Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Ismerd meg az SMSZ síoktató képzések rendszerét!

2015.09.11. 2016.07.29. sielok.hu | frissítve: 2016.07.29.

A síoktatás állami sportszakmai képesítéshez kötött tevékenység, ami azt jelenti, hogy olyan állam által elismert szakképesítés szükséges hozzá, amely az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szerepel. Összefoglalónkból megismerhetitek a magyarországi képzési szinteket és az ezeknek megfelelő nemzetközi minősítéseket.
Ez a szakképesítés Magyarországon a ’Sportoktató sí sportágban’ nevet kapta. A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) a nemzetközi szabványokhoz igazítja képzési és továbbképzési rendszerét, amelyben négy szint érhető el, melyek egymásra épülnek. Az egyes szinteket csillagok (hópelyhek) jelölik.
Magyar képzési fokozat elnevezése
Nemzetközi standard szerinti besorolása
A képzés tartalma
OKJ sportoktató sí sportágban és SMSZ Síoktató *
Nemzeti szint
OKJ sportoktató sí sportágban (Alaptanfolyam)
SMSZ Síoktató**
IVSI Instruktor
Alaptanfolyam +1 év gyakorlat+elméleti, gyakorlati továbbképzés és vizsga; vagy sí sportedzői végzettség
SMSZ Síoktató***
ISIA Bélyeges síoktató
Síoktató** + elméleti, gyakorlati továbbképzések és vizsgák
SMSZ Síoktató****
ISIA Kártyás síoktató
Síoktató***+ ISIA teszt teljesítése
SMSZ kiképző oktató
Síoktató**, *** +kiképzői képzés vizsgákkal és éves továbbképzés
Hósport oktató
Két havas sportágból megszerzett ***-os fokozat
SMSZ Síoktatói működési engedélyt az a síoktató kaphat, aki sikeresen elvégezte valamelyik hazai akkreditált felnőttképzési intézmény által indított „Sportoktató sí sportágban” elnevezésű OKJ tanfolyamot, belépett az SMSZ-be és 3 évente részt vesz a továbbképzésen.

Az alábbiakban bemutatjuk a többszintű magyar képzést és a különböző szintekhez tartozó nemzetközi besorolást.

Alaptanfolyam és SMSZ Síoktató* szint

Magyarországon a „Sportoktató sí sportágban” elnevezésű OKJ tanfolyam sikeres teljesítése jelenti a teljes képzési rendszer alapszintjét. Országos Képzési Jegyzék száma: 31 813 01. A végzettek a Síoktatók Magyarországi Szövetségébe (SMSZ) történő belépést követően jogosultak a SMSZ Síoktató* minősítés viselésére.

SMSZ Síoktató** és IVSI bélyeges síoktató szint

Az „Alaptanfolyam” sikeres elvégzését követően leghamarabb az előírt szakmai gyakorlat megszerzése után lehet jelentkezni az SMSZ Síoktató** tanfolyamra. A gyakorlat megszerzését egy erre a célra szolgáló nyomtatványon kiképző síoktatók vagy az SMSZ-szel szerződött síiskolák igazolhatják. Ezt követően lehet jelentkezni a tanfolyamra, amely egy 6 napos gyakorlati táborból és elméleti képzésből áll. A táborban való részvétel feltétele a terepsí és az oktatási gyakorlat vizsga teljesítése, amely rendszerint a tábort megelőző napon van.

Magyarországot az IVSI (Internationaler Verband der Schneesport-instruktoren) Nemzetközi Hósportoktató Szövetségben kizárólag az SMSZ képviseli. A Síoktató** szint kielégíti az IVSI képzési követelményeit, ezért az SMSZ síoktató** minősítésű síoktató kiválthatja az IVSI igazolványt és az IVSI érvényesítő bélyeget.

Kiképző oktatók
Kiképző oktatók

SMSZ síoktató *** és ISIA bélyeges síoktató szint

Az SMSZ Síoktató** szint birtokosa jelentkezhet az SMSZ Síoktató*** tanfolyamra. Ez a tanfolyam öt gyakorlati táborból, elméleti képzésekből és a tananyaghoz kapcsolódó vizsgákból áll, úgymint alpesi sízés 2; lavinaismeret, alpesi biztonsági ismeretek; sízés időre, versenytechnika; második sporteszköz; oktatásmódszertan. Elvégzése esetén a síoktató tanulmányi naplójába bepecsételhető az SMSZ Síoktató***szint igazolása. Az oktató jogosulttá válik az SMSZ Síoktató*** minősítés viselésére.

Magyarországot az ISIA-ban (International Ski Instructors Association), a Síoktatók Nemzetközi Szövetségében kizárólag az SMSZ képviseli. A Síoktató*** szint megfelel a hivatásos síoktatók nemzetközi szervezete, az ISIA által elfogadott Minimumstandart-ban meghatározott második képzési szintnek, amely elvégzését követően a síoktató jogosult az ISIA-bélyeg használatára.

SMSZ síoktató **** és ISIA kártyás síoktató szint

Az SMSZ Síoktató*** szint birtokosai jelentkezhetnek az ISIA-teszt teljesítésére. Óriás-műlesikló pályában szintidőn belüli eredményt kell elérni ahhoz, hogy a síoktató megszerezze az SMSZ Síoktató**** minősítést.

Az SMSZ Síoktató **** minősítés birtokosa jogosult kiváltani az ISIA Kártyát, amellyel azt igazolja, hogy elvégezte az ISIA Minimumstandardban előírtaknak megfelelő nemzeti legmagasabb szintű képzést.

SMSZ elméleti oktatás
SMSZ elméleti oktatás

Hósportoktató

A Hósportoktatói minősítési szintre azok az oktatók jogosultak, akik legalább két havas sport szakágban megszerzik a ***-os szintet. Természetesen ehhez az általános modulokat nem kell kétszer elvégezniük.

SMSZ kiképző oktató és aspiráns

Az SMSZ egyik alapfeladata az síoktatók képzése és továbbképzése, azaz a magyar síoktatók tudásának karbantartása, mely a kiképző oktatók működésével valósul meg. A kiképző oktatónak a technikailag jól kivitelezett sízésen kívül jelentős oktatási tapasztalatának, pedagógia és vezetői érzékének is kell lennie.

A kiképző oktatók a közös munkán kívül külföldi továbbképzéseken, konferenciákon is képzik magukat és képviselik a magyar síoktatókat. A kiképző oktatóvá válás egy hosszú folyamat. Az első lépcső a szándék kifejezése: a jelöltnek a Szakmai Bizottságnál (írásban) aspirálnia kell a kiképző oktató szerepkörre, majd részt kell vennie a kiképzői elő-koordinációs táboron. A jelentkezés elfogadása esetén az aspiráns asszisztensi feladatokat lát el, ahol először megfigyeli a munkát (hospitálás), majd kisebb részfeladatokat kap. A későbbiek folyamán az aspiráns már önálló feladatokat is kaphat, saját csoportot is vezethet. Ez idő alatt minden munkájáról részletes elemzéssel be kell számolnia. Amikor a Szakmai Bizottság elérkezettnek látja az időt, a jelölt egy nagyelőadás sikeres megtartásával elnyerheti végleges kiképző oktatói címét.

Írásunk összefoglaló anyag, mely az SMSZ és a Testnevelési Egyetem hivatalos szakleírása alapján készült.

A képzésről szóló egyéb információk és részletes leírás itt letölthető.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
KAPCSOLÓDÓ FÓRUMOK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE