Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Meglepő havas sportok

2008. december

Néhány évfolyammal ezelőtt a Símániában bemutattuk azokat a havassport-eszközöket, amelyek a sílécek és a snowboardok közeli, illetve távolabbi rokonai, mint a snowblade, a monosí, a bigfoot és társaik. Ezúttal további meglepő télisporteszközöket gyűjtöttünk össze.
Ismeretlen Csúszó Tárgyak
Igazán meglepő havas "sportág", mely igen népszerű a világ síterepein, leginkább a szezonbúcsúztató rendezvényeken. Egyes eseményeken csupán jelmezt kell ölteni a (sokszor hideg vizes medencében vagy gleccsertóban végződő) lesiklás előtt, más helyeken használaton kívüli bútordarabokat vagy éppen kartondobozokat kell erre a célra használni, de gyakran speciális járművek tervezése a feladat. Lóverseny a havon
St. Moritzban, a befagyott tó havas jegén minden évben megrendezik azt a lóversenyt, melynek egyik számában a lovast sítalpakon húzza lova, de a többi versenyszámban is "téliesített" eszközöket használnak. A februári program része a havas lovaspólóverseny is, melyet Franciaországban, Megève-ben is rendszeresen meghirdetnek.

Jéggolf
Jég- vagy hógolf, tereptől függően. Modern találmánynak gondolnánk, de egyes források szerint a XIX. század óta, mások szerint még régebben űzik. Egy biztos: a sportág nagy hírű világbajnokságát Grönlandon 1997 óta rendezik, de az amatőrök Franciaország, Svájc és Ausztria elegánsabb téli üdülőhelyein is gyakorolhatják ezt az elsőre legalábbis szokatlan téli hobbit.

Snowkite
Más néven: kite-sí vagy kiteboard, attól függően, hogy a szárny formájú ernyőhöz rögzített sportember milyen eszközön csúszik. A nagy különbség a hagyományos sízéshez és snowboardozáshoz képest a hajtóerő, ami a snowkite esetében a szél, illetve az, hogy ez az új sportág sík terepeken is gyakorolható.

Snowbike és egyéb bringaszerűségek
Úgy tűnik, a bringásoknak nagyon hiányzik telente kétkerekűjük, így ebben a körben találjuk a legtöbb alfajt. Több-kevesebb, kisebb-nagyobb kerékkel vagy sítalppal készülnek ezek a szerkezetek, melyek közül praktikumával a Ktrak tűnik ki, hiszen ez bármely mountain bike-ból átalakítható egy sítalp-lánctalp szettel. A többi próbálkozásról talán elég annyi, hogy nem véletlen, hogy ritkán találkozni velük a hegyekben.

Felfújható és csónakszerű
A felfújható csúszkák között a legelterjedtebb a traktorbelsőt hasznosító snowtubing, mellyel Magyarországon is több helyen találkozhatunk. A felfújható-gumialapú kategóriában hódít az extrémebb, szánkószerű airboard, illetve a hórafting is, ahol a szabvány gumicsónak irányítására a bennülők a havon is ragaszkodnak a lapátokhoz. Innen pedig már csak egy fél lépés a hókajak, melyben már nemzetközi versenyeket is rendeznek.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.