Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gyarmati Pankának nyolcéves a példaképe

2008. december

Még csak 15 esztendős Gyarmati Panka, de már "markáns" lépéseket tett a freestyle snowboardban. Felnőtt magyar bajnok big air-ben és slope style-ban is, trükkjeinek köszönhetően a fiúk elismerően súgnak össze a háta mögött a pályán: "Tehetséges ez a kiscsaj!"
A deszkások úgy tartják, ha a hazai női snowboardról van szó, Gyarmati Panka nevét illik megemlíteni. Mit szólsz hozzá?
Azt, hogy nagyon megtisztelő.

Hogy ismerkedtél meg a sportággal?
Apunak köszönhetem. Ő kezdett el snowboardozni, és ő ismertetett meg minket a kezdeti lépésekkel. Mindez három évvel ezelőtt történt. Nem sokkal később már ott voltam a Kékestetőn egy freestyle versenyen, ahol különdíjas lettem.

Egyértelmű volt, hogy freestyle-os leszel, vagy izgatott egy kicsit az alpin is?
Egyértelmű volt, hogy freestyle-os leszek. Nagyon tetszett a versenyek hangulata, nagyon jó fejek voltak a deszkások, így biztos voltam benne, hogy megragadok ebben a közösségben. Igyekeztem minél több trükköt ellesni a fiúktól, akik sokat segítettek abban, hogy fejlődhessek. Most már felnőtt magyar bajnok vagyok a big air és a slope style kategóriában is.
Gyarmati Panka
Gyarmati Panka
Magyarországon milyen lehetőségek vannak arra, hogy egy deszkás fejlessze magát?
Nem sok. Én egy évben körülbelül egy hónapot tudok havon lenni, ebből egy hetet nyáron gleccseren töltök el. Ez elég kevés, de amikor snowboardozom, igyekszem minél több trükköt elsajátítani, minél többet gyakorolni.

Ki segít neked ebben?
Tulajdonképpen egymást fejlesztjük. Együtt deszkázunk, együtt trükközünk, segítjük a másikat abban, hogy tökéletesíteni tudja a tudását. Számomra ez nem sport, hanem életstílus, közösség, lehetőség arra, hogy a barátaimmal legyek. Nagyon szeretem.

Mennyire általános, hogy a lányok freestyle-oznak Magyarországon?
Nem általános, sőt, nagyon ritka. Big air-ben hárman-négyen indulunk egy-egy versenyen, slope style-ban vagy slide-ban heten-nyolcan. Mondhatjuk azt is, hogy még gyerekcipőben járunk.

Azért, mert veszélyesek ezek a trükkök?
Azért is. Meg azért, mert nincs megfelelő háttere Magyarországon.

Mit szeretnél elérni ebben a sportágban?
Jó lenne nagy külföldi viadalokon indulni vagy fotózásokon, filmezéseken részt venni. Egyszerűen csak megismertetni magam Európában. De ez hosszú folyamat.

Milyen lépések kellenek hozzá?
Például egy profi iskola. Most próbálom meg rávenni a szüleimet arra, hogy írassanak be a schladmingi sportiskolába. Itt létezik egy külön snowboard szak, a tavalyi világbajnokságon például tizenöt olyan versenyző volt, aki ebben a suliban tanult.

A szüleid mit szólnak ehhez az ötlethez?
Egyelőre még vonakodnak, hiszen nagyon féltenek. Bár nyelvtanulás szempontjából nem is tartják olyan rossz ötletnek.

És ez milyen költségeket róna a családra?
Nem olcsó, de nem is olyan vészesen sok. A kollégium úgy hetvenezer körül van egy évre, míg a suli havi harmincezer forint. Jó lenne, ha belemennének.

Vannak példaképeid, akikre felnézel ebben a sportágban?
Igen. A magyar példaképem Takács Balázs, akinek nagyon tetszik a slide-stílusa, míg a külföldiek közül egy nyolcéves amerikai kislány a nagy kedvencem. Alexis Roland a Burton cég szponzoráltja, és nagyon ösztönöz, hogy ilyen piciként profi tudott lenni.

Aki kíváncsi rád, ebben a szezonban hol láthat versenyezni?
Szeretnék minden magyar versenyen ott lenni, ami persze nem biztos, hogy összejön. De Murauban, a magyar bajnokságon tuti ott leszek.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.