Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Snowboard körkép 2010

2009. október Horányi-Névy András

A nyár elmúltával minden lelkes snowboardos figyelme a wakeboard-pálya és a nyári szörfös kiruccanások után ismét a havas hegycsúcsok felé fordul. Ki-ki leporolja a kötéseket, előkerülnek a cipők, ruhák, lelki szemeink előtt megjelennek a hóborította lejtők, szűz hó, kickerek, gigantikus slide-ok, újra tervezzük a nagy túrákat, táborokat, versenyeket.
A nyáron a gyártók sem lazítottak, izzottak a tervezőasztalok és a gyártósorok, újdonságoktól hemzseg a nemzetközi szcéna. A nagyobb brandek, mint a Burton, a K2, a Nitro fejlesztőgárdája ismét igyekszik kihúzni a legkomolyabb nyuszikat a bűvészkalapból, hogy a riderek az első ámulat után megrohamozzák a boltokat a legújabb fejlesztésű deszkákért, kötésekért. Bizony pakoltak is rendesen a jövő évi felszerelésekbe újításokat, technológiát, ahogy az illik. A sport az elmúlt 20 évben gyakorlatilag a gyerekcipőből az űrtechnológiáig fejlődött, szó szerint. Lássuk, kinek mi rejlik a leple alatt, ki mit dob fel az új szezonra. Mi, felhasználók ezen csak nyerhetünk, s hogy mennyit, az rögvest kiderül.

Burton Method 2010 – az űrtechnológia gyermeke

Az elmúlt néhány évben elindult egy folyamat, ami a snowboard-deszkák könnyítését és szupertartóssá, szupermerevvé tételét célozta meg. Ez egyszerre szerencsés és sajnálatos, hiszen egyrészt a riderek profitálnak a pehelykönnyű deszkák egyszerű kezelhetőségéből – ki ne szeretne úgy csúszni, ugrani, hogy úgy érzi, semmi nincs a lábán –, másrészt azonban a felhasznált anyagok, köztük különösen a karbon-, azaz szénszálas anyagok ára sajnos csillagászati. Ezt a trendet, a már-már űrtechnológia felé hajló irányzatot képviseli a Burton Method, ami a piac talán legkönnyebb deszkája. A súlya kézbevételkor valóban megdöbbentő, hiszen csukott szemmel akár azt is hihetnénk, hogy tévedésből egy papírból készült reklámdeszkát szorongatunk, ami valamelyik kirakatból keveredett ide, azonban amint nyitott szemmel is szemügyre vesszük a darabot, kiderül, hogy bizony egy nem akármilyen modellről van szó. Ami elsőre szembetűnő, az a dizájnmatrica elhagyása révén látható karbonszövet. Ez a deszka teljes felületét borítja, így nem lehet kétséges, hogy a Methodban bizony egy kisebb szénbánya kapott helyet. Az élek titániumötvözetből készültek, melyek bizony nem egykönnyen fognak elkopni. A deszka használat közben egy kis megszokást kíván, elsőre könnyű túlrepülni egy ugrást követően az érkezőt, meglepően agresszív ugyanis a deszka, főleg a rideg, szénszálas anyagnak köszönhetően. Ettől eltekintve egy igazi klasszikus darab, sajátos, dinamikus menettulajdonságokkal.
Burton Method 2010
Burton Method 2010
Sajnos ennek a csúcstechnológiának ára van. A Method 1300 dolláros ára bizony a legtöbb vevőnek riasztó, azonban nem csak a Burton gyárt ilyen durva árszabású snowboardot. A K2 a The Zero nevű modellel, illetve a Lib Tech, a Palmer és a Head is előrukkolt már hasonló koncepcióval, hasonlóan borsos áron. Akinek ugyanis telik rá, az a modern technológia által építhető legkomolyabb dekket mondhatja majd magáénak, ami bizony csúszás közben is érezhető és élvezhető.

