Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vigyázat! Hamisítvány!

2008.08.15. Hernádi László

Vigyázat! Hamisítvány! Kína és a távol kelet ipari fellendülésének következtében a márkás sportruházat gyártók egyre nagyobb számban települtek át a komoly textiliparral rendelkező országba, amely azon felül, hogy hatalmas munkaerőpiaccal rendelkezik adó-, és vámkedvezményekkel csalogatta a vállalatokat.
Sajnos a folyamat kellemetlen mellékhatása, hogy az országban "termékmásolásra", hamisításra szakosodott gyártók (zugvarrodák) is szép számmal akadnak, akik kétes eredetű és minőségű, ám az eredetire megtévesztésig hasonlító termékekkel árasztották el a kínai nagyvárosok hatalmas piacait. Ezeken a piacokon szinte az összes prémium árucikk másolatát büntetlenül lehet árulni, mivel egyelőre a fogyasztóvédelmi szervezet nagysága nem áll arányban a piacok és az ország nagyságával.

A már régóta hamisított Nike, Adidas, Reebok, Puma és egyéb elterjedt sportruházat mellett az utóbbi években megjelentek a prémium túra- és télisportruházat gyártók termékeinek hamisítványai is, először a távolkeleten, majd a kelet-európai piacokon, valamint az amerikai, nyugat-európai és hazai internetes piactereken is.

Az első botrány a világ legnagyobb internetes piacán, az Ebay-en robbant ki, ahol a "The North Face" termékeit kínálták jóval a bolti ár alatt az eladók, amelyből aztán rengetegen vettek, viszont a gyatra minőség miatt sokan a hivatalos The North Face forgalmazóhoz fordultak panaszaikkal. Itt a termékeket tüzetesebb vizsgálatnak vetették alá és hamar kiderült, hogy hamisítványokról van szó.

Legutóbb a finn-orosz határon füleltek le csempészeket nagy tétel hamisított Spyder síkabáttal. Természetesen számos más vállalat is károsultja a hamis árúk dömpingjének, így a legsúlyosabban érintettek a Spyder, Columbia, Rossignol, Timberland cégek termékei. Egy hamis Spyder csúcsmodell síkabát a shanghai-i piacon mintegy ötezer forintnak megfelelő jüan ellenében vásárolható meg. Ezt a kabátot általában 25.000 forint körüli áron árulják az Interneten, amely még mindig csak töredéke az eredeti kabát 100.000 forint feletti árának.

Sokakat elcsábítanak ezek a "kihagyhatatlannak" hirdetett, sokszor garanciával (legalábbis a garancia ígéretével) árult termékek. Miért nem érdemes mégsem vásárolni? Erre a kérdésre próbáljuk meg megadni a választ.

  • Ezeket a termékeket gyakran úgy kínálják, hogy "boltból, gyárból, vámáruraktárból lopott", "teherautóról, kamionról leesett". Ez azonban nem felel meg az igazságnak, csupán a vevő megtévesztése a cél, hogy tényleg elhiggye, eredeti termékről van szó töredékáron.
  • Egy másik vevőcsábítási trükk amikor az eladó azt állítja, a kabátok csak annyiban térnek el a boltban kaphatóaktól, hogy a gyártás utáni minőségellenőrzésen buknak meg hibás varrás, a szabványostól eltérő színű anyag, vagy egyéb vizuális hiba miatt. Természetesen tényleg léteznek ilyen darabok, de ezek soha nem hagyják el a gyárat. Amennyiben a hiba megengedi megjavítják a gyáron belül, ha azonban nem lehet javítani, akkor a kabátot előírásoknak megfelelően megsemmisítik, mivel a neves gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy saját márkanevük (amely magában is presztizsnek számít) alatt nem megfelelő minőségű termék kerüljön ki a gyárból. Tehát a hamis kabátok zugvarródákban, kisüzemekben készülnek az eredetihez megtévesztésig hasonló kinézetű anyagokból, amelyek minőségileg messze elmaradnak az eredetiektől, ahogyan a termék kidolgozottsága is.
  • Az eladásra kínált ruházaton ugyanúgy van vonalkódos azonosító, a felhasznált anyagok minőségét igazoló címke (pl. GoreTex) és a márkajelzés is azonos. A ruha belsejében is el vannak helyezve a szokásos címkék, sőt például még a legapróbb részleteket is lemásolják, mint az YKK zipzárak, márkanévvel nyomott patentok és a márkajelzéssel ellátott belső bélés - mindez szintén a vevő megtévesztése céljából.
  • Az eladásra kínált ruházat külsőleg szinte tökéletesen megegyezik az eredeti termékkel, azonban a felhasznált anyagok minősége meg sem közelíti az eredetit.
Jómagam szimplán kíváncsiságból hozattam magamnak egy "The North Face" túrakabátot egyenesen a shanghai-i piacról, hogy kipróbáljam, mennyit is ér valójában a hamisítvány. A vételár négyezer forintnak megfelelő jüan volt, egy Summit Series típusú túrakabátért, amelynek eredetije 30 ezer forint körüli áron szerezhető be. A kabáton számos helyen fel van tüntetve, hogy a tökéletesen vízálló és lélegző GoreTex XCR anyagból készült. Nos az ügyes hamisítók arra is ügyeltek, hogy némi vízlepergető réteggel lássák el a kabátot, amellyel a piacon bizonyíthatják annak vízállóságát. A kabát vízlepergető képessége az esőben öt percig tartott, utána viszont hatalmas tempóban kezdte magába szívni a vizet. Érezhetően szivárgott be a víz a varrások mentén (ahol eredetileg vízálló ragasztásnak kellene lennie), valamint a vízállónak beállított anyag is átázott.

