Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az orosz újgazdagok síelési szokásai

2009. február Kapecska László

Két évvel ezelőtt nagy visszhangot váltott ki az orosz multimilliárdos, Mikhail Prokhorov letartóztatása Courchevelben, a francia síközpontban. Az eset ugyan kirívó, mégis jól szemlélteti, hol és hogyan költenek el telente kisebb vagyonokat az orosz újgazdagok.
2007 januárjában a francia rendőrség letartóztatta az orosz milliárdos Mikhail Prokhorovot és társaságát Courchevelben, prostitúciós hálózat szervezésének vádjával. A világ 89. leggazdagabb emberének számító Prokhorov társaságában a méregdrága pezsgős-vodkás "aprés-ski partikon" ugyanis csoportosan tűntek fel modellkülsejű orosz hajadonok, mégpedig olyan mértékben, hogy az már a helyi rendőrségnek is szemet szúrt. A példa valamennyire szélsőséges – az orosz síbarát amúgy is szabadult néhány nap múlva –, mégsem egyedülálló.

A 90-es évek zűrzavaros orosz belpolitikai viszonyai között meggazdagodott multimilliomosok és – milliárdos "újoroszok" előszeretettel járnak a világ legdrágább téli üdülőhelyeire síelni és szórakozni, de leginkább pénz költeni, számolatlanul.

A kedvenc úti célpontok elsősorban Svájc, Franciaország és Ausztria elit síközpontjai, luxusszállodái és butiksorai, de egyre népszerűbbek egyes észak-amerikai terepek is. Bárhova is utazzanak, a fő szezon január első két hete, az ortodox újév időszaka.

Franciaországban Courchevel számít a legkedveltebbnek a vastag pénztárcájú sízők között, bár a fenti incidens után többen bojkott alá vették az oroszosan már csak Kurshevelevónak emlegetett helyet. Az idelátogató oroszok ugyan csak a turisták 4-5 %-át teszik ki, de a helybeliek az idegenforgalmi bevételek 30-40 %-át köszönhetik nekik, egész pontosan évente 1,5 milliárd dollárt. Jól szemlélteti azt, hogy mennyire nyílnak ki az oroszok pénztárcái, az a példa, melyet az egyik helyi étterem vezetője említ. Eszerint jellemzően 500 eurós a legdrágább bor, amelyet a vendégek többségének felszolgálnak, míg az oroszoknál a borrendelés 3000 eurónál kezdődik és a felső határ a csillagos ég.
Szívesen költő, de nem feltétlenül szívesen látott vendégek a leggazdagabb oroszok, hiszen a zajos, botrányos partik, a feltűnően és gyakran irritálóan viselkedő milliomosok és társaságuk elriasztja a kikapcsolódni vágyó családokat. Nem véletlen, hogy Courchevel és a svájci St. Moritz több luxusszállodájában is úgy döntöttek, hogy határt szabnak az orosz inváziónak, és korlátozták a keleti vendégeknek kiadható szobák és lakosztályok számát.

Svájc néhány terepe egyébként az ottani bankokban elhelyezett pénzük miatt is toplistájukon szerepelt, de manapság egyre inkább az USA síközpontjai felé kacsingatnak a gazdagabb oroszok. A legtöbb orosz szót Coloradóban, Aspen és Vail lejtőin hallani, ahol az elmúlt néhány évben látványosan megugrott a bokáig érő szőrmebundában, méretre készült síruhában érkező, éjszakánként a szállásra 3000 dollárt is áldozni hajlandó oroszok száma, akik természetesen limuzint és magánsíoktatót bérelnek, a legdrágább éttermekben fogyasztanak, nemritkán összesen heti 100 ezer dollárt is elköltve a sívakáció alatt – nem számítva az odautazást és a shoppingolást. A fogadtatás itt is vegyes. Az ékszerüzletek tulajdonosai például örülnek az új vendégeknek, akiknél a pénz sosem számít. Előfordult, hogy egy társaság a lehűlés miatt magángépet bérelt, hogy a vakáció a Karib-szigeteken folytatódhasson – sok vendéglátós panaszkodik azonban a volt Szovjetunióból érkezők faragatlanságára.

Újabban azonban megjelent a szélsőséges költésektől és magatartástól tartózkodó orosz középosztály is a jobb európai üdülőhelyeken, nem egy esetben pont ők azok, akik önmérsékletre intik honfitársaikat. Ha tehát valakit eddig a dúsgazdag orosz sízők kicsapongásai tartottak volna vissza a fent említett síközpontok meglátogatásától, lassan megnyugodhat.
Olimpia és luxus-síközpont Szocsiban

Oroszországban több mint 100 síterepet tartanak nyilván, ezek azonban többnyire kisméretű, rosszul felszerelt, modernizálásra váró központok, így korántsem elég vonzóak a legjobbat kereső tehetős sízők számára. Hogy mégis az országban maradjon a dúsgazdag sízők által külföldön elköltött pénz, Putyin elnök javaslatára luxusszínvonalú síközpont épül Szocsiban, Krasznaja Poljanában. A Fekete-tenger partján lévő üdülőhely amúgy is kedvelt az orosz elit körében, melynek tagjai ott tartják jachtjaikat. Az ötlethez befektetőként csatlakozott a Gazprom és Vladimir Potanyin, a Courchevelben letartóztatott Mikhail Prokhorov üzlettársa. Potanyin, aki az ország kilencedik leggazdagabbja, saját síterepet is építtet ugyanott. Szocsi így idővel az orosz síélet központjává válhat, hiszen itt rendezik meg a 2014-es téli olimpiát is.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.