Head Tribute 2010 – ha bemerészkednél a parkba

Sokan vannak, akik a snowboard alapjainak elsajátítása után leginkább a kickerek, boxok, korlátok világába vonzódnak, és Shaun White poszterek alatt álmodnak hatalmas 900-akról. Akinek még nincs nagy tapasztalata az ugrásokkal, annak az agresszív parkfreestyle lapok nem a legideálisabb választást jelentik. Ilyenkor jöhet nagyon jól egy belépőszintű park-kedvelő lap, amivel könnyedén elsajátíthatja a lelkes középhaladó az ugrások, slide-ok alapjait, és amely nem hátráltatja a további fejlődésben sem. A Head Tribute pontosan erre lett kitalálva. Meglehetősen szélesnek érződik menet közben, ez azonban pozitívumként is felfogható, hiszen időnként kimerészkedhetünk vele a szűz hóba is, különösebb gond nélkül. Elsősorban kissé agresszívabb stílusú csúszásnál mutatja meg legjobb arcát a Tribute, partner az elpattintott ugrásokban, a twintip forma pedig a switch érkezéseknél jelent nagy segítséget. Azoknak, akik már komolyabb szinten járnak a trükkök terén, inkább a Head Transit, az igazán haladóknak pedig a Head Team modelljét javasoljuk, ezek a deszkák a felhasznált szénszálas anyagok miatt ugyanis keményebb, dinamikusabb kezelhetőséget tesznek lehetővé értő „lábak” alatt.

Nitro Slash 2010 – akik a pályáktól távol csúsznak

Minden snowboardos pályafutása a pályákon kezdődik, és sokan ott is maradnak, hiszen kiszámítható, előre lekezelt, biztonságos. A legtöbben maximum a szemüket legeltetik egy, a pálya mellett, fölött, a sziklacsúcsok közt elterülő hómezőn, ahol több méteres érintetlen porhó várja csendes nyugalommal az arra járó kalandvágyókat. Vannak ugyanis olyanok, bár kisebbségben, akik az első pályáról ki-kicsúszások után elmerülnek a szűzhavazás szépségében, és egy idő után már teljesen hidegen hagyja őket egy leratrakolt pálya, egy havas erdő vagy egy komolyabb, hóborította hegyoldal viszont annál jobban megdobogtatja a szívüket. Pontosan nekik készült a Nitro Slash, ami a Burton Fish deszkájának ihletésére egy igazán klasszikus directional, szinte kizárólag pályán kívüli felhasználásra tervezett darab. A széles orrész, a rövid tail, a hátratolt lábpozíciók mind-mind arra hivatottak, hogy a mindent elborító szűz hó tetején szinte szörfözhessünk, nagyobb ívű kanyarokkal, éles visszafordulásokkal, egy-egy ugrással tarkítva. Figyelem! Ez egy tényleg speciálisan erre a célra épített lap! Csak azoknak ajánlható, akiknek van lehetősége sokszor, sokat csúszni a pályától távol, hiszen a deszka minden tulajdonsága e köré lett optimalizálva.
Nitro Slash 2010
Nitro Slash 2010
Egy heliboarding túra, illetve nagy, háborítatlan hófedte hegyoldalak például a Francia Alpokban, alapelvárás a Slash-sel. Cserébe viszont megkapod azt az érzést, amit csak a hullámszörfösök és a legkomolyabb freeride-snowboardosok tudhatnak magukénak.

Atomic Alibi 2010 – a sokoldalú

Az Atomic snowboardok egy nagyon érdekes piaci szegmenst képviselnek. A deszkák ára egy viszonylag gyengébb minőséget nyújtó cégre engedne következtetni, azonban a gyakorlat épp ennek az ellenkezőjét mutatja: komoly technológiai újítások évről évre, minőségi anyagok, szuper menettulajdonságok. Az Atomic Alibi is ezt az elsőre ellentmondásnak tűnő tézist erősíti. Képzelj el egy all mountain freestyle deszkát, ami jól teljesít a pályán, a parkban, a félcsőben, és adj hozzá egy, a többi gyártó belépőszintű modelljeinél megszokott árcédulát. Az Alibi nem viccel! Erőlködés nélküli élváltások és meglepő stabilitás nagy sebességű carving-ívek közben (annak ellenére, hogy ez nem egy alpin lap). Azonban ha becsúszol az ugratók és a korlátok közé, ott is otthon érzi magát, a komolyabb szinten snowboardozók pedig a félcsőben is kiemelkedő teljesítményt kapnak az Alibitól. Egyesek szerint a Burton Vaporral egy kategóriájú deszka. Azoknak a legjobb választás, akik nem szeretnék elkötelezni magukat egyik irányzat felé sem, komolyabban érdekli őket az ugrások világa, de a pályán kalandozás is kedvelt elfoglaltságaik közé tartozik.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.