Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olimpia - Torinó készen áll a rajtra

2006. január Lipiczky Ágnes

Sorra vesszük, kire is lesz érdemes odafigyelni a torinói téli olimpia alpesi és északi sí számaiban.

ALPESI SÍ

Cesara-San Sicario Fraiteva, ill. Sestriere, február 12-25.
A férfiaknál Ausztria és Amerika csaphat össze, a nőknél az osztrák trió beleszólhat Kostelic és Paerson párharcába.

Talán sosem volt még példa arra az olimpiák történetében, hogy a versenyzők azzal a kéréssel forduljanak a szervezőkhöz, hogy nehezítsék meg az ötkarikás pályát. Nos, ez is megtörtént, hiszen a női alpesi sízők, élükön a novemberi balesete miatt pályafutását befejezni kénytelen német Hilde Gerggel, azzal a kéréssel fordultak a torinói szervezőkhöz, hogy vagy helyezzék át a női gyors számokat is Sestriére-be, vagy tegyék jóval bonyolultabbá a San Sicarió-i lesiklópályát. A tavalyi Világkupa-sorozatban ugyanis a hölgyek egy szuper-G-futam keretében tesztelték az olimpiai helyszínt, amelyről egyöntetűen állították, hogy túl lapos és egyszerű az ő kvalitásaikhoz képest.
A szervezőknek több sem kellett, azonnal fejlesztésbe kezdtek, megnyújtották és kiszélesítették az ugratókat, míg a pálya középső szakaszán több töréssel, hullámosabbá varázsolták az amúgy lankásnak ítélt terepet.
Hogy ez elegendő lesz-e a versenyzőknek? Majd kiderül az olimpián, mindenesetre a torinói szervezők már decemberben megpróbálták „gatyába rázni” a két olimpiai helyszínt, hiszen a munkások ötven centis műhóval fedték be a pályákat, ráadásul karácsonykor üzembe helyezték az új világítórendszert Sestriére-ben, ahol a férfi és női szlalomversenyeket, valamint a férfi kombináció műlesiklását késő délután, villanyfény mellett rendezik majd meg. Nem mellesleg elkészült az a sílift is, amely a Sestriére-ben az alpesi sízőknek kialakított olimpiai falut összeköti a San Sicarió-i pálya startjával, vagyis a versenyzőknek és az edzőknek most először nem kell autóba ülniük ahhoz, hogy az egyik helyszínről a másikra jussanak.
Ez elsősorban a női versenyzőknek kedvez, akiknek a technikai számait Sestriére-ben bonyolítják le, ám a lesiklást, a szuper-G-t és a kombinációs viadalt San Sicarióban rendezik meg számukra.

És hogy kiknek kedveznek majd a „felturbózott” olimpiai pályák?
Nos a férfiaknál meglehetősen érdekesen alakulnak a Világkupa küzdelmei, más kérdés, hogy az olimpia tekintetében lehet-e a Világkupára alapozni. Négy évvel ezelőtt, a Salt Lake City-i játékokon mindenki azzal számolt, hogy az osztrák Stephan Eberharter, valamint az amerikai Bode Miller lesz a játékok sztárja, ehhez képest a norvég Kjetil Andre Aamodt „újravirágzását” élhettük meg. A viking versenyző negyedik olimpiáján (már Albertville-ben is indult) hetedik érmét (nem mellesleg két aranyat) szerezte meg, s ezzel az olimpiák tekintetében is minden idők legeredményesebb sízője lett.
Sőt, Torinóban mindezt fokozhatja is, hiszen bokatöréséből kiváló formában tért vissza. Ez a remek állapot egyébként elmondható a norvég válogatott többi tagjáról is, főként a fiatal Aksel Lund Svindalról, aki ennek az idénynek az egyik meglepetésembere lehet. Már ha hagyják az osztrák és az amerikai sízők!
Előbbiek közül Michael Walchhofer és a lesiklás olimpiai címvédője, Fritz Strobl van kiugró formában - kérdés eltart-e ez a februári rajtig. Persze a piros-fehér-piros különítmény nem csak őket szánja olimpiai dobogóra. Sokat várnak az elmúlt szezonban az összetett Vk-ban második helyen záró Benjamin Raichtól (tőle elsősorban a technikai számokban és a kombinációban), valamint a rutinos Hermann Maiertől, aki motorbalesete miatt (emlékeznek még rá, hogy majdnem a lábát hagyta ott az országúton?!) kihagyta a Salt Lake City-i játékokat, vagyis a naganói duplázását követően van bepótolnivalója.

