a kezdeteknél, amikor a 14 esztendős Anja a korosztályos bajnokságban nem csak lány riválisait, de fiú ellenfeleit is sorra verte a pályákon.
"Én egyszerűen mindig versenyben vagyok - mondja a síző. - Abban a pillanatban, amikor a rajthelyre lépek áthat a győzelem érzése. Nincs semmiféle stratégiám vagy taktikám, nem azért versenyzem, hogy pontokat gyűjtsek az összetett Világkupához, és nem is a pénzdíj motivál. A célom egyszerűen a győzelem, a többi csak másodlagos." És ahogy mondja, el is hiszi az ember ezeket a gondolatokat. Beszélhet hozzád svédül, angolul vagy éppen németül. Minden nyelven tökéletesen beszél a tökéletességről.
Azt mondja: minden idők legjobb svéd sízőnője szeretne lenni, amihez nem szükségeltetik más csak felül kell múlnia Pernilla Wiberg teljesítményét, aki 24 Vk-győzelmet ért el. Wiberg majd másfél évtizedes pályafutás alatt szerzett ennyi elsőséget, az elsőt még 1991-ben húszesztendősen, az utolsót 1999 decemberében. A már összetett Világkupa-győztes és kétszeres világbajnok (2001, 2003) Pärson mindössze hetedik Világkupa-szezonját "tapossa", igaz, győzelmek tekintetében ez az idény eddig nem úgy sikerült, ahogyan elképzelte. Bár két kedvenc számában, a műlesiklásban és az óriásban rendre a dobogón zárt, mindössze a szezont nyitó söldeni versenyen sikerült diadalmaskodnia.
Persze, a Salt Lake City-i olimpián egy ezüst- és egy bronzérmet szerző sízőt most egészen más célok hajtják. Ugyanolyan eredményes szeretne lenni a gyors számokban, azaz a lesiklásban és a szuper óriás-műlesiklásban is, mint a technikai szakágakban. Az első jelentős lépést már az elmúlt hetek során megtette, hiszen a Cortina d'Ampezzo-i szuper óriás-műlesikláson az osztrák Renate Götschl mögé már felállhatott a dobogó második fokára.
"Biztos vagyok benne, hogy Anja sokkal jobb lesz, mint én voltam. A sors hihetetlen erővel és energiával ajándékozta meg, sokkal szívósabb, mint hajdan én voltam." - vallja be az olimpiákról és a világbajnokságokról hat aranyérmet őrző, 1997-ben összetett Világkupa-győztes Wiberg.
Hasonló véleményen van róla a 86-szoros Világkupa-futamgyőztes Ingemar Stenmark is: "Összeadva a technikáját és az erejét a világ egyik legjobb gyorsasági specialistájává válhat az elkövetkező években."

"Anja egyszerűen beleszerelmesedett a lesiklásba, de még rengeteget kell tanulnia" - árulja el az édesapa, aki bízik benne, hogy lánya hamarosan ebben a szakágban is újabb győzelmet ünnepelhet.

ANJA PÄRSON

  • Született: 1981. április 25., Umeä
  • Magassága: 170 cm
  • Testsúlya: 78 kg
  • Kedvenc...
    ...versenyszáma: műlesiklás
    ...pályája: Sestriere
    ...sízője a maiak közül: Sonja Nef
    ...sízője a múltból: Vreni Schneider és Ingemar Stenmark
    ...edzője: az édesapja, Anders
    ...edzőpartnere: télen a csapattársai, nyáron a barátja, Björn
    ...;étele: a mama főztje
    ...hónapja: az április és a május
    ...zenéje: Mozarttól a Metallicáig minden
  • Leg, leg, leg...
    A legemlékezetesebb versenye: a 2001-es Sankt Anton-i vb
    A legszörnyűbb élménye: a francia Regine Cavagnoud halála
    A legtöbb sízéssel töltött nap egy évben: 200
    A legjobb nyári időtöltés: feküdni a napon, úszni és horgászni
    A legkedvesebb sportágak: sí, labdarúgás, floorball
    A leghűségesebb társ: Tarras, a család kutyája
Bükköny Otília
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.