Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Réteges öltözködés síeléshez

2006.10.13. Stánicz Balázs

Bármely fajta síöltözéket is választunk, fontos, hogy rétegesen öltözködjünk. A ruha rétegei között lévő levegő megvéd az időjárás viszontagságaitól. A síöltözék legyen meleg, ne engedje át a szelet, és a nedvességet sem, viszont szellőzzön, hogy ne izzadjunk bele.
h i r d e t é s
A szél ellen kitűnően véd az úgynevezett Windstopper, amely a mikropórusos hártyaszerkezetének köszönhetően kétszer olyan melegen tart, mint a vele azonos erősségű, ám hagyományos anyagok. Ez rendkívül fontos, hisz magas sebességnél hőérzetünk drasztikusan változik. Például 0 fokos levegőhőmérsékletnél 40km/órás sebesség mellett mínusz 16 fokot érzünk!

A gore-tex anyagból készült kabátoknak négy fontos előnye van:

  • Rendkívül könnyű anyagból készül, így a hagyományos ruházatoknál kb. 25%-kal könnyebb.
  • Különösen jó a ruha szellőzése, mivel kívül a vékony mikropórusos gore-tex membránokon keresztül a testnedvesség könnyen eltávozik. Tehát nem alakul ki hőtorlódás, s így a test hőháztartása a normális kerékvágásba marad.
  • Teljesen vízhatlan, a gore-tex membránok 100%-osan vízhatlanok. Egy speciális tömítőbetét-varrat ugyanis megakádolyozza, hogy a víz behatoljon, és így a ruha átnedvesedjen.
  • A gore-tex membránok teljes mértékben védnek a széltől, így a test nem hűl ki, így teljesítményünk sem csökken.
Az úgynevezett transtex anyagokból készült ruháknak abban van nagy szerepe, hogy testfelületünkről a veríték eltávolítja, és azt a külvilág felé szállítja. Ezáltal a szellemi és testi teljesítőképességünket hosszabban és magasabb szinte tudjuk tartani. Maga a transtex kétrétegű textília (double face), belül polipropilén, kívül pedig gyapjú.

Tehát a legjobban így lehet rétegesen felöltözni: az alsónemű (régen: jégarlsó, ma: aláöltöző) lehetőleg az előbb említett transtex anyagból legyen, efölé célszerű fleece (például windstopper, poliészter stb.) alapú ruhát felvenni; mivel ez könnyű és jól szellőzik. S végül egy gore-tex kabát, ami megvéd bennünket az időjárás szélsőségeitől.

Öltözködésünkben fontosak a kiegészítők is, így a sapka, kesztyű, esetleg sál. Aki nem vesz sapkát igencsak pórul járhat, hisz testünkön itt a legnagyobb a hőleadás mértéke. Mind a sapka, mind a kesztyű lehetőleg windstopper alapú legyen. Kesztyűnél fontos, hogy ujjainkat tudjuk benne mozgatni, illetve csuklónkat is fedje. Jó ha van a kesztyű csukló feletti rőészén szorító, hiszen ezáltal tudjuk beállítani lazára vagy szorosra. Lehetőleg sapkánk ne gyapjúból legyen, hanem inkább poliészterből illetve a már említett anyagból.

Az öltözékünknek viszont nem csak az anyaga, hanem a színe is fontos. Próbáljunk meg színesen öltözködni, és kerüljük a fehér, sötétzöld, barna, fekete öltözékeket. Ezek ugyanis beleolvadnak a környezetbe, különösen távolról nézve, vagy rossz időjárási feltételek között; így baleset veszélyesek lehetnek és egy esetleges balesetnél a hegyimentők is nehezebben találnak meg minket.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.