És hogy mi a helyzet a tengerentúli vonalon?
Az összetett címvédő Bode Miller mint tudjuk bármire képes. Még arra is, hogy öt aranyéremmel sporttörténelmet írjon Torinóban. Persze ez nagyon is álomszerű, főként azért, mert előszeretettel hibázik a kétfutamos technikai versenyszámokban, és amilyen kockázatosan síel, akár egy kiadós bukással is kitűnhet majd a lesikló és szuper-G-versenyek során. Utóbbiban egyébként honfitársa, Darron Rahlves lehet az egyik nagy favorit, persze ehhez még a kanadai Eric Guay-nek, a svájciak és az olaszok legjobbjainak is lesz egy-két szava.

S hogy mit várhatunk a gyengébbik nem képviselőitől?
Kezdjük a sort a horvát Janica Kosteliccel, aki Salt Lake Cityből három arany- és egy ezüstéremmel érkezett haza és ezúttal is gyarapíthatja ötkarikás érmeinek a számát. Persze sok függ attól, hogyan bírja az éves terhelést Kostelic nyáron - immáron sokadszor - műtött térde. No és az sem mellékes, hogy nagy riválisa, a svéd Anja Paerson hogyan időzíti formáját. A skandináv síelő biztos, hogy a legjobb állapotban utazik majd Torinóba, hiszen neki még hiányzik az ötkarikás aranyérem.
Janica Kostelic
Janica Kostelic
Ugyanez áll az osztrákok triójára is. Michaela Dorfmeister, Alexandra Meissnitzer és Renate Götschl ugyanis még sosem győzött ötkarikás játékokon. Előbbi két versenyző az 1998-as naganói olimpián állt már dobogón, míg Götschl Salt Lake Cityben gyűjtött be egy ezüst- és egy bronzérmet. Persze az is megeshet, hogy e sokat tapasztalt trió fejére nő majd az új felfedezett, a mindössze húsz esztendős Andrea Fischbacher, aki 2005-ben a Santa Caterina-i világbajnokság szuper-G versenyében egy előkelő hetedik hellyel rukkolt ki.
És ha már a meglepetéseknél tartunk ne ragadjunk le csak az osztrákoknál, hiszen nagyon is megeshet, hogy a Salt Lake City-i versenyhez hasonlóan ismét lesz olasz aranyérmes a hazai rendezésű olimpián is. A Fanchini trióból ugyanis a legidősebb, Elena világbajnoki ezüstérmesként a nagy esélyesek között van lesiklásban, bár a gyors számokban egyaránt szólhat a himnusz az amerikai Kildownak, honfitársának Clarknak, vagy éppen a svájci Stygernek is.

S hogy mi a helyzet a magyarokkal?
Kis sínemzetként elsősorban a tisztes helyt állásban bízhatunk, vagyis az elmúlt olimpiai ciklusban sem változhattak meg reményeink.

Címvédők
Férfiak:
  • Lesiklás: Fritz Strobl (osztrák)
  • Szuper óriás-műlesiklás: Kjetil-Andre Aamodt (norvég)
  • Óriás-műlesiklás: Stephan Eberharter (osztrák)
  • Műlesiklás: Jean-Pierre Vidal (francia)
  • Kombináció: Kjetil-Andre Aamodt (norvég)
Nők:
  • Lesiklás: Carole Montillet (francia)
  • Szuper óriás-műlesiklás: Daniella Ceccarelli (olasz)
  • Óriás-műlesiklás: Janica Kostelic (horvát)
  • Műlesiklás: Janica Kostelic
  • Kombináció: Janica Kostelic
Lehetséges magyar indulók: Marosi Attila, Barbai Áron, Stark Márton, Szabó Bence, Palasics Péter, Bene Márton, Szepesi Bertold, Ács Tamás, illetve Berecz Anna, Tuss Réka (A magyar versenyzők indulási jogáról január közepén születik döntés.)

