Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Felmérés a világ síbérletárairól

2005. február Patrick Thorne

Magazinunk állandó szerzője, Patrick Snow Hunter Thorne az idei szezonra is elkészítette felmérését a világ 30 országának 500 síközpontjában megvásárolható síbérletek árairól.

A világ síterepein érvényes bérletárakról idén ötödik éve készült felmérés, hogy az adatokat összegezve és összehasonlítva megtudhassuk, hol mennyibe kerül a síelés, illetve mennyit kapunk a pénzünkért. Az elemzésben szereplő árak a 2005. január 1-én a síközpontokban, helyben megvásárolt felnőtt, teljes árú, 6 napos síbérletek árai. A következőkben a tanulmány legfontosabb megállapításait adjuk közre.

Az elmúlt szezonhoz képest a világ síterepein többnyire emelkedtek az árak, mégpedig átlag 3%-kal, 181,56 euróra. Néhány kivétel azért akadt. Csökkentek az árak Bulgáriában, Horvátországban, néhány svájci, amerikai központban, de Libanonban is.

Európában a drágulás elsősorban Dél- és Kelet-Európára igaz, ahol az árak jellemzően még így is alacsonyabbak, mint az Alpok középső régióiban. Az áremelkedések Olaszországban, Spanyolországban, Andorrában az intenzív beruházásokkal magyarázhatóak.

Nem nagy különbséggel, de a legdrágább európai ország a síelők számára továbbra is Svájc, ahol ugyanakkor a nagyobb terepek között is találni az átlagosnál olcsóbb helyeket. A tanulmányból az is kiderül, hogy a gyerekkedvezmények jelentősek az alpesi országban, és magasabb az életkor, amely alatt ingyenes a gyerekek lifthasználata.

Észak-Amerikában a síelőknek és deszkásoknak átlagosan 40 százalékkal kell többet a pénztárakban hagyniuk, mint Európában. Az amerikai kontinensen belül az Egyesült Államok terepei a drágábbak, mintegy 15 százalékkal a kanadai árak felett. A világ legdrágább lejtőin így az Egyesült Államokban csúszhatunk, ahol idén több terep is átlépte az 500 dolláros (384 eurós) árhatárt. Az amerikai árképzés ugyanakkor igen rugalmas, nagy kedvezményeket kínálva például elővétel vagy internetes vásárlás esetén. A gyerekek szintén kedvező helyzetben vannak a bérletpénztáraknál mind a korhatárt, mind a kedvezményeket tekintve.

Az európai árnövekedést felülmúló drágulás tapasztalható Ázsiában és Ausztráliában. A Dél-Koreában regisztrált áremelkedés oka az ország pályázata a 2014-es téli olimpia megrendezésére és az ennek nyomán beindult nagyméretű beruházások. Az ázsiai kivétel Kína, ahol visszaesett az érdeklődés az elmúlt évek felfutása és intenzív síközpont-építési hulláma után. Ausztráliában és Új-Zélandon rekordközeli forgalmaknak örülhettek a téli üdülőhelyeken az elmúlt szezonban. Az emelkedést a fejlesztések itt is indokolták.

Síbérletárak a világban, euróban*

Nyugat-Európa 149
Európa 84
Andorra 151,5
Ausztria 153,1
Franciaország 151,5
Olaszország 152,3
Skandinávia 143,6
Svájc 175,42
Észak-Amerika 249,3
Kanada 215
Egyesült Államok 261
Átlag 181,56

*Felnőtt síbérlet átlagárak 6 napra, kedvezmények nélkül

Ársávok

  • 100 euró alatt: Kelet-Európa, Közel-Kelet, Dél-Amerika
  • 100-200 euró: az Alpok síterepeinek többsége, Kanada keleti része
  • 200-300 euró: a legdrágább alpesi terepek, Kanada nyugati része, Távol-Kelet, Ausztrália és Új-Zéland
  • 300 euró fölött: Egyesült Államok
Családi árak

