Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Worldloppet - maratoni sífutóversenyek

2004. október Ludmann László

A maratoni sífutóversenyek távját teljesíteni nem kis dolog, vannak azonban, akik nem elégszenek meg szezononként egyetlen ilyen próbával. Számukra ott vannak a Worldloppet-versenyek.
Az elmúlt szezonban ezeken az oldalakon mutattuk be a sífutók legendás hosszú távú versenyét, a svéd Vasa-futást. A Vasaloppet sikere és az északi sízés népszerűsége több országban is hasonló hosszú távú sífutóversenyek alapítására ösztönözte a sportág barátait. 1978-ban aztán Svédországban, Uppsalában létrejött a helyi futamokat összefogó nemzetközi szervezet és mozgalom, a Worldloppet.

A Worldloppet alapítóelvei szerint országonként csak egy - természetesen a legjobb - verseny kerülhet a nemzetközi szervezet programjába. Jelenleg Európából, Észak-Amerikából, Ázsiából és Ausztráliából 14 ország képviselteti magát a sorozatban. Jellemzően a legnagyobb sífutónemzetek ezek, kontinensünkről Svédország, Norvégia, Finnország, Észtország, Svájc, Ausztria, Olaszország, Németország, és legfiatalabb csatlakozóként Csehország. Az amerikai földrészről az USA és Kanada, míg Ázsiából Japán tagja a mozgalomnak, de Ausztráliában is szerveznek futamot. Évente összesen mintegy 80 ezren neveznek Worldloppet-versenyre, a nemzetközi mezőny legjobbjai és edzett amatőrök egyaránt.

A maratoni versenyek teljesítése emlékezetes élmény és nagy sportteljesítmény is egyben, amelyet a szervezők precízen nyilvántartanak. Az eredmények regisztrálására való a célba érkezők által igényelhető Worldloppet Útlevél, melybe minden teljesített verseny után igazoló bélyeg kerül. A "bélyeggyűjtés" így a több futamra vállalkozó sífutók különleges hobbija. Ők tíz Worldloppet-verseny után kiérdemlik a Worldloppet Mester címet. A sportág művelői között kiemelkedő rangot adó elismerés elnyerésének feltétele, hogy a tíz versenyből legalább egyet más földrészen kell végigküzdeni. Az évek során bővültek a versenyprogramok, megjelentek a rövidebb távú események is. Ennek megfelelően átalakult a "mesterek" ranglétrája. A teljes távot lefutók arany fokozatú, a rövidebb távval megbirkózó sportolók ezüst mesteri rangot kapnak.

Magyarországon mindössze hárman büszkélkedhetnek (arany) Worldloppet Mesteri Oklevéllel. ők: Fazakas Mónika, Viczián Vera, Rosivall Zoltán és a nemrégiben elhunyt Kovács József.

A Worldloppet-sorozat állomásai

Kangaroo Hoppet (Falls Creek - Ausztrália)
A Worldloppet-sorozat nyitóversenye, amelyet idén augusztus 28-án tartottak Falls Creekben, kiváló időjárási körülmények között, kétméteres havon. Az indulók a 42 kilométeres távot - mint korábban is - szabadstílusban teljesítették, most azonban új rekordot felállítva 1 óra 35 perces idővel.

Jizerská padesátka (Bedrichov - Csehország)
Az 50 kilométeres, klasszikus stílusú versenyt 1968-ban egy hegymászóklub tagjai hívták életre, hogy edzettségüket próbára tegyék. A maratonra szeptember második hetében szoktak a sífutók összegyűlni, de hóhiány miatt már többször elhalasztották, vagy későbbi időpontra tették a cseh futamot.

Dolimitenlauf (Lienz-Ausztria)
A kelet-tiroli Dolomitok vadregényes helyszínül szolgálnak a 60 kilométeren korcsolyázóstílusban versenyzőknek. Az osztrák maraton január végén zajlik, 2005-ben a harmincegyedik alkalommal.

Marcialonga (Molina di Fiemme - Olaszország)
Molina di Fiemméből rajtolnak el az olasz Worldloppet-esemény sífutói, és a 70 kilométerre, Canazeiben felállított rajtig diagonálban tempóznak végig. A januári verseny 1971 óta vonzza az érdeklődőket.

