Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A világ símúzeumai

2006. január Hernádi László

A sízés a sportok között talán a legrégebbi, mintegy négyezer éves hagyományokra visszatekintő sportág, melynek múltját, fejlődését a világ számos pontján mutatják be múzeumok és tárlatok.

Természetesen a jelentős múzeumok az európai és az észak-amerikai kontinensen találhatóak, hiszen itt bír a legrégebbi hagyományokkal a télisport és itt a legnagyobb a sízők aránya is. A múzeumokat általában az adott ország síszövetsége, az olimpiai szövetség, sífelszerelés-gyártók vagy nagyobb síterepek üzemeltetik, de léteznek magángyűjtemények is.

Természetesen az internet terjedésének köszönhetően ma már virtuális símúzeumot is találunk a világhálón. A múzeumok az üzemeltetőtől függő profillal rendelkeznek, a síterepek közelében általában a síterep történelmét bemutató múzeumokat találunk, míg a sílécgyártók értelemszerűen a saját történelmüket mutatják be az általuk létrehozott múzeumokban. Ezekből a múzeumokból mutatjuk most be dióhéjban a legérdekesebbeket.

Képzeletbeli utazásunkat az észak-amerikai kontinensen kezdjük. A kanadai Ottawában található símúzeum, amely 1971 óta várja a látogatókat, a kiállítás a sítechnika szinte valamennyi hozzávalójának fejlődésébe betekintést enged rendkívüli gyűjteménye segítségével. Hasonló tárlattal várja a látogatókat a New Hampshire állam Cannon Mountain település símúzeuma.

Itt a felszereléseken kívül régi sítémájú képeslapok, plakátok is kiállításra kerültek, amelyeknek másolatait a látogatók meg is vásárolhatják. A kaliforniai Mammoth Mountain síközpont a "sízés művészete" kiállításnak ad otthont, a tárlat elsősorban régi plakátok, képek bemutatására és filmkülönlegességek vetítésére épül.

símúzeum

A legnagyobb múzeum a síterepeiről híres Vail-ben található, a hatalmas gyűjteményt egy nonprofit szervezet tartja fenn 1976 óta, a tárlatokon a felajánlásokból származó mintegy 1500 darab, elsősorban Colorado állam 130 éves sítörténelmével kapcsolatos felszerelést, régi fotót, filmfelvételt és egyéb dokumentumot tekinthetnek meg az idelátogatók. Ellenpólusként érdemes megemlíteni itt a világ legkisebb símúzeumát, amely a németországi Harz középhegységben található Kamp-Lintfort városka tanácsházának egykori kamrájában kapott elhelyezést, a mindössze 1,6 négyzetméter területű "szobácskában", ahol a hely szűkösségéhez képest megpróbálták a legtöbb felszerelést, dokumentumot és fotót elhelyezni, a tárlat a környékbeli hegység télisport történelmét mutatja be.

A legrégebbi sítörténelemmel foglalkozó múzeum természetesen a sízés őshazájában, Norvégiában, az Oslo melletti Holmenkollen-ben található. Az 1923-ban alapított múzeumban a sízés történetét az első barlangrajz-ábrázolásoktól egészen napjainkig követhetik végig a látogatók. A tárlaton olyan különlegességek találhatóak, mint a sarkkutató Nansen és Amundsen sífelszerelései, illetve V. Olav király gyermekkori sílécei. Természetesen a hagyományos norvég kézművestechnikával készített sífelszerelések mellett napjaink ultramodern gyártási technológiával készült sífelszerelései is kiállításra kerültek. Külön kiállítás alapjául szolgál az 1952-es oslói és az 1994-es lillehammeri téli olimpia.

Hasonlóan gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a finnországi Lahti símúzeuma, itt a hely jellegéből adódóan leginkább az északi sízés történelmét ismerhetik meg a látogatók. Szép példa a magángyűjteményen alapuló símúzeumra a liechtensteini Vaduzban található 100 év európai sítörténelmét feldolgozó kiállítás, amelyet Noldi Beck hozott létre, a hatvanas években egy pár régi síkötéssel kezdődő gyűjtögetés mára változatos és gazdag tárlattá nőtte ki magát. A lelkes gyűjtő többek között olyan kuriózumokat tudhat magáénak, mint Toni Sailer 1958-as világkupája, vagy Hanni Wenzel 1980-as olimpiai síruhája.

