Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síterepek Magyarországon: Hazai pályán

2008. november Bata Attila

Adottságokban ugyan nem veszik fel a versenyt az Alpok terepeivel, ennek ellenére tömegek keresik fel a hazai síterepeket egy hétvégén.
Igazi havas hétvégében már rég volt részük a hazai pályáknak. A tavalyelőtti szezon, vagyis annak a hiánya még rémálmunkban se jöjjön elő. A tavalyi is csak annyival volt jobb, hogy néha éjszakánként már lehűlt a levegő és lehetett használni a hóágyúkat, ami nem vigasztalta túlságosan a hóágyú nélküli síterepeinket. Hogy milyen lesz az idei szezon? Remélhetőleg nem lesz még egy enyhe tél, mert akkor több hazai sípálya működése is komoly veszélybe kerülne.

Mátraszentistván

Éjszakánkénti mínuszok, pályák 800 méter feletti magasságban, nyolc darab hóágyú és hozzáértő személyzet kellett ahhoz, hogy a tavalyi szezonban is 86 napon keresztül nyitva legyen a mátraszentistváni Sípark, ahol még április elsején is lehetett csúszni. Elég dicséretesnek mondható, hogy a mostoha időjárási viszonyok mellett szinte három hónapon keresztül tartott nyitva a Sípark! A tavaly legtöbbet használt, hóbiztos ötös pálya idén meghosszabbodik egy kicsivel. Épül egy S alakú és 120 méter hosszú Hócsúszdapark (Snow-tubing), mégpedig éjszakai világítással. A bővítéseknek köszönhetően a síelhető terület nagysága 10 hektárra emelkedik, amelyből 8,3 hektár hóágyúzható.

A látogatók kényelméről a korábban megépített Hóhatár Hütte és Panoráma körbár mellett egy kibővített parkoló is gondoskodik. Ezentúl 450 személygépkocsi számára lesz hely. A síbérletek tekintetében is történik változás, üzembe állnak a Ski Data beléptető kapui és bevezetik a chipkártyás rendszert.

Kiemelkedő esemény házigazdája lesz jövő januárban a Sípark. Január 24. és 31. között itt rendezik meg a világ síoktatóinak kongresszusát, és ez alkalomból a 21 országból érkező síoktatók a Síparkban tartják meg bemutatóikat.

Eplény

A Dunántúlon található eplényi Skiarena az újjáépítése utáni első igazi szezonjában derekasan helytállt, és összesen 83 havas nappal zárta a szezont. Az enyhe tél ellenére hóágyúkkal sikerült biztosítani ezt a szépszámú üzemnapot. Ha egyszer a hóágyúk beváltak, akkor érdemes hozzájuk ragaszkodni, hiszen a tavalyi 24 hóágyú mellé az idén újakat vásárolnak, így decembertől már 32 hóágyúval lehet ontani a havat az eplényi pályákon.

Újdonságnak számít az idén, hogy megépül egy síóvoda az 1-es pálya aljában, valamint elkészül egy Snowboardpark, ahol az ugratókat már a szezon előtt földmunkákkal fogják kialakítani. Ami talán a legfontosabb változás, hogy az 1-es és 2-es pálya mellett üzemelő két korongosliftet kicserélik, és helyükre két korszerű csákányos felvonó kerül.

A Skiarena az idei szezonban mindent megtesz annak érdekében, hogy változatos programokkal várja az érdeklődőket, az előzetes naptár szerint már az összes januári hétvége foglalt valamilyen havas rendezvény számára.

Szilvásvárad

Vélhetően kevesen tudják, hogy a Szalajka-völgyben is van egy sípálya, pedig hamarosan az ötödik szezonját kezdi meg, és még hóágyúval is rendelkezik. Ennek tükrében nem is annyira meglepő, hogy a tavalyi szezonban 30 napot tudott üzemelni, főleg december vége és január vége között; az enyhe február itt sem okozott sok örömöt.

A pálya mellett világítás is található, így amennyiben a körülmények engedik, itt is lehet este síelni. Mivel egy pályáról van szó, menetenként kell fizetni a liftért. Tíz vagy húsz menetre szóló jegyek kaphatók. A jegyárak idén sem változnak, csak a jegyfajtákban várhatóak változások.

Visegrád

Itt szintén inkább a szezon elejére emlékeznek szívesebben, akkor még jókat lehetett síelni. Természetes hó akkor sem kényeztette el az üzemeltetőket, de a három hóágyú az éjszakai fagyokat kihasználva szépen beterítette a pályákat. A szezon második fele szokatlanul enyhe volt, így még a hóágyúkat sem lehetett bevetni. Nagy sikert aratott a síterep előszilveszteri rendezvénye, amelyet az idén is megismételnek.

