Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A síközpontokból jelentjük: A szezon újdonságai

2009. október Bata Attila

Ha belepillantunk a síterepek idei terveibe, az idei szezon bizony kifejezetten mozgalmasnak ígérkezik!

1. Kedvenc hamburger a lift mellett

Hiába mondják, hogy egészségtelen, bizony tele van a világ gyorséttermekkel. Valószínűleg a Ski amadé egyik legjobb síterepén, Schladmingban is megvetik idén a lábukat. A Hauser Kaibling síközpont főliftje mellett éppen a McDonald's nyitja meg legújabb éttermét. Vajon lesz-e külön menü a síelőknek és a hódeszkásoknak?
Az idei fejlesztések Hauser Kaibling-on - Fotó: Hauser Kaibling
Az idei fejlesztések Hauser Kaibling-on - Fotó: Hauser Kaibling

2. Jegy nyugdíjasoknak, másnaposoknak vagy csak lustáknak

A francia Három Völgyben lassan már pontosan meg lehet mondani, hogy hány perces bérletet kérünk. Meribelben az üzemeltetők sokat várnak az idén bevezetendő háromórás jegytől, mely ugyan kissé sokba, 32 euróba kerül, mégis népszerű lehet a keveset csúszó nyugdíjasok, az átbulizott éjszaka után csak délután ébredők vagy a turnusváltáskor még egyet szívesen csúszó vendégek között.

3. Utazni egy nagy narancs közepén

Az idei legnagyobb újdonság Szlovákiában a narancsszínű kabinokkal felszerelt új lift Jasna síterepén. A narancsszínre festett üvegeket koromfekete keretek tartják, amely meglehetősen vagányul néz ki a látványterveken. Érdemes kipróbálni, milyen lehet rózsaszínben - akarom mondani narancsszínben - látni a világot egy havas napon.
Az új kabin látványterve
Az új kabin látványterve

4. Luxusszálloda 2500 méteren Tirolban

Az Alpok, és talán a világ egyik legjobb síterepén épül meg az új luxusszálloda és étterem a tiroli St. Anton feletti hegyekben. A páratlan kilátást és ötcsillagos luxust kínáló Wedelhüttét csak sílifttel lehet megközelíteni. Az előszezonban a legolcsóbb szállás 149 euróba kerül fejenként, félpanzióval.

5. "Kapj le, ahogy csúúúúszom!"

A söldeni gleccser funparkja most lehetőséget kínál az amatőröknek, hogy kilépjenek az ismeretlenségből. Egy-két trükk a parkban, valaki, aki ezt kamerával megörökíti, és már mehet is a produkció a netre. Ha elég jó, akkor egész télen a park kivetítőjén szerepelhet, és aki a legtöbb szavazatot kapja, még értékes ajándékokkal is gazdagodhat.

6. Zene, buli, koncert a szezonnyitón

Kate Perry nyitja a szezont Tirol másik csúcshelyén, Ischgl-ben. A kaliforniai énekesnő ingyenes koncertet ad (belépő síbérlettel) a síterepen november végén, és biztosan nem hagyja ki a legnagyobb slágerét (I Kissed a Girl) sem. Kezdődhet ennél jobban a szezon?

7. Síverseny Moszkvában, a Vörös tér mellett

Lassan közeledik a kanadai téli olimpia, tehát itt az ideje, hogy népszerűsítsük a 2014-es orosz rendezésűt is. Tavaly hatalmas siker volt az orosz főváros közepén felállított mesterséges sípálya. A világ legnagyobb rámpáját az orosz rendezők tovább nagyobbítják az idei novemberi versenyre, sőt a pénzdíjakat is megduplázták, így a világ legjobb síelői versenyezhetnek mesterséges havon, mesterséges pályán, körülbelül 40-50 ezer néző előtt.

8. Ülőlift+hóágyúk+ratrak+hütte Magyarországon!

Ha valaki a fenti kombinációt egyszerre szerette volna élvezni, annak át kellett lépnie az országhatárt – eddig. Az idén Eplényben, a bakonyi Skiarénában végre minden a helyére kerülhet. A helyiek beszereztek egy használt, de tökéletes állapotban lévő négyszemélyes ülőliftet az egyik legjobb osztrák síterepről. Jelenleg gőzerővel folyik az építkezés, és már nagyon várjuk a decembert, hogy kipróbálhassuk az új liftet!

