Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Síoktatóképzés - Miről kellene szóljon, mint a síelésről?

2017.10.11. Skicult

Itt minden a síoktatás körül forog - ezt emelték ki azok a síoktatók, akik a Skiculture - Ski C.U.L.T. síoktató tanfolyamát elvégezve szerezték meg OKJ-s bizonyítványukat, majd visszakérdeztek: Miről kellene szóljon, mint a síelésről?
OKJ-s vizsga 2017 áprilisában
OKJ-s vizsga 2017 áprilisában
A tanfolyamon az oktatóktól nemcsak a síelés és síoktatás szakmai megalapozását kapták, hanem azt a síoktatói szakma iránti elkötelezettséget is, ami a Ski C.U.L.T. szakértőit oly annyira jellemzi.

Cikkünkben három frissen végzett síoktató mondja el tapasztalatait. Végzettségük szerint a hármasban van egy testnevelő tanár, egy óvónő és egy mentőápoló. Mindhárman már korábban segédoktatóként dolgoztak különböző síiskolákban. Az első kérdés természetesen az, miért jelentkeztek a Ski C.U.L.T. - Skiculture tanfolyamára.

Szommer Evelin (Wax Klub, Ozone Skiing): Síoktatóként dolgozom 2014 szeptembere óta. A Skiculture síoktatói tanfolyamát ranglétraként képzeltem el. Először csak workshopokra jártam, majd az Iskolai Síoktatók Egyesülete által hirdetett pedagógus-továbbképzésekre, ahol a StrongBase a képzés alapja. Mindig is cél volt az OKJ-s képzés, de korábban tudtam, hogy még nem vagyok rá felkészült.

A 3. szezonom során már éreztem magam annyira magabiztosnak, hogy megpróbáljam megszerezni az állami végzettséget.Előtte persze folyamatosan jártam az oktatói gárdával síelni, hogy bővítsem a tudásom. Ezek során jöttem rá arra, hogy a Ski C.U.L.T. a legtökéletesebb a síszakma elsajátításához. Az összes oktató teljes mértékben elhivatott a szakma iránt.


Racsmány Bence (G2S Síiskola): Évek óta képzem magam a Ski C.U.L.T.-nál különböző táborokban. Ezt a lehetőséget a műanyagpályás munkahelyem oktatási szerződés keretében biztosította. Fontosnak tartották, hogy megfelelő szintű végzettséggel rendelkezzem.

Gőz Tibor (Megyeri Síiskola): A Skiculture oktatói csapat tagjait már évek óta ismertem, többször is síeltem velük. Itthon és külföldön is elismert szakemberekről van szó. Mind szakmailag, mind emberileg nagyon szimpatikus, amit képviselnek, így nem volt kérdés, hogy a síoktatói tanfolyamot is náluk fogom csinálni.
Havas tábor a Skiculture tanfolyamának keretében
Havas tábor a Skiculture tanfolyamának keretében
Annak ellenére, hogy mindhárman hasonló közegből érkeztek, mégis az OKJ-s bizonyítvány megszerzésén túl más-más elvárásuk volt a tanfolyammal szemben. Evelin például azt várta, hogy a képzés végére ne hibajavításokat és feladatokat alkalmazzon az oktatás során, hanem tanuljon meg beleérezni a mozgásba, és egyéni megoldásokat találni. A fiúk azt mondják, körülbelül azt kapták, amire számítottak, és bár a sípályáról érkeztek, Bence szerint a gyakorlat lehetett volna hosszabb idejű.

Az elméleti képzésről megoszlanak a vélemények, mert bár ezen a tanfolyamon az elmélet is jórészt a síelésre van kihegyezve, azért vannak olyan általános ismeretek, amelyeket mindenkinek meg kellett tanulnia: az elmélet láthatóan tartalmazott olyan témákat, amit kényszerből kellett bevenni, hogy a jogszabályban leírtakat be lehessen tartani.

Inkább arra gondolok, hogy a jogalkotó nem foglalkozott azzal, hogy „utcáról” érkeznek jelentkezők, szerinte csak testnevelő tanár lehet síoktató
– fogalmaz Bence, míg Tibor örült az ismétlésnek: Az elméleti modulokat szakemberek tartották, érdekesek voltak, attól függetlenül, hogy ezek egy részét már a főiskolán tanultam. Nem mindegyik volt sportágspecifikus, de egy leendő sportoktatónak tisztában kell lenni pl. az edzéselmélettel, élettannal, az újraélesztés folyamatával is. Ezek a modulok mind nagyon hasznos és nélkülözhetetlen ismeretanyagot biztosítottak.

Evelin szerint a képzés során az oktatók mindent megtesznek, hogy a lehető legtöbb tudást megadják, ami a szakmához szükséges: Az általános sportismeretek, pedagógia, pszichológia ugyanúgy szóba kerültek az elméleti órák alatt, persze síoktatásbeli példákkal kiegészítve. Többségünk azért ment el a képzésre, mert ez a mániánk, így fel se tűnt, hogy minden a síelésről szól.
A képzést a dolgozó felnőttek időbeosztásához igazították
A képzést a dolgozó felnőttek időbeosztásához igazították
A Skiculture a tanfolyam felépítését - amennyire lehetett - egy dolgozó felnőtt időbeosztásához igazította. Vagyis egy-két elméleti hétvége van, a gyakorlati képzés, a műanyagpályás blokk, illetve a havas tábor pedig szabadnapokkal, szabadsággal megoldható. Igaz, a program zsúfolt. Azt gondolom, hogy ennél felhasználóbarátabban ezt nem lehet megoldani. Maximális rugalmasság volt – hangsúlyozza Bence. A végére kipurcantunk, de ez így volt tökéletes – mondja Evelin.

