Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bode Miller - alpesi sí verzenyző pályafutása

2006. január Lipiczky Ágnes

Alberto Tombánál karizmatikusabb egyénisége nem biztos, hogy lesz az alpesi sí világában mondták néhányan még jó hét esztendővel ezelőtt, amikor az olasz szlalomspecialista, sármőr és botrányhős befejezte pályafutását.
Mindössze pár hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy ezekre a kijelentésekre rácáfoljon Hermann Maier, az osztrákok sízsenije, aki szemvillanás alatt nagyobb népszerűségre tett szert, mint a villám lábáról és jó poénjairól elhíresült Tomba La Bomba. Hogy ezt még lehet fokozni? Előfordulhat. Tény, hogy a 2004-2005-ös Világkupa-sorozat győztesének, az amerikai Bode Millernek személyében újabb egyedülállóan magával ragadó személyiséget ismerhettünk meg, aki nem csak a pályán bemutatott elképesztő futamaival vagy éppen mentéseivel hívta fel magára a figyelmet, de az amerikaiakra oly jellemző lezserségével is sokakat maga mellé állított.
Noha már 1998 óta gyűri az alpesi Világkupa-sorozatot, igazából csak 1999-es versenyidényben kezdhettük el megjegyezni a nevét, hiszen hat esztendővel ezelőtt produkált először Top10-es eredményt a Vk-ban. Az első győzelmét 2001. decemberében a Val d'Isére-i óriás-műlesikláson aratta, amelyet azóta 19 elsőségre egészített ki, s nem mellesleg 22 esztendővel Phil Mahre összetett diadala után az elmúlt szezonban ismét megszerezte az Egyesült Államoknak az összetett Világkupát.

"Amióta elkezdtem a sípályafutásomat, soha senkit nem láttam még olyan gyorsan síelni műlesiklásban, mint ahogyan Bode Miller teszi."- vélekedett a Salt Lake City-i olimpia kombinációs versenye után az amerikai fiúról a norvégok háromszoros olimpiai bajnoka, Kjetil Andre Aamodt. Nem véletlenül. Miller ugyanis a lesiklás 15. helye után elképesztő műlesiklással jött fel Aamodt mögé a második helyre, s így két ezüstéremmel (a másikat óriás-műlesiklásban szerezte) zárta a hazai rendezésű ötkarikás játékokat.

De vajon Bode Miller elképesztő vagy esztelen?
Úgy tűnik, az ő esetében e két jelző együtt jár, hiszen gyakorta láthatunk tőle olyan megoldásokat a pályán, amelyre többnyire felhördülnek a sportág szerelmesei. Olykor a kockáztatás, olykor a figyelmetlensége, de leggyakrabban a sebesség iránti szenvedélye sodorja bele olyan szituációkba, amelyeket nemhogy a pályán, de a televízió képernyője előtt ülve is izzasztó megélni.
Miller gyakorlatilag 2002 óta nagy esélyese volt az összetett Világkupa elnyerésének, ám "mindent bele" habitusa három szezonon át megakadályozta abban, hogy ő emelhesse a magasba a legjobbnak járó kristálytrófeát. A 2004-2005-ös idény rajtja előtt a háromszoros összetett bajnok amerikai Phil Mahre fel is hívta rá a figyelmet: honfitársának némi önmérsékletre és taktikusabb versenyzésre lenne szüksége ahhoz, hogy az idény végén ő zárhasson az élen.

Hogy ezt a jó tanácsot fogadta volna meg Miller, vagy egyszerűen csak 28 esztendősen benőtt a feje lágya? Nem igazán tudni. Tény, hogy a 2004-2005-ös sorozatot nagyon is taktikusan versenyezte végig, szenzációs idénykezdet (az első 10 viadalból hatot megnyert) után, egy kissé visszafogott a gyeplőn, hogy a februári bormiói világbajnokságon is eredményesen szerepelhessen. Az olaszországi versenyen lesiklásban és szuper-G-ben diadalmaskodott, s ezzel négyre növelte világbajnoki aranyérmeinek a számát (2003-ban St. Moritz-ban óriás-műlesiklásban és kombinációban állhatott fel a dobogó legfelső fokára). Sőt, az elmúlt szezonban a Világkupában két forduló elegendő volt neki ahhoz, hogy csatlakozzon azon négy versenyzőhöz (a norvég Kjetil Andre Aamodt, a luxemburgi Marc Girardelli, az osztrák Günther Mader és a svájci Pirmin Zurbriggen), akik minden szakágban szereztek már Vk-futamgyőzelmet.
Nem véletlen, hogy e nagyszerű szezon után szépkapdosták őt a sajtó képviselői. Fellépett a világhírű Jay Leno showban, számos jótékonysági rendezvényen tette tiszteletét, ott volt és egy kis játék erejéig ütőt ragadott augusztusban a US Openen, kezdődobást vállalt el a Boston Red Sox-Detroit Tigers baseball mérkőzésen, és mindeközben a nyár folyamán síelgetett is egy kicsit Új-Zélandon és a chilei lesiklópályákon.