Nyáron is zajlott az élet a nagyvillámi sípályán, hó helyett füvön csúszhattak a vállalkozó kedvűek. A símozgás csiszolásához ideális gyepsível egyre többen ismerkedtek meg a holtszezonban.

Az idei szezonra elkészül a 150 méter hosszú snowtubingpálya. Marad továbbra is az esti síelés, mely ideális lehet azoknak a fővárosiaknak, akik szívesen csúsznának egyet munka után. Az idén a tervek szerint beindul a nagy felvonó is, és jó lenne, ha az időjárás is partner lenne a nagypálya beüzemelésében.

Dobogókő

Magyarország legrégebbi sípályáján tavaly nagyon korán, már november 16-án megkezdődött a szezon, és csak március 27-én fejeződött be. Nagyon szép lett volna, ha így nézett volna ki a szezon, de az időjárás közbeszólt, és a két időpont között többször volt zárva a síterep, mint nyitva. Az időjárás mellett a vandálok is sújtották a síterepet, a törés-zúzással egybekötött betörés komoly károkat okozott a síterep létesítményeiben.

Természetesen az idei szezon nem marad el, a hótaposó gép újra munkára fogható, és a lift is üzemképesen várja az első nagyobb havazást. A síterep webkameráját még újra formába kell hozni, de remélhetőleg ez is megtörténik a szezon előtt. A síterepet egy lelkes alapítvány üzemelteti, amely szívesen fogad minden segítséget, ami elősegítheti a síterep üzemeltetését, vagy megkönnyíti számukra a gyorsabb haladást az engedélyező bürokrácia sűrű útvesztőiben.

Bánkút

A helyi Síklub nincs irigylésre méltó helyzetben. A hóágyúk üzemeltetéséhez szükséges víz megszerzése jelenleg reménytelennek tűnik, és ennek hiányában a síterep a természet erőire van utalva, melyek tavaly is cserbenhagyták őket. Két hét síelés jutott a Bükk szerelmeseinek a tavalyi szezonban, november végén és március végén, igaz, ekkor még a Borsod megyei bajnokságot is meg tudták rendezni.

A Síklub anyagi forrásai végesek, Miskolc városától támogatás nem érkezik, a síelést a saját bevételek, adományok és a klubtagok hitelei biztosítják még egy ideig. Dr. Varga József, a síklub elnöke szerint legalább 40-50 napos szezon kellene az idén, hogy ismét egyenesbe jöjjenek a síterep dolgai.

Kékestető

Az ország legmagasabb pontján sem volt teljes a szezon. Az ünnepi időszakban itt is lehetett használni a pályákat, de a februári enyhe idő egészen március közepéig kitartott. A késő márciusi havazásban már csak az igazi keménymag talált magának örömet. Tavaly itt is voltak változások. Új automata jegyértékesítő és beléptetőrendszert telepítettek, és kibővítették a parkolót is. A többi pályához hasonlóan itt is vendéglő, illetve büfé várja a síelőket a pálya mellett.

Nagy-Hideg-hegy

Nagyon régen indult ilyen biztató havazással a szezon, mint tavaly. November közepén a bátrak már felgyalogolhattak és félméteres friss hóban élvezhették a síelést a nagy-hideg-hegyi pályán. Sajnos ezzel el is mondtunk minden jót a tavalyi szezonról. Az erdészet céltáblájának a közepén elhelyezkedő síterep kevéssé tud fejlődni, amíg néhány alapvető szolgáltatás nem állhat a síelők rendelkezésére.

Az előzőekből is nyilvánvaló, hogy a hazai szezont csak a régóta várt havas tél mentheti meg az idén. Az üzemeltetők egy része az erdészetekkel és a hatóságokkal küzd, másik része a pénzt próbálja előkeríteni az üzemeléshez, és láttunk példákat arra is, hogy léteznek láthatóan fejlődésnek indult hazai síközpontok is. Az árakról még keveset tudni, vélhetően a hóágyút használó síterepek a magas energiaköltségek miatt kénytelenek lesznek emelni, a többi pályán pedig megpróbálják kigazdálkodni a szezont a tavalyi árakkal.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Fogadó a táncoló kecskékhez
Összesen 12 darab kétágyas szobával várja vendégeit a fogadó, Galyatetőn, a mátraszentistváni Síparktól 3 km-re. Ellátás: félpanzió, vagy a'la carte a ház éttermében és kávéházában. Wellness: szauna és jacuzzi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Mantara Vendégház
Mátraszentlászló központjában, a mátraszentistváni Síparktól mindössze 700 méterre, 6 hálószobás vendégház várja vendégeit. 80 m2 tágas nappali, 14 fős étkező, felszerelt konyha áll rendelkezésre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.