BIATLON

Cesara-San Sicario, február 11-25.
Ismét "Oléznak" a norvég bikának?

Négy esztendővel ezelőtt a Salt Lake City-i olimpia Ole Einar Björndalen nevétől volt hangos. Nem véletlenül. A norvég versenyző ugyanis rekordot döntött, négy aranyérmével a biatlonsport, no és az Egyesült Államokban megrendezett olimpia legeredményesebb versenyzője lett. Ole kiváló futótudásával (a sífutók között is eredményesen szerepel) toronymagasan a mezőny fölé nő, ha kevés korongot hagy fent a lőtáblán riválisai, vagyis a német, a francia és az orosz sílövők bottal üthetik a nyomát. A nőknél a Salt Lake City-i játékokhoz hasonlóan ismét a német hölgyek vihetik a prímet és talán a rutinos Uschi Disl megszerzi pályafutása első egyéni olimpiai aranyérmét. Ebben az orosz és norvég versenyzők, valamint a francia Sandrine Bailly igyekszik majd megakadályozni őt.
A magyar versenyzőktől ezen az olimpián is a tisztes helytállást várhatjuk.

Címvédők
Férfiak
  • 10 km: Ole Einar Björndalen (norvég)
  • 12.5 km: Björndalen
  • 20 km: Björndalen
  • 4x7.5 km-es váltó: Norvégia
Nők
  • 7.5 km: Kati Wilhelm (német)
  • 10 km: Olga Pileva (orosz)
  • 15 km: Andrea Henkel (német)
  • 4x7.5 km-es váltó: Németország
Lehetséges magyar indulók: Tagscherer Imre (már kvalifikációt szerzett), Cseke Csaba, Gottschall Zsófia

ÉSZAKI ÖSSZETETT

Pragelato, február 11-21.
Samppa után lesz-e finn szamba?

Samppa Lajunen aratott Salt Lake Cityben. A finnek világklasszis versenyzője (nem mellesleg elismert gitáros egy finn zenekarban) a húrok közé csapott a tengerentúlon, hiszen három aranyérmével a 19. olimpiai játékok egyik nagy sztárja lett. Lajunen azóta már visszavonulót fújt, ám Torinóban ismét a finnek lehetnek az ászok. Az északiak elsősorban Hannu Manninen rutinjában, no és a mindössze 18 esztendős Anssi Koivuranta fiatalos lendületében bízhatnak. Ha ők ellenállnak az osztrák, a norvég és az amerikai rohamnak, Samppa után szabadon ismét bemutathatják, milyen is a finn „örömszamba”.

Címvédők
  • Egyéni: Samppa Lajunen (finn)
  • Sprintverseny: Lajunen
  • Csapatverseny: Finnország
Lehetséges magyar indulók: -

SÍAKROBATIKA

Sauze d'Oulx, február 11-23.
Kínai sikerek az arisztokraták síparadicsomában?

Elit helyszínen vetélkedhetnek a torinói olimpián a freestyle sízők, hiszen az olasz arisztokrácia kedvelt téli üdülőhelyén Sauze d’Oulx-ban rendezik meg a síakrobatika versenyeket. A mogul és ugrószámoknak is külön pályákat építettek a szervezők, így minden igényt kielégít majd az olimpiai helyszín. S hogy kiknek kedvezhet a vadonatúj pálya? Nos a női ugrásban egyértelmű, hogy a legnagyobb favoritnak a kínaiak, élükön a világbajnok Li Ni-na számítanak, de a csúcsra érhet a svájci vb-ezüstérmes Evelyn Leu, valamint a fehérorosz Alla Cuper is. A férfiaknál a szokásosra számíthatunk, vagyis a fehérorosz Alekszej Grisin és a kanadai Jeff Bean mellett az amerikai versenyzők vihetik a prímet. Mogulban ennél jóval több esélyest találhatunk, de elsősorban tengerentúli, azaz amerikai és kanadai befutóra számíthatunk.