Hazánkhoz legközelebb az ausztriai Mürzzuschlag-ban található símúzeum, a "Winter!Sport!Museum!" a télisportok teljes palettájának történelmét bemutatja az alpesi sízéstől a jéghokiig, ezáltal a lehető legközelebb hozva a látogatókat a télisportok varázslatos világához.

A felszereléseken és képeken kívül az összes jelentős télisportsiker vagy tragikus bukás dokumentuma megtalálható.

A síelés és téli sportok történelmét bemutató múzeum Mürzzuschlagban
A síelés és téli sportok történelmét bemutató múzeum Mürzzuschlagban

Az 1947-es alapítású múzeum egyike a legnagyobbaknak, melynek tematikus időszakos kiállításain olyan kuriózumok kerülnek bemutatásra, mint a kezdetleges pályamegmunkáló gépek, hóágyúk, felvonókabinok, valamint a télisport-felszerelések teljes választéka a kezdetektől napjainkig.

A múzeum további érdekessége, hogy a múzeum külön épületében található a világ legnagyobb, kizárólag télisport témájú könyvtára.

Az intézmény a múzeum fenntartásán és a tárlatok szervezésén kívül a közelben található Semmering-Stuhleck síterepen is rendez évenként úgynevezett hagyományőrző síversenyeket, amelyeken a résztvevők korhű ruhákban és felszerelésekkel állnak rajthoz, bemutatva ezzel a sízés történelmének egy-egy részletét a sípálya közönsége számára.

Ausztriában maradva érdemes még megemlíteni az alpesi sízés "feltalálójának", Mathias Zdarsky-nak a szülőhelyén, az alsó-ausztriai Lilienfeldben található múzeumot, amely Zdarsky életművét mutatja be, a Muckenkogel nevű hegy közelében.

A Muckenkogel arról nevezetes, hogy a világon elsőként itt állt rögzített sarokkal sílécre ember és itt születtek meg a klasszikus alpesi sízés olyan alapelemei, mint például a hóeke vagy a támasztott lendület, ezen a helyen rendezték a történelem első hivatalos síversenyét is, amelyen Zdarsky lelkes tanítványai álltak a rajthoz. Ennek a versenynek az emlékére a múzeumot fenntartó Zdarsky egyesület évente rendez nosztalgia-síversenyt az eredeti, korhű felszerelésekkel, az eredetivel megegyező nyomvonalon.

Nyugati szomszédunknál a már leírtakon kívül érdemes még megemlíteni a kitzbühel-i és az arlberg-i símúzeumot is. A franciaországi lausanne-i olimpiai múzeumban a téli olimpiák teljes képes és filmes dokumentációját megtalálhatjuk, ezen kívül jelentős még a Courchevelben található símúzeum is.

2003 januárjában a szlovákiai Körmöcbányán is létrejött egy időszakos sítárlat a Szlovák Nemzeti Múzeum rendezésével, itt két szinten a pénzérmék és medálok szlovákiai múzeumában kapott helyet a kiállítás, amely a szlovákiai sísport történelmét mutatta be, számos, az ország különböző múzeumaiból összegyűjtött dokumentummal, fotóval. A tárlat fő vonulatát a Magyar Kárpát Egyesület története adta, olyan sípionírok életútjának bemutatásával, mint a körmöcbányai Angyal Gejza, vagy a késmárki Grósz Alfréd.

A végén érdemes szót ejteni a jelentősebb on-line símúzeumokról, ezeken az oldalakon általában megtalálhatóak a jelentős símúzeumok linkjei, valamint rengeteg érdekesség, olyan tárgyak, fotók, dokumentumok képei is, amelyeket az oldalt látogatók küldtek be saját személyes gyűjteményükből. A két legjelentősebb on-line símúzeumot a www.skiinghistory.org és a vintageskiworld.com oldalakon találjuk. (ez utóbbi link megszűnt - a szerk.)

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.