Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Útvonaltervezés: autópályáról a sípályára

2006. december Hernádi László

Az útvonaltervezés a rendelkezésre álló technika fejlődésével és az úti célok távolságának növekedésével egyre nehezebben nélkülözhető. Míg régebben a szomszédos célország autóstérképe is elég volt ahhoz, hogy elérjük úti célunkat, addig ma már gyakran több országon át is vezethet az utunk, útvonalunkat pedig az optimális üzemanyag- és időfelhasználás szem előtt tartásával jelöljük ki.
Az ideális útvonal megtervezéséhez többféle megoldást választhatunk. A leghosszadalmasabb, ha az adott országok autóstérképeit kezdjük el böngészni és ezekből jegyzeteket készítünk.

Egyszerűbb, ha egy, az interneten található ingyenes, folyamatosan frissített on-line útvonaltervezőt (routeplanner) használunk, ebben az esetben már beállíthatjuk azt is, hogy a program milyen paraméterek figyelembevételével tervezze meg útvonalunkat (távolság, idő, gazdaságosság, fizetős autópályák, hágók, alagutak). Az útvonalterv tartalmazza az utak típusát, számozását, a rajtuk megteendő távolságot, valamint a díjköteles útszakaszokra vonatkozó információkat. A kész útvonaltervet kinyomtatva már könnyen használhatjuk az utazás közben.

A legjobb módszer azonban a GPS-helyzetmeghatározáson alapuló útvonaltervezés, mellyel utunk során folyamatosan figyelemmel kísérhetjük helyzetünket a térképen, valamint lehetőségünk van az útvonalat tetszőlegesen újratervezni menet közben. A modern navigációs programok továbbá - beállítástól függően - szóban figyelmeztetnek a következő útkereszteződés távolságára, valamint a haladási irányra: gyakorlatilag "háztól-házig" kalauzolnak minket.

Mindezt ráadásul már mindenki számára elfogadható áron, hiszen a korábban csak a felső kategóriás autókba, borsos áron rendelhető extraként beépítésre kerülő navigációs rendszerekkel ellentétben egy GPS-szel egybeépített PDA már egy hétnapos ausztriai síbérlet árából megvásárolható. További ráfordítást már csak a térképszoftver igényel, ezek közül a legfejlettebbek egész Európa autóstérképét tartalmazzák, a legkisebb települések utca- és házszámszintű részleteivel.

A térképszoftver a GPS segítségével folyamatosan figyelemmel kíséri haladásunkat, kijelzi sebességünket, ennek megfelelően a célig kikalkulált időt és távolságot, illetve ezeket megjeleníti a PDA képernyőjén, útlezárás, ill. terelés esetén az útvonal dinamikusan újratervezésre kerül, így gyakorlatilag el sem tévedhetünk. A POI-ok segítségével megtudhatjuk, milyen messze vagyunk a legközelebbi benzinkúttól, étteremtől.

Fontos tudnivaló, hogy a bluetooth GPS-t vagy a GPS-szel egybeépített PDA-t úgy kell elhelyezni a kocsiban (műszerfalon vagy az üvegre rögzített tartóval), hogy a GPS-vevő "lássa" a műholdakat, azaz üvegfelület alatt legyen. Erre egyértelműen az első szélvédő a legjobb. Fontos tudnivaló, hogy az első ablakfűtéssel ellátott gépkocsik szélvédője leárnyékolja a GPS-jelet (ahogyan a födémek vagy a sűrű lombkorona is). Ebben az esetben célszerű bluetooth GPS-vevőt használni, és azt a hátsó szélvédőnél elhelyezni.

Természetesen kézi számítógépünknek és navigációs rendszerünknek nemcsak a gépkocsiban vesszük hasznát, a készülékek segítségével a sípályákon is bárhol megállapíthatjuk helyzetünket, magasságunkat, sebességünket, rögzíthetjük egy-egy sípálya adatait, szintkülönbségét, a síelt távolságunkat, valamint legnagyobb és átlagos sebességünket is.

A sízés után pedig zenét hallgathatunk, filmet nézhetünk vagy akár hivatalos levelezésünket és munkánkat is elintézhetjük ezeknek a hasznos apróságoknak a segítségével.

Fogalomtár

GPS (Global Positioning System)

A föld körül keringő 24 műhold segítségével elérhető, mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, globális helyzetmeghatározó rendszer. Segítségével meghatározható helyzetünk, sebességünk és tartózkodási helyünk magassága is.

PDA (Personal Digital Assistant)

Tenyérben elférő számítógép, többek között internetezésre, filmnézésre, szövegszerkesztésre, zenehallgatásra és navigációra is alkalmas. Infraportot és bluetooth adó-vevőt általában már az alapmodellek is tartalmaznak.

PNA (Personal Navigation Assistant)

A PDA-tól az különbözteti meg, hogy kifejezetten navigációra tervezték, bővíthető és hozzá készült szoftverek telepíthetők rá. Alkalmas filmnézésre, zenehallgatásra és képnézegetésre is. Ezeket a készülékeket autós tartóval és szivargyújtóról működő töltővel árulják.

POI (Point of Interest)

Áruházak, benzinkutak, múzeumok, szervizek, közintézmények, éttermek és más, érdeklődésre számot tartó helyek, melyeket a navigációs szoftverek tartalmaznak, de magunk is beállíthatunk.

Bluetooth

Rádiófrekvencián működő, kis hatótávolságú adatátviteli módszer. Segítségével vezeték nélküli összeköttetés valósítható meg két bluetooth eszköz között, például mobiltelefon-mobiltelefon, mobiltelefon-kihangosító, PDA-mobiltelefon, PDA-GPS között.

Bluetooth GPS

Gyufaskatulya méretű saját akkumulátorral ellátott GPS vevőkészülék, amely bluetoothkapcsolat segítségével tud kommunikálni szinte bármilyen bluetoothkapcsolatot használó eszközzel (PDA, laptop).

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.