Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sífelszerelés: Bérelni vagy vásárolni?

2009. október Bata Attila

Jó néhány évvel ezelőtt nem volt kérdés, hogy saját vagy bérelt lécekkel vágjunk-e neki a szezonnak. Azóta azonban sokat változott a világ.
Egyre kevesebb az igazi tél, amikor nincs panasz a hóviszonyokra, a megvásárolt lécünk gyakran csak porosodik a tárolóban, közben a felszerelések ára egyre jobban emelkedik, a gyártók még a rajtuk maradt készletektől sem válnak meg sokkal olcsóbban.

Becslések szerint 2008-ban körülbelül 3,4 millió alpesi lécet adtak el a világon. A megvásárolt lécek száma évek óta csökken, ezzel szemben a bérbe adott lécek száma évről-évre emelkedik. Az elkészült vadonatúj lécek nagy része már egyből a kölcsönzőkbe kerül Franciaországban, itt már a statisztikák szerint a síelőknek több mint a fele bérelt léceken csúszik. Kissé keletebbre haladva ez az arány csökken, jelenleg 25-30 százalék lehet a bérelt lécek aránya az osztrák pályákon, de a szakemberek szerint néhány éven belül az osztrákok is elérhetik a franciák arányait. Még keletebbre tekintve, a bérelt lécek egyértelműen még inkább kisebbségben vannak a szlovák és hazai pályákon. Az utóbbi időben egyre aktuálisabb a kérdés: hogyan éri meg jobban: ha bérelünk, vagy ha sajátot vásárolunk? A válasz természetesen attól függ, hogy mennyit síelünk egy szezonban. Azon szerencsések esetében, akik több hetet is síelhetnek egy szezonban, nem kérdéses, hogy anyagilag sokkal jobban járnak, ha saját léccel döngetnek a pályákon. Az átlagos magyar síelő nem annyira szerencsés, hogy ennyi időt töltsön el a pályákon. Felmérés ebben a témában nem ismert, de az évi szokásos egy hét síszabadságnál vagy néhány hosszabb hétvégénél többre nem nagyon vállalkozik átlagos honfitársunk. Osztrák statisztikák szerint egy osztrák átlagosan 8-12 napot síel egy szezonban. Feltételezésem szerint mi, magyarok kevesebben, de hasonló lelkesedéssel hódolunk a síelésnek.

A felszerelés bérlését akár itthon, akár a külföldi síterepen is elintézhetjük. A hazai bérlés azoknak javasolt, akik nem bíznak abban, hogy idegen nyelven elboldogulnak kívánságaik felsorolásában, vagy azoknak, akik szeretnek az utazás előtt mindent időben beszerezni és a síterepen nem akarnak már a bérléssel bajlódni. Ebben az esetben azonban az utazás előtt és után kell extra köröket futni a felszerelés intézésével. Az is meggondolandó, ha hosszabb útra megyünk, hogy a léc egy napot utazik velünk oda-vissza, és ezekre a napokra érdemes-e bérleti díjat fizetni. Külföldön bérelni nem akkora ördöngösség, sőt az esetek többségében már itthonról bérelünk, hiszen a legtöbb nagy hálózat az interneten is elfogad foglalásokat. Még annyira sem bonyolult, mint egy repülőjegyet foglalni egy fapados gépre. Ha például Ausztriába megyünk, akkor a két nagy (Intersport és Sport 2000) sportszerbolt honlapjáról csak kiválasztjuk a síterepet, a síterepen belül a kölcsönző helyét (pl. lift mellett vagy a faluban), az időtartamot és a felszerelés típusát. A felszereléseket kategóriákba sorolják. A legtöbb online kölcsönző két-három kategóriát különböztet meg. Bár ők sokkal hangzatosabb nevekkel illetik ezeket, leegyszerűsítve alap (kezdő), közepes vagy csúcskategóriás felszerelések között válogathatunk.

A választást pénztárcánk és sítudásunk határozza meg, nem árt, ha mindkettővel tisztában vagyunk. Az első szempontban könnyen dönthetünk, de a második kérdésben fogadjuk meg a szakértő eladó tanácsát. Kategórián belül akár naponta is cserélhetjük a léctípusokat, kipróbálhatunk olyan márkákat, amelyekről már jókat hallottunk korábban. Más lécet kérhetünk, ha aznap szűzhavazni megyünk, vagy ha csak a ratrakolt pályán síelünk egész nap. Fontos szempont, hogy a léceket este átnézik és reggelre újra karbantartott állapotban kapjuk vissza.

A bérlés árai síterepenként és kölcsönzőnként változhatnak, itt is számíthat, hogy mennyivel korábban foglalunk. Érdemes tájékozódni a különböző ajánlatok között. Például Nassfelden egy alapkategóriás komplett szett (léc, bot és bakancs) bérleti díja 68 euró körül van három teljes napra. Egy csúcskategóriás léc (bakancs és bot nélkül) 64 euró három napra. Csak léc kezdőknek három napra 45 euró. A szett esetében körülbelül 19 ezer forintból megússzuk a bérlést. Hasonló felszerelést boltban körülbelül 90-130 ezer forintért kaphatunk. Ezekből az adatokból már viszonylagosan lehet számolgatni, ha évente 6-8 napot síelünk, akkor anyagilag melyik éri meg jobban. Persze az anyagi megfontolások mellett léteznek egyéb szempontpontok, amelyeket nem árt figyelembe venni.

Az előbbiekben már említett kényelmi szempontokból még többet említhetnénk. A kölcsönzők nagy része közvetlenül a síliftek vagy parkolók közelében található. Elég kényelmes megoldás reggel itt felvenni a felszerelést, majd síelés után azonnal megszabadulni tőle. Ha már a kényelemnél tartunk, ne felejtsük el: ha lécet vagy bakancsot a síterepen bérlünk, akkor rengeteg hely szabadulhat fel az autóban. Jobban elférünk, a mami több kaját tud bepakolni, nem kell tetőcsomagtartót felszerelni (esetleg kölcsönkérni vagy bérelni!), és így nem kell az autó többletfogyasztásával sem kalkulálnunk.

A kezdő síelőknek feltétlenül a bérlés ajánlott, számos osztrák síterep már rendkívüli ajánlatokkal várja a magyarokat is. Több terep kínál csomagban bérelt felszerelést, síbérletet és síoktatást, ennél jobb ajánlat már nem is kell a síelés elsajátításához. Ha a lelkes kezdőből hobbisíelő válik, akkor már érdemes elgondolkozni a fentebb említetteken. Bizonyára sokan lesznek, akik a kezdő szinttől rövid időn belül eljutnak a megszállottak kategóriájába, nekik a bérlés a megfelelő léc kiválasztásában és tesztelésében segíthet.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.