Noha az Egyesült Államok szakvezetői nagyon is bizakodóan beszéltek Miller felkészüléséről, némi árnyékot vet az idénykezdetére, hogy testvére, Chelone, aki nem mellesleg snowboardos, október elején motorbalesetet szenvedett és súlyosan megsérült.
Miller e családi tragédia miatt meg is szakította európai edzésmunkáját, és hazatért az Egyesült Államokba, ám a családi kupaktanács végül úgy döntött, hogy utazzon vissza Ausztriába és álljon rajthoz a söldeni idénynyitó Világkupán.

A rajt előtt Miller könnyek között nyilatkozott az ORF televíziós társaságnak:
"Próbálok csak az előttem álló feladatra koncentrálni, de sajnos megesik, hogy valami másnak is ott kell motoszkálnia az ember fejében. Olykor a barátnőm, jelen esetben a testvérem és a családom. Nehéz időszak ez mindannyiunk számára, és borzasztó látni azt, amin a szüleim most átmennek."- magyarázta Miller, aki azért a felkészüléséről is szólt néhány szót. Elárulta, hogy a nyáron nem tudott annyi edzésmunkát végezni, mint amennyit általában szokott, hiszen számos szponzori megjelenése és médiaszereplése volt.
"Technikailag jó állapotban vagyok, de nem érzem magam annyira erősnek, mint szeretném mondta. Az idény elején jó lenne, ha mellém szegődne a szerencse és ha keveset rontok, akkor minden rendben lesz a torinói rajtra. Bár meg kell valljam, hogy az olimpia és a körülötte zajló felhajtás, a korrupció nincs igazán az ínyemre, és az amerikai csapat egyik esélyeseként nem kívánok ennek az eszmének a zászlóvivője lenni. Hogy mégis mi tart a sísportban? Szeretném kiaknázni a lehetőségeimet, megélni a határaimat, és bebizonyítani önmagamnak, hogy az elmúlt szezon eredményeinél is többre vagyok képes."
Nos, Miller a söldeni nyitó Világkupa-futamon már tett egy nagy lépést a bizonyítás felé, hiszen mindössze 7 századmásodperccel elmaradva az osztrák Hermann Maiertől a második helyen zárt a versenyben. S talán nem fogunk nagyon mellé, ha azt írjuk: ez az idény a Maier-Miller párharc jegyében telhet majd el.

Érdekességek Miller életéből

  • Bode Miller snowboardosként kezdte a pályafutását, s bár az amerikai bajnokságokban is kiválóan szerepelt, végül az alpesi sí mellett tette le a voksát.
  • Igazi sport fenoménnak tartják, hiszen a sí mellett kiválóan teniszezik, golfozik, baseballozik, no és az amerikai focihoz is konyít valamelyest. Néhány évvel ezelőtt még arról álmodozott, hogy profi játékos lesz belőle, ám a síben elért sikerei a havas sportág mellett tartották. Nem mellesleg odahaza tizenkét tenisz- és egy focipályája is van, s nyaranként teniszoktatást vállal.
  • Néhány évvel ezelőtt házat vásárolt magának Innsbruckban, ahol a versenyek kivételével kora ősztől késő tavaszig tartózkodik barátjával és versenytársával, Erik Schlopyval. A jelentősebb sikerei előtt gyakran készült együtt az osztrák válogatottal, akik ma már bánhatják, hogy belátást engedtek Millernek a kulisszák mögé.
  • Legnagyobb példaképe az amerikai teniszező Pete Sampras, aki hosszú éveken át volt sportága legjobbja.
  • Jelentős változást hozott az életébe, amikor szerződést írt alá az Atomic céggel. Az új lécekkel ugyanis látványosan jobb eredményeket ért el Miller a Világkupában.
  • Kedvenc zenei irányzata a rap és a reggae, a versenyek előtt szívesen hallgat zenét.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.