Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hol csússz, ha nincs tele a bukszád?

2009. február Horányi-Névy András

Sokakban felmerül a kérdés, amikor beköszöntenek a téli hónapok, hogy vajon hova menjenek idén téli kiruccanásra, hol költsék el az összedolgozott (vagy egyéb módon megszerzett), snowboardozásra szánt pénzt.
Nos, erre a kérdésre millió lehetséges válasz adódik, elég csak belepillantani egy aktuális, téli utakat hirdető prospektusba valamelyik utazási irodánál, vagy körülnézni az interneten. Közeli és távoli úti célok, hóbiztos csúcsok, szauna, wellness, pályaszállás, aprés-ski és még hosszasan sorolhatnánk.

Sokan vannak azonban, akiknek ezek a csillogó, minden jóval teletömött ajánlatok bizony túlszárnyalják akár az egész éves nyaralás-telelés-költségvetésüket, és ugye azért a nyári hónapokra is kell, hogy maradjon valamennyi, nem is beszélve a karácsonyi ajándékok pénztárcánkra kifejtett "áldásos" hatásáról. Ebben a cikkben próbálunk nekik segíteni, hiszen sokakat érint, és bizony ki ne szeretne kevés pénzből rengeteg szép élményt? Jó dolog a sok-sok extra, mégis, sokaknak egy ilyen út inkább szól a sportolásról, reggeli teafőzésről, szendvicskészítésről, mint a wellnessről, aprés-skiről és étteremben vacsorázásról. Úti célok

Rendben van, kedvező áron megyünk, de hova? Szinte bármerre indulhatunk, hiszen a szomszédos országokban éppúgy találhatunk kedvező árú síközpontokat olcsó szállással, mint távolabb.

Általános, és szinte mindenki által ismert tendencia, hogy kelet felé egyre olcsóbbak az árak, nyugat felé pedig drágábbak. Ehhez hozzá kell tenni, hogy bár a jó öreg szlovák pályákon még mindig olcsóbb a síbérlet, mint osztrák szomszédainknál, ez a különbség egyre csökken. Viszonylagos közelsége (főleg a fővárosban és az ország északi részén lakóknak) miatt azonban érdemes Szlovákiát megpróbálni, hiszen többek közt Jasna / Chopok egész jól felszerelt parkkal, kickerrel, korlátokkal és fantasztikus freeride-lehetőségekkel szolgál a snowboardosoknak.

A nyugati országrész snowboardosainak két közeli célországuk is van: Szlovénia és Ausztria. Az előbbi persze jóval szerényebb lehetőségekkel rendelkezik, ám a sokak által kedvelt Maribor, illetve Rogla pályáin kedvező áron hódolhatunk szenvedélyünknek, ráadásul a lelkes amatőröknek megfelelő kihívást jelent az ottani park, ahol csiszolhatják az ugrásokat, slide-okat. Igaz, freeride-lehetőségekben nem bővelkedik Szlovénia, ezért akik komolyabb szűzhavazást szeretnének, mindenképp Ausztria felé kell, hogy vegyék az irányt.

Ausztriában elsősorban a közelebbi tartományokban van lehetőség relatíve olcsóbban bérletet és szállást szerezni. A távolabbi tartományok, mint Tirol, jellemzően árszínvonalban is a felsőbb kategóriát jelentik. Érdemes a Villach közvetlen közelében fekvő Gerlitzent vagy kicsivel arrébb Muraut kipróbálni, hiszen ár-érték arányban kiváló helyek, mind a szállás, mind a távolság szempontjából. Aki tágasabb térre, több pályára vágyik, nézzen el Dachsteinre, ahol a közelben több magyar szállásadónál is lehet lakni.

Ha autóval megyünk, mindenképpen figyeljünk arra, hogy minél több útitársat szerezzünk magunk mellé, és hasonlítsuk össze a hazai és a kinti benzinárakat. Nem mindegy, hogy hol tankolunk, jellemzően az autópályás benzinkutak drágábbak, mint a lehajtók melletti, illetve "hipermarketes" társaik.

