Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Megalakult az első magyar tulajdonú síiskola Ausztriában

2018.02.16. Lőrincz Judit Lívia

Salzburg tartományban, a Zell am See–Kaprun, Maria Alm és Saalbach–Hinterglemm által bezárt háromszögben fekszik Hinterreit síterep. Itt nyitotta meg decemberben Tumbász Gergő a síiskoláját.
A képen Tumbász Gergő síel
A képen Tumbász Gergő síel

A feltételek

Ausztriában – és főleg Salzburg tartományban – nem egyszerű dolog hivatalos síiskolát nyitni. Komoly személyi és tárgyi feltételeknek kell eleget tenni. Először is végig kell járni hozzá az osztrák síoktatás szamárlépcsőjét: a síoktató-jelölti tanfolyammal kezdve, szépen haladva végig az úton az állami síoktatói végzettségig, menet közben még a snowboard oktatói papírt is bezsebelve. Ha ezen túl van az ember, akkor jön a sí-hegyivezetői képzés, ahová csak nagyon komoly felvételi teljesítménnyel lehet bekerülni. Ha ezt mind sikerült végigvinni, akkor még igazolni kell három év tanítási gyakorlatot, mint államilag vizsgázott síoktató, majd jöhet a síiskola-vezetői tanfolyam, ahová leginkább azért nehéz bejutni, mert évente csak egyszer van, ráadásul nem hirdetik meg, csak erőteljes nyomulással lehet kideríteni, hogy az adott évben mikor lesz. Ha az ember így, cirka 10 év alatt minden papírt beszerzett, akkor jön csak valóban a neheze: a tárgyi feltételek. Törvényben előírt és ott pontosan meghatározott követelményeknek megfelelő irodát és gyülekezőhelyet kell keríteni. A helyi földtulajdonosok és síiskola tulajdonosok pedig szorosan összezárnak, nem engednek be maguk közé idegeneket. Itt játszik szerepet a szerencse, ha talál az ember egy helyit, akinek fontos egy új síiskola, vagy – esetleg – borsot akar törni azóta már ellenségévé vált korábbi cimborája orra alá, és sikerül megegyezni vele a földhasználatról, akkor bingó!

A bázis

Gerinek ez a szerencse is összejött. Hinterreit-en a helyi sípálya tulajdonosnak, a hüttel-tulajdonosnak és a kölcsönzősnek is fontos volt, hogy legyen működő síiskola, ami növeli a forgalmat. Mivel közös volt a cél, támogató volt a környezet is, 2017. december 6-án sikerült megszerezni a síiskola nyitási engedélyt – első magyarként.

Hinterreit meglehetősen speciális terep. Bár kicsi - két csákányos és egy köteles liftje van -, hatalmas lehetőségek rejlenek benne. Egyrészt óriási gyerekpark kialakítására alkalmas terület van az aljában, ami azonnal beindította Geri fantáziáját. Ehhez tudni kell, hogy Sopronban diplomázott óvodapedagógusként, a szakdolgozatát is gyerekek síoktatásából, síóvodáról írta, és hogy ezzel párhuzamosan Ausztria egyik legjobb gyerek síiskolájában dolgozott 3 évig vezető síoktatóként. Így a fókuszba azonnal a gyerekek játékos síoktatása került, és pillanatok alatt elkezdett felépülni a gyerek sípark, ami a téli szünet kezdete óta már teljes gőzzel üzemel.
A másik erőssége a terepnek, hogy itt van az egyik legjobb - a tulajdonos által továbbfejlesztett módszerrel, vízzel befecskendezett, kikeményített -, glatt jeges FIS edzőpálya, ide jár a fél világkupa edzeni, itt tartják az Eurotest vizsgákat és a felvételi vizsgát az állami síoktatói képzésre. Ráadásul a terep tulajdonosa egy igazi lelkes, minden újdonságra nyitott, kreatív elme, aki egy délutáni brainstorming után bepattant a ratrakjába, és boldogan vetette bele magát az együtt megálmodott buckapályák, hullámpályák, ugratók, krosszpályák kialakításába. Úgyhogy a kifejezetten jó, kihívásokat és fejlődési lehetőségeket kereső sízők számára ideális ez a hely.

Azt csak mellékesen teszem hozzá, hogy az egyhetes sítanfolyamot végzett, ám ezalatt a szüleiket simán lepipáló gyerekek számára óriási élmény a krosszpálya, hullámpálya, ugrató összeállítás. A szülők pedig az első frász után a sílift aljában lévő hüttében egy schnaps-szal nyugtathatják magukat, amíg a gyerekek síelnek, ezen a terepen ugyanis nem lehet elveszni, jól belátható és minden út a hüttéhez vezet.

A bázis tehát a két végletnek ideális, a kezdők a gyerek síparkban, a jó sízők pedig a technikai tréningeken és táborokon találják meg leginkább a helyüket.