A családok számára érvényes árak összehasonlítása szinte lehetetlen feladat a túl sok változó miatt. A különböző országok és üdülőhelyek gyakorlatában nem léteznek állandó és azonos korhatárok, korkedvezmények és kedvezményes időszakok. Felfedezhetőek azonban tendenciák. Eszerint a gyerekek számára legolcsóbb Svájc és Kanada. Olaszországban minimális a gyerekkedvezmény, Franciaországban pedig viszonylag drága a gyerekjegy a felnőttárhoz képest, és a korhatár is alacsony, amely alatt ingyen síelhetnek a gyerekek. Ausztriában és Svájcban - valamennyire egységesen 6-7 éves korig ingyenes a pályahasználat, szemben a francia és olasz gyakorlattal, ahol ezt a határt 3-5 évnél húzzák meg.

A gyerekkel utazók számára tehát érdemes tájékozódni a korosztályos kedvezményekről, van-e például tizenévesek számára elérhető kedvezmény, vagy már 11-12 éves kortól a felnőttekkel azonos árú jegyet kell megfizetniük. Lehetőség szerint azokat a helyeket vagy időszakokat, bérletkonstrukciókat kell keresni, ahol és amikor a gyerekek ingyen síelhetnek. Érdemes a családi kedvezményeket is átböngészni, amikor például a harmadik gyereknek - kortól függetlenül - nem kell bérletet váltania.

Mit kapunk a pénzünkért?

Hogy megtudjuk, mit kapunk a síbérlet áráért, a felmérésben szerelő több száz terep sífelvonóinak óránkénti kapacitását elosztottuk az árral. Ezzel egy arányszámot kaptunk, amely megmondja, hogy egy euróért hány embert juttat fel a helyi lifttársaság a pályák tetejére. Minél magasabb ez a szám, annál jobban járunk, ugyanis a nagyobb felvonókapacitás rövidebb sorokat és hosszabb sípályákat jelent.

Ez a számítás elsősorban a nagy pályarendszereknek kedvez, de ugyanakkor azt is kimutatja, ha egy látszólag olcsóbb síbérlet mégsem jó vétel, amennyiben csak kevés és kis kapacitású felvonóra használható. Az ár-érték ilyen összevetésében a legjobb vételnek a francia terepek bérletei tűnnek. A francia bérleteknél persze lehet olcsóbbakat találni, de ezek kevesebbet is érnek.

A síliftárak felmérésébe nehéz számszerűsíthetősége miatt persze nem kerülhetett bele az élmény intenzitása, amelyhez a bérletek megvásárlásával juthatunk. Természetes, hogy egy drágább bérletet egy nagy kiterjedésű, modern felvonókkal működő, nem zsúfolt terepen többre értékelnek a sízők, mint egy olcsóbbat egy hasonló méretű, ám zsúfolt központban, ahol hosszú sorok várnak az elavult liftekre.

A világ 10 legjobb ár-érték arányú síterepe

1. La Plagne (Franciaország)
2. Val Gardena (Olaszország)
3. Soldeu/Pas de la Casa (Andorra)
4. Les Arcs (Franciaország)
5. Tignes (Franciaország)
6. Saalbach (Ausztria)
7. Serre-Chevalier (Franciaország)
8. Les Deux-Alpes (Franciaország)
9. Courchevel (Franciaország)
10. Méribel (Franciaország)

A világ 10 legjobb ár-érték arányú bérletrendszere

1. Salzburg Superski Card (Ausztria)
2. Dolomiti Superski (Olaszország)
3. Espace Olympic Savoie (Franciaország)
4. Ski Amadé (Ausztria)
5. Kitzbühel Alps (Ausztria)
6. Lombardia (Olaszország)
7. Portes du Soleil (Franciaország)
8. Les Trois Vallées (Francaiország)
9. Zillertal Superski (Ausztria)
10. Mont Blanc (Franciaország)

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.