9. Fegyverrel a kézben, síléccel a lábon - legálisan

Az ausztriai Seefeld az idei szezonban nyitja meg vadonatúj biatloncentrumát. A hely természetesen a világversenyekre készülő sportolóknak készült, de péntekenként két órán át bárki kipróbálhatja, milyen a sífutás és a lövészet együtt. Felszerelést a helyszínen bérelhet 63 euróért, ha van saját sífutó-felszerelés, akkor csak 50 euróba kerül a két óra.

10. Ingyenes decemberi síelés Svájcban

A svájci Lenzerheide síterepe igazán gáláns decemberi vendégeivel. Ahány éjszakát ott tölt valaki, annyi napra érvényes bérletet kap ajándékba ingyen a sítereptől. Az akció csak háromcsillagos vagy magasabb besorolású szálláshelyekre vonatkozik, december 5 - 20-ig.

11. Valfréjus: új liftek karácsonyra

A hazai utazási irodák ajánlataiban is sűrűn előforduló síterep két új lifttel - egy nyolcszemélyes kabinos és egy hatszemélyes ülőlifttel - lepi meg vendégeit még karácsony előtt. Az pedig már igazi szentségtörés, hogy a francia terepek állandó hazai beszállítója helyett az osztrákokat bízták meg a kabinos lift építésével.

12. Közös bérlet sífutóknak a francia pályákra

Idén először vásárolható meg a 'Nordic Pass Rhone Alpes', amellyel Tignes, Avoriaz, Les 2 Alpes, Chamonix terepein, de még sorolhatnánk hány helyen (a legjobb francia terepeken) lehet kiépített sífutópályákat használni. A 16 éven aluliak részére rendkívül kedvezményes (30 euró) még a szezonbérlet is. Az emelkedő alpesi bérletárakat elnézve, lehet, hogy már az idén érdemes lesz átnyergelni a keskeny lécekre?

13. Tíz éve nem volt ilyen olcsó a bérlet a téli olimpia színhelyén

A kanadai Whistler, Észak-Amerika legnagyobb síterepe tavaly komolyan szenvedett a válságtól. Annak ellenére, hogy februárban itt rendezik az olimpiai játékokat, a bérletárak drasztikusan csökkentek, olyannyira, hogy a szezonbérlet tíz éve nem volt ilyen olcsó. Tavaly 1529 kanadai dollárba került, az idei ár pedig csak 1099 dollár. Lehet, hogy valami jó is van a válságban?

14. Goldeck síterepe belép a modern korba

A karintiai Goldeck nem tartozott a legmodernebb terepek közé, de ez hamarosan a múlté. A nyáron elkezdték építeni az új hatszemélyes liftet. A helyi polgármester szerint aki á-t mond, mondjon b-t is, úgyhogy a következő években 30 millió euróból teljesen átszabják a terepet. További hatszemélyes ülőszékes és két nyolcszemélyes kabinos is elkészülhet hamarosan.

15. Elkészült Németország legnagyobb hűtőszekrénye

A német sajtó nevezte el így az ország első síalagútját, ahol a sífutók egész évben zavartalanul készülhetnek. A nyolc méter széles és négy méter magas alagútban mindig ideális a hőmérséklet és megfelelőek a hóviszonyok. A tervezők még egy 12 százalékos lejtőt is beépítettek az Oberhof mellett található sportcentrum alagútjába.

16. Új, hóbiztos pálya modern lifttel a Magas-Tátrában

A Csorba-tó feletti területen tavaly új sípályát adtak át. Az idén kiépítik a hóágyúkat a pálya teljes hosszában, amellyel sokkal biztatóbbak lesznek mostantól a pályaviszonyok, még akkor is, ha Holle anyó elfeledkezne a Tátráról. A pálya mellett egy modern, hatszemélyes ülőlift is épül.

17. Fűtött bőrüléses kabinos felvonó Dél-Tirolban

Az olaszországi Dél-Tirolban található Kronplatz (Plan de Corones) meglepő cserére szánta el magát az idei szezonra. A Marschner ülőlift kapacitásai szűkösnek bizonyultak, de az átépítés végén már egy kabinosba szállhatunk be. A helyiek szerint ez lesz a világ első tízszemélyes, fűthető bőrülésekkel ellátott kabinos liftje.