A síoktatói szakma elengedhetetlen feltétele a jó sítudás, de néha bizony sokat kellett ezért küzdeniük a hallgatóknak. Bence erről így mesél: A jó sítudás. Na, ez egy izgalmas kérdés! Ötödik éve képzem magam ugyanazokkal a kiképző oktatókkal és vér folyik a fülemből az összpontosítástól. Olyan emberek szereztek nálam sokkal jobb pontot a vizsgán, akik pár éve tanultak meg síelni.

Azt gondolom, hogy pofonegyszerű megtanulni a Skiculture-módszert. Mondhatom, mert gyakorlatilag egy óra alatt megtanítok bárkit, aki egy kicsit is ügyesebb, (másokat meg pár óra alatt) alapszinten síelni vele. Vagyis, aki gyakorlott síelő, annak rohadt nehéz átalakítani a meglévő tudását. Ezt tanultuk – idegrendszeri alapon rögzül a mozgás. Horror meló kell kiölni a régit, a rosszat, amitől majd fájni fog, és az újat beépíteni.

Gyakorlatilag a biztosat kell felcserélni a bizonytalanra. Iszonyat, és ezt csak az tudja átérezni aki ezt végigjárja. "3 éves korom óta síelek, bárkit körbesíelek, bárhol, bármikor!" Na, ezt kell elfelejteni és elhinni, hogy ez a másik ugyanazt tudja. Kezdem kapizsgálni, már többet tudok belőle kihozni, de ezt senki meg nem mondja kívülről, senki meg nem érti, hogy micsoda irgalmatlan melóm van benne!
A gyakorlat egyik része 3 nap oktatás műanyagpályán
A gyakorlat egyik része 3 nap oktatás műanyagpályán
Azt tudtam, tudtuk, hogy itt a gyakorlat, sportági bemutatás lesz a lényeg, azon áll vagy bukik az egész, a többit pár hét alatt alaposan meg lehet tanulni – teszi hozzá Tibor. A vizsgatábor valóban olyan fárasztó volt, mint azt előzetesen olvasni lehetett. Minden a síelésről szólt a nap 24 órájában. Erről beszélgettünk reggelinél, ebédnél, vacsoránál, az előadások előtt és után, lefekvés előtt és ébredés után, szerintem még álmunkban is síeltünk.

Nem is csoda, hiszen mindenki nagyon motivált volt, bizonyítani akartunk elsősorban magunknak, de azért ott lebegett a szemünk előtt, hogy mi van, ha nem sikerül a vizsga. Sok-sok kidobott pénz, csalódás stb. Tudtuk, hogy ez csak rajtunk múlik. Az oktatók mindent megtettek annak érdekében, hogy megszerezzük azt a tudást, ami a vizsgához kell. Ehhez a 3 műanyag pályás és 6 nap havas síelés azonban kevés. Nem lehet pár nap alatt megtanulni ezt a szintet. Alapos előzetes sítudás, sok-sok a Skiculture-módszer alapján oktatott nap elengedhetetlen a sikeres vizsgához.


A sítudást a tanfolyamban szereplő síiskolai gyakorlatok során, illetve a Skiculture által biztosított egyéb tanulási lehetőségek alkalmával minden hallgatónak lehetősége van megszerezni, majd pótvizsgázni. A sítechnikai vizsga így például a 2016/17-es szezonban a hallgatók közül egy embernek nem sikerült csak. Az OKJ-s vizsga viszont az azon részt vett hallgatók számára a speciálisan síeléssel kapcsolatos feladatokban nem okozott nehézséget.
A gyakorlati képzés része további 6 havas sínap
A gyakorlati képzés része további 6 havas sínap
Laikusként nehéz volt felkészülni a vizsgára az elméleti tárgyakból. Jó lett volna, ha a képzés során lett volna egy hétvége, amikor az oktatókkal közösen végigvettük volna a feladatok kidolgozását, azt, hogy miről kell beszélni a vizsgán. A tesitanárok kirázták a kisujjukból az elméleti kérdéseket, nekem ismeretlen terület volt.

Mindhárom megkérdezett síoktató elégedett a megszerzett tudással, használják is az oktatás során, legyen a tanítvány 3 vagy 99 éves. Evelin azt mondja, a StrongBase-kártyák a kedvencei, bár már kívülről tudja őket. Mégis az volt az elején a legnagyobb segítség. Az elhelyezkedésnél viszont az OKJ-s bizonyítvány lehet előny.

Szommer Evelin: „Műanyagpályán sajnos mindig oktatóhiány van, így ha valakinek van egy OKJ-s bizonyítványa, majdnem, hogy ők keresnek meg. Havon se jelent szerintem problémát az elhelyezkedés, persze a megfelelő nyelvtudás nem árt.”

Racsmány Bence: „Munkaerőhiány van a szakmában. Enélkül is alkalmaznak bárkit, aki csinálni akarja. Persze a Ski C.U.L.T önmagában egy ajánlólevél!

Gőz Tibor: „A síiskolák tárt karokkal várják a képzett oktatókat, hiány van belőlük. Egyre több sísuli nyílik az országban és amivel ki tudnak tűnni a többiek közül, az az, hogy csupa képzett oktatóval dolgoznak.”

Ha érdekel a Ski C.U.L.T. - Skiculture síoktató tanfolyama, 2017. október 14-én délután 1 és 5 között nyílt napot tartanak a G2S Síiskolában Budapesten.

További információk az oktatásról: www.skiculture.hu/
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.