Az „aranyháromszög”

Akik a két véglet közé esnek, vagy csupán kicsinek találják a Hinterreit-i pályát, azok a környék nagy terepeire tudnak a síiskolától síoktatót kérni. Maria Alm síbusszal öt perc, Zell am See–Kaprun és Saalbach–Hinterglemm pedig nagyjából 20 perc autóval. Mindhárom terepnek meg van a saját egyedisége, és mindhárom terepre házhoz mennek az oktatók.

Akik igazán formabontó tanulásra vágynak, és a hagyományos oktatást nem igazán kedvelik, régiós bérlettel becsekkolhatnak egy síszafarira. Őket az oktatók 3-4 vagy 5 nap alatt végig kísérik a közeli nagy terep komplexumokon, közben tippekkel, tanácsokkal, feladatokkal segítik a fejlődésben.

Az oktatók

A nemzetközi oktatógárda minden tagja osztrák végzettséggel rendelkezik. Most osztrák és magyar oktatók dolgoznak az iskolában, de hamarosan holland taggal is bővül a csapat. A tanítást minden esetben magasan képzett emberek végzik, itt nem fordulhat elő az a roppant kínos eset, hogy a tanuló jobban síel az oktatónál. Jövőre pedig az oktatóképzés egyik bázisaként gyakornokokat is foglalkoztatnak majd - ők a végzett oktatók mellett, más színű ruhában fognak segédkezni - elsősorban a gyerek pályán.

Ezzel párhuzamosan Hinterreit képzési központtá is válik. A bécsi síoktató szövetségnél megszerzett kiképző oktatói tapasztalataira támaszkodva Geri továbbra is tart az osztrák síoktatói tanfolyamokhoz kapcsolódó előkészítőket. Jövőre pedig a frissen végzett és ügyes oktatójelöltek nála töltik majd el a továbbhaladáshoz szükséges gyakorlati idejüket. Közben megtanulják mindazt, amit egy tanfolyamon nem mondanak el, ám ehhez a munkához szorosan hozzátartozik (például, hogy mi a teendő egy hisztiző négyévessel, hogy kell egy három és fél éves orrát kifújni, neadjisten megpisiltetni a sípálya szélén, vagy hogy kell a rettegő, remegő lábú nagymamát lementeni a kék pályáról).

A specialitások

A jövő évre vonatkozó tervek között igen sok extra dolog szerepel. Először is, mivel itt a gyerekek a legfontosabbak, egy gyerek funpark összerakása. Ha pedig már megépült, Geri nem fogja kihasználatlanul hagyni, a haladó gyerekeket freestyle órákra várja majd. A kezdő pálya fejlesztése és a gyerek tanfolyamok bővítése szintén nagyon fontos terv, aminek része a „ski light” módszer bevezetése, a kezdő felnőttek számára is.

A versenypálya és a kiépített buckapálya a rendszeres tréningek helyszíne lesz. Nemzetközi felnőtt versenyző csapatok és világkupás bajnokok már most is rendszeres használói a pályának, de jövő évtől a gyerek csapatok és versenyzők számára is speciális tréningeket tartanak majd itt.

A jó sízőknek bucka, óriás és egyéb technikai workshopokat hirdetnek majd rendszeresen, az állami felvételire és az Eurotest-re készülők pedig felkészítőkre jelentkezhetnek.

És persze, Geri nagy szerelme, a telemark továbbra is elérhető lesz itt is, több állami végzettségű oktató, és jól felszerelt kölcsönző várja a táncra emlékeztető, elegáns norvég stílust kipróbálni vágyó kalandorokat.

A közeljövő

Hinterreiten a főszezon még március 17-ig biztosan pörög.
Utána az „aranyháromszög” kerül előtérbe. Kaprun Kitzsteinhorn gleccserén egészen júliusig tartanak Geri tematikus technikai táborai, valamint oktatói előkészítői. Freeride, sítúra, buckasízés, óriásműlesiklás, telemark… a programok már kezdenek betelni.
Mindeközben az oktatóképzés tavaszi táborai már a következő szezon oktatóit képzik. A nyár folyamán egy teljesen új arculatterv készül a sokrétű vállalkozás megjelenéséhez, hogy a jövő szezonban már egységes képet mutasson a hosszú évek alatt összerakott vállalkozás minden eleme és ágazata.

Addig viszont még itt a tél! Gerire most pár hetes vendégszereplés vár Japánban, majd Svájcban, hogy onnan visszatérve friss lendülettel vesse bele magát a tavaszi táborokba.

A szezon java még csak most kezdődik!

Tumbász Geri honlapja: snowsportsgeri.com
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonban lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Tauernsuites Mitterwirt
30 db modern apartman (33-158 m², 2-10 fő részére) Piesendorf településen, Kaprun/Kitzsteinhorn síterepétől 4,5 km-re, Zell am See-től kb. 6 km-re. A főépületben wellness részleg és egy étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.