18. Hipermodern síterep kényelmeseknek és lustáknak

A salzburgi Flachau eddig is büszke lehetett modern liftjeire. Az idén a síterep egyik csúcsához közlekedő fapados ülőlift helyett is egy modern buborékost állítanak forgalomba. Most már csak a legújabb liftek suhannak a helyi pályák felett, leszámítva a még megmaradt egyetlen fapados ülőszékest az esti síeléshez és egy-két húzóliftet a síiskoláknál.

19. Csökkenő árak Szlovákiában

A tavalyi szezon vesztesei közé tartoznak a szlovák pályák. Az euró bevezetése, a környező országok valutáinak leértékelődése gyakran ürességtől kongó pályákat eredményezett. Kérdéses, hogy milyen lesz az idei szezon. Az már biztos, hogy a bérletek olcsóbbak lettek, Donovaly 15 százalékkal, de a többi síterep is néhány euróval csökkentette napijegyeinek árait.

20. Valami teljesen más: síelés Korzikán

Inkább nyári célpont a francia sziget, de az 1550 és 2400 méter között található Corte síterepe hatalmas beruházásokat tervez a következő szezontól. A központ már decembertől nyitva van, de megfelelő hóviszonyokra inkább január végétől lehet számítani. A sziget 2500 méterig nyúló hegyein nagyon gyorsan változik az időjárás, a porhó nem sokáig marad meg, de a pályák tartják a minőségüket.

21. Észak-Amerika legjobb síterepe már évek óta ugyanaz

Talán kevesen gondolják, hogy a Utah államban található Deer Valley három egymást követő évben – az idén harmadszor – lett az év legjobb síközpontja Észak-Amerikában, megelőzve számos amerikai és kanadai pályát, amelyek ismertebbek a magyar síbarátok előtt. A sok jó dolog közül érdemes kiemelni az itteni porhó minőségét, amely sokak szerint utánozhatatlan.

22. Síelés a legkorábban kinyitó pályákon

A tavalyi szezon is bebizonyította, hogy már november elején is hullhat méteres hó a hegyekben. Bár sok síterep még nem hajlandó ilyen korán kinyitni, de azt már most tudjuk, hogy az osztrák Obergurgl-Hochgurgl november 13-ra tervezi a kezdést. A szlovákiai Csorba-tó is kinyitott az előző években november közepén az első nagyobb hóesésnek köszönhetően.

23. Sítaxi a Három Völgyben

A világ egyik legjobb síterepén azoknak kedveskednek, akik szívesen együtt töltenének egy kis időt partnerükkel valamelyik pálya melletti vendéglőben, de a másik sajnos nem tud síelni, és így nem tud a vendéglőhöz eljutni. Meribelben az egyik síiskola ezért sítaxi-szolgáltatást indít. Az utasok egy sítalpakon csúszó székben foglalnak helyet, a síoktató pedig hátulról irányítja a széket a kiválasztott célponthoz.

24. Katschberg töretlenül fejlődik

Idén nyáron is kivonultak a munkagépek az Aineck hegy oldalába, hogy megkezdjék a majdnem 11 millió euróba kerülő hatalmas építkezést. A hegy két utolsó csákányos felvonója helyett egy nyolcszemélyes, modern kabinos lift épül. A síterepet ismerők fellélegezhetnek: a két csákányos felvonó kiváltása jelentősen lerövidíti és megkönnyíti az eddigi hosszú és fárasztó liftezést a hegyoldal nagyszerű pályái mellett.

25. Val Gardena: végleges búcsú az egyszemélyes lifttől

A Bullaccia sílift egyszemélyes üléseivel igencsak kilógott már a síterep infrastruktúrájából. Itt volt az ideje, hogy egy modernebbet építsenek helyette, amely Olaszország harmadik Telemix típusú felvonója, ahol vegyesen követik egymást a kabinok és ülőszékek. Családok és összetartó társaságok szívesebben utaznak együtt a kabinban, míg sokan azt szeretik, ha nem kell liftezés közben lecsatolni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.