Címvédők
  • Férfiak - ugrás: Ales Valenta (cseh)
  • mogul: Janne Lahtela (finn)
  • Nők - ugrás: Alisa Camplin (ausztrál)
  • mogul: Kari Traa (norvég)
Lehetséges magyar indulók: -

SÍFUTÁS

Pragelato, február 12-26.
Marit Björgen a csúcsra érhet

Kezdjük azzal: világszenzáció lenne, ha a torinói téli játékokon sífutásban nem születne skandináv országból származó aranyérmes. Folytassuk azzal, hogy véleményünk szerint nem lesz világszenzáció. Főként azért, mert a norvég sízők ismét kiválóan állnak a Világkupa-sorozatban. A férfiaknál a sprintszám címvédője, Tor Arne Hetland remek idényt fogott ki, míg a nőknél Marit Björgen ismét verhetetlen formában menetel. Az erősebbik nem küzdelmében Hetland és a viking különítmény mellett a német, a francia, az orosz, no és természetesen a hazai közönség előtt szereplő olasz versenyzők számítanak esélyesnek. A nőknél Björgen riválisai között kell számon tartani a finn Virpi Kuitunent, a cseh Katerina Neumannovát, az orosz Julija Csepalovát, az észt Kristina Smigunt és az olasz Gabriella Paruzzit is, ám az sem elképzelhetetlen, hogy a Világkupa-sorozatban majdnem százszázalékos Björgen szinte mindent bezsebel. És, hogy mit várhatunk a magyar versenyzőktől? Mivel nem tartozunk a nagy sínemzetek közé, így elsősorban a rövidebb távokon remélhetünk jobb eredményeket a mieinktől.
Címvédők
Férfiak
  • Sprintverseny: Tor Arne Hetland (norvég)
  • 15 km: Andrus Veerpalu (észt)
  • 2x10 km: Thomas Alsgaard és Frode Estil (norvég)
  • 30 km: Christian Hoffmann (osztrák)
  • 50 km: Mihail Ivanov (orosz)
  • 4x10 km-es váltó: Norvégia
Nők
  • Sprintverseny: Julija Csepalova (orosz)
  • 10 km: Bente Skari (norvég)
  • 2x5 km: Beckie Scott (kanadai)
  • 15 km: Stefania Belmondo (olasz)
  • 30 km: Gabriella Paruzzi (olasz)
  • 4x5 km-es váltó: Németország
Lehetséges magyar indulók: Tagscherer Zoltán (már kvalifikációt szerzett), Gyenesei Leila, Gottschall Zsófia, Zámbó Viktória

SÍUGRÁS

Pragelato, február 11-20.
A nagyágyúk számára ezúttal is elrepül a nagy siker?

Négy esztendővel ezelőtt Simon Amman nevét ízlelgette a világ. A svájci fiatalember ugyanis szinte a semmiből ugrott elő, a nagy világsztárokat lepipálva két olimpiai aranyérmet is bezsebelt a tengerentúli olimpián. A helvétek ezúttal is hangolnak az ötkarikás sikerre, hiszen Andreas Küttel személyében ismét érem, sőt győzelemre esélyes versenyzőjük van. Persze nem Küttel az első számú favorit: a háromszoros világbajnok, nem mellesleg majd félszáz Világkupa-győzelemmel rendelkező finn Janne Ahonen is szeretné megszerezni pályafutása első olimpiai aranyérmét. Erre törekszik a lengyelek négyszeres világbajnoka, Adam Malysz is, aki Salt Lake Cityben egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, s úgy tartja: igazán kijárna már neki is a nagy siker.
Címvédők
  • Normálsánc: Simon Amman (svájci)
  • Nagysánc: Amman
  • Nagysánc csapatverseny: Németország
Lehetséges magyar indulók: -
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.