Teszteltem a GoreTex anyagokra szintén jellemző kifelé légáteresztő "lélegző" funkciót is, amely a beleizzadástól lenne hivatott megvédeni a ruha viselőjét. Egy feszítettebb tempójú séta után a nemhogy a ruhámat izzadtam vizesre, de a kabát belső felületén kicsapódott pára víz formájában kezdett el lefolyni, természetesen ismét eláztatva a kabát anyagát, csak ezúttal belülről kifelé. Ezeken kívül a kabát belső kidolgozása meglehetősen hanyag, a varrások végei elkezdtek felbomlani és az anyag is számos helyen feslésnek indult, annak ellenére, hogy alig használtam.

Jól megfigyelhető a rossz minőség a tépőzárak felvarrásánál, a varrások belső felületéről hiányzó vízzáró tapasz hiányánál, a külső hímzett márkajelzések silány kidolgozásánál, valamint a sorjás műanyag rugós zsinórfeszítőknél is. Egy másik próbánál az ugyanezen forrásból beszerzett hamis "Columbia Titanium" síkabát is hasonlóan szerepelt.

Az Interneten számos cikket találunk erről a témáról, melyekben a hamis termékekkel kapcsolatban általában az alábbi jelzőket használják:

  • fake (gagyi-hamis)
  • counterfeit (hamisítvány)
  • look-alike (azonosan kinéző)
  • replica (tökéletes másolat)
Tehát semmiképpen ne vásároljunk gyanúsan olcsó, számla nélküli márkás (-nak látszó) síruházatot az Interneten, vagy piacon! A a minőséget meg kell fizetni, a hamisítványokkal pedig csak magunknak okozunk a későbbiekben bosszúságot (senki nem szeret vizes kabátban síelni). Egy eredeti márkás síkabát rendszeres használat esetén is gond nélkül használható 6-7 szezonon keresztül, sőt akár tovább is, míg egy hamisítvány azon kívül, hogy kényelmetlenséget okoz a sízés közben, nem tart tovább egy szezonnál. A hamisítványt áruló személy sokszor kínál garanciát is a termékeire, de ne gondoljuk, hogy ezt érvényesíteni tudjuk.

Zárszóként pedig egy régi "bölcsesség" kívánkozik ide:
Cipőt a cipőboltból! > Síruházatot a szaküzletből!

KOMMENTEK
BigB | 2011.07.03. 15:30
Nemrégiben jártam, Ukrajnában és találkoztam egy piaccsarnokban "Columbia Titanium" kabát hamisítványával. Ránézésre tapintásra elég tűrhető minőségnek tűnt, az eladó egy percig sem tagadta, hogy hamisítvány. Elárulta, hogy rendszeresen, járnak hozzá Magyarországi szaküzletekből (nem csak interneten, és egyéb módon eladni) és viszik bekeverni az eredetiekkel. Ha ez igaz akkor nem lehet biztos benne az ember ha bemegy egy gátlástalanabb szaküzletbe és peche van rásóznak egy hamisítványt? Szerintetek, hogy lehet ezt elkerülni? Hozzáteszem a minősége, tapintásra, ránézésre ha itthon találkozok vele egy szaküzletben megtévesztett volna.
jade78 | 2011.12.07. 21:38
Columbia Temster............valakinek ez mond valamit? Vaterán is láttam ilyen eladó kabátokat, elején Columbia hímzéssel, de belül csak és kizárólag Temster felirat van mindenhol, illetve a Columbia által használt technológia jelzését se igazán láttam.............Valószínűleg hamisítvány?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.