Akik kicsivel távolabb vágynak, ám olcsón szeretnének kijönni, azoknak ajánlható még Franciaország több kedvelt közeli síparadicsoma, mint Les 2 Alpes, Alpe d’Huez, ahol kedvezményes áron szállást bérelve olcsón kijöhetünk anyagilag, mégis hatalmas területet csúszhatunk be. Itt a legjobbak a freeride-lehetőségek is, hiszen Ausztriával ellentétben szinte nincs erdő a hegyoldalakon, és a parkokra sem lehet panasz. Hátulütője a nagyobb távolságból következő magasabb benzinköltség, illetve a sokszor szűkös, kisméretű szállás. Nézzünk körül az interneten, kérdezzünk meg tapasztalt ismerősöket, mielőtt elindulnánk az ismeretlenbe.

Saját szervezés vagy tábor?

Ha igazán jól szeretnénk kijönni anyagilag, két lehetőségünk van. Gondos tervezéssel keresünk az adott helyen egy olcsó szállást, illetve körülnézünk a bérletárak portáján is, hiszen vannak időszakok, amikor olcsóbban lehet hozzájutni (tipikusan az elő-, illetve utószezon ilyen, vagy a szilveszter utáni, januári időszak). Amennyiben azonban hajlandóak vagyunk szűk baráti körünkkel vagy családunkkal beszállni egy sí-, illetve snowboardtáborba, még jobb áron utazhatunk, és még a szervezés gondjait is leveszik a vállunkról. Táborok a legkülönbözőbb úti célokra szerveződnek, a kínálat hatalmas, a normál iskolai, egyetemi sítáboroktól egészen a hatalmas méretű bulitáborokig, ahol több ezer fiatal szórakozik és csúszik együtt. Értelemszerűen a nagycsaládosok, zajérzékenyek és idősebbek célszerűbb, ha az előbbit, a bohém fiatalok pedig az utóbbit választják.

További előnye egy sítábornak, hogy az oktatás rendszerint megoldott, a legtöbb esetben ráadásul ingyenes, ami óriási előny lehet a kezdő/középhaladó, fejlődni vágyó snowboardosoknak, hiszen saját szervezés esetén ezt meglehetősen borsos áron vehetjük csak igénybe egy helyi iskolánál, esetleg a haverokat kérhetjük meg, akik pedig vélhetően szívesebben csúsznának.

Itthon is lehet menni...

Az élet azonban nem áll meg kis hazánk határain belül sem. Ha nagyritkán leesik a hó (illetve egyes terepeken a hóágyúknak köszönhetően egész télen), megnyitnak a hazai pályák is.
Felszereltségét tekintve a legtöbbet ma Mátraszentistván kínálja, mely a kisebb osztrák pályákkal is felveszi a versenyt. A síközpont fekvése és a hóágyúk garantálják, hogy itt akkor is lehessen csúszni, ha máshol már nyoma sincs a hónak.

Miskolc szomszédságában Bánkút várja a snowboardosokat. Tanulólanka a kezdőknek, haladóknak pedig komolyabb, piros és fekete pályák is rendelkezésre állnak, adott tehát minden – ha van elég hó –, hogy kicsit barangolósabb, változatosabb helyszínen csússzunk.

Hosszasan lehetne sorolni még az itthoni lehetőségeket, hiszen akad bőven Bükkszentkereszten, Eplényben, Kékestetőn, de még Pestszentlőrincen is, ahol egész évben lehet csiszolni a slide-tudást. Irány tehát az internet, nézz körül itthon is!

Last minute utak

Ha nem kell jó előre kivenni a szabadságot és lefoglalni a szállást, gondolkodhatunk last minute utakban is. Itt előre, csomagban értékesített, jellemzően drágább utakat találhatunk jóval olcsóbban, így akár egészen magas színvonalú, kényelmes helyet is megcsíphetünk, ha hajlandóak vagyunk vállalni, hogy bizonytalan az indulás időpontja. Amint felbukkan a lehetőség – nézegessük az aktuális last minute akciókat az internetes weboldalakon minél gyakrabban –, álljunk készen a csomagolásra, és pár nap múlva indulhat a csúszás.

Infobox
  • Szervezz minél több útitársat
  • Nézz körül az interneten szállásügyben – sokszor érdemes pár kilométert autózni reggel a pályára és töredék áron lakni, mint pályaszállásra menni
  • Szereted a társaságot? Gondolkozz el egy előre szervezett sítáboron!
  • Készíts költségvetést, írd le a lehetőségeket, nézz körül a neten – gondolkozz!
  • Kérdezd meg a tapasztalt ismerősöket, merre érdemes elindulni – csak okosan.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.