König Ludwig Lauf (Oberammergau - Németország)
A németországi etap egyik különlegessége, hogy az 55 kilométer mindkét stílusban megtehető. A februárban megrendezésre kerülő König Ludwig Lauf a harmincharmadik lesz a verseny történetében.

Tartu Maraton (Otepää - Észtország)
Szintén választhatnak a rajthoz állók, hogy a sífutás melyik irányzatát követve futják le a 63 kilométert Észtország déli részén. 1960-ban került a versenynaptárba először a Tartu Maraton neve, 1983 óta pedig már a futó-, országúti és hegyikerékpár-versenyekkel az esemény nyári programja is teljes.

Sapporo International Ski Marathon (Sapporo - Japán)
Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón indulhatnak a Worldloppet egyetlen ázsiai versenyének résztvevői az 50 kilométeres távon, skatingfelszerelésükkel. Az 1972-es téli olimpia városában 14 éve rendezték az első ilyen erőpróbát.

Keskinada Loppet (Gatineau - Kanada)
Az 50 kilométeres klasszikus és 53 kilométeres szabadstílusú verseny elődje 1978-ban rajtolt a legnagyobb kanadai sífutóeseményként. Jelenlegi nevét, amely a Quebec (Ke), ski és Kanada szótagokból áll össze, 1996-ban kapta.

La Transjurassienne (Lamoura - Franciaország)
Az idei év a 25. a francia verseny történetében. A Jura hegységből induló skating esemény a legnagyobb sífutóverseny Franciaországban, a Worldloppet-szériában pedig 76 kilométeres távjával a Vasa-futás után a második leghosszabb.

American Birkebeiner (Lumberjack - USA)
Az 51 km-es freestyle esemény a norvégiai verseny amerikai párja. 1973-ban harmincnégyen vágtak neki a Lumberjack és Telemark között kijelölt útnak. A Birkienek becézett futás ma már 9000 versenyzőt állít a rajtvonal mögé. Észak-Amerika legnagyobb sífutómaratonja az egyhetes program ideje alatt 4 millió dollár bevételt hoz Wisconsin államnak.

Finlandia - Hiihto (Hämeenlinna - Finnország)
Tavaly ünnepelték a 60 kilométeres, klasszikus stílusú verseny harmincadik évfordulóját. A három évtized sok érdekességet hozott, így például az indulók számának köszönhetően Guinness-rekordot vagy a japán császári család egy tagjának indulását. A Lahtiban célba érő versenyzôk száma meghaladja a 13 ezret.

Vasaloppet (Sälen - Svédország)
A legendás verseny 1922 óta hozza lázba a sportág szerelmeseit. A sorozat leghosszabb távú versenyén közel 15 ezren küzdik le a Sälen és Mora közötti 90 kilométert, szigorúan a klasszikus iskola lépései szerint. A legjobbak ideje közel 3 és fél óra, de a tömegrajttal induló sífutóünnep hangulatát igazán a nagyszámú amatőrök küzdelme adja.

Engadine Ski Marathon (St. Moritz - Svájc)
A Worldloppet-mozgalom indulásakor azonnal a kalapba került a 42 kilométeres szabadstílusú svájci verseny, amelyet 1969-ben egy St. Moritz-i sportszerkereskedő kezdeményezésére szerveztek meg, 945 indulóval. A rajthoz állók száma idôközben 12 ezer főre duzzadt.

Birkebeinerrennet (Rena, Lillehammer - Norvégia)
A norvég maratoni verseny eredete a svéd Vasaloppethez hasonlóan évszázadokkal ezelőtti történetben keresendő. Birkebeiner sízők (a név a lábat a hidegtől védő nyírfakérget jelenti norvég nyelven) 1206-ban menekítették ki a polgárháború zűrzavarából a király törvénytelen másfél éves fiát, aki később trónra is került. A történelmi eseményre emlékezve 1932-ben szervezték meg az első futást, amelynek távja 54 kilométer, stílusa - mi más is lehetne - diagonál. A versenykiírás különlegessége, hogy az indulóknak legalább 3,5 kg súlyú hátizsákkal kell rajthoz állniuk - a kis herceg szállítását imitálva.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.