Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mire kell figyelni a síruházat kiválasztásánál?

2011.03.01. 2015.12.28. Szmolka Tamás | frissítve: 2015.12.28.

A síruházat akkor jó, ha viselője jól érzi magát benne. Síruházat alatt nem csupán a kabátot és a nadrágot értjük, hanem ide tartozik az úgynevezett aláöltöző réteg, a pulóver, a zokni, a kesztyű és a sapka is.
h i r d e t é s
Cikkünkkel abban igyekszünk segítséget nyújtani, hogy ezeket a ruhadarabokat milyen szempontok alapján érdemes összeállítani és megvásárolni, hogy viselője valóban jól érezze magát síelés közben.

A korszerű síruházat csupán három rétegből áll, ami éppen elegendő ahhoz, hogy ne fázzunk, és ne is akadályozzon minket a mozgásban:

Első réteg

Az első réteg nagyban felel a komfortérzetért síelés közben. Szaküzletekben az angol megfelelőjeként szokták „first layer”, vagy "base layer"-ként is emlegetni. Nevét a viselés módjáról kapta, hiszen azt közvetlen a testre kell felvenni. Mindenképpen technikai aláöltözetet érdemes választani, mert azok anyagösszetételüknek és speciális szövésüknek köszönhetően az izzadtságot elvezetik és kellőképpen jól szellőznek. Érdemes felsőrészt és alsó is beszerezni belőle. Aláöltöző nadrágból lehet 3/4-es változatot választani, ami kicsit térd alá ér, hiszen addig úgyis felér a sízokni, így elkerüljük, hogy a sícipőben végződjön a nadrág szára és az erős becsatolástól kényelmetlenül bevágjon a varrás a lábszárunkba.

Jó tanács: semmi esetre se válasszunk pamut felsőt aláöltözetnek! A pamut magába szívja a nedvességet, ezért nehezebben szárad és könnyebben meg lehet benne fázni!

Második réteg

Második réteg, amit nevezhetünk melegítő rétegnek is. Időjárás és egyéni igény függvényében több féle vastagságú pulóverből választhatunk. Legjobb választás a jó meleg polar-anyag. A szaküzletekben találni belőle félig, vagy végig zipzáras darabokat, de a nyakmagasságban is különbözhetnek az egyes modellek.

Síkabát

A síkabátokkat elsősorban fazonjuk alapján lehet megkülönböztetni a snowboard kabátoktól. Azoknál általában szűkebb szabásúak, hiszen síelés közben a törzs és a karok jóval kevesebbet mozognak, mint snowboardozás közben, ahol emiatt bővebb kabátokat hordanak. Színvilágukban konzervatívabb megjelenést kölcsönöznek a síkabátok, a snowboardos típusokhoz képest. Komfortérzetünket növelik a különböző szellőző-rések (hónaljon, a kabát mellrészén, a nadrág belső varrásánál stb.), a kabát belsejében található - esetenként levehető - hófogó, valamint a kapucni, mely legtöbbször állítható méretű és sok esetben el is távolítható a kabátról. Nagyon hasznos, ha egy síkabáton több külső és belső zseb is van, sőt egyes kabátok ujján a síbérletnek is kialakítanak egy külön kis bújtatót.

Mindkét sportág ruházatára egyformán jellemző két szám-adat, amely egyformán fontos és meghatározó:
  • 1. Az egyik az anyag vízállóságára utaló szám, ezt milliméterben adják meg (pl. 10 000 mm, ami annyit jelent, hogy a kabát anyaga 1 négyzetcentiméteren 10 000 milliméter magas vízoszlop súlya alatt nem engedi át a nedvességet).
  • 2. A másik mutatószám gr/m2/24h egységben megadva, az anyag lélegző-képességére utal (pl. 8 000 gr/m2/24h, ami azt jelenti, hogy 1 négyzetméternyi felületen 24 óra alatt 8.000 gramm nedvességet enged ki magából az anyag).
Jó tanács: 5000 mm-es vízállóság alatt nem érdemes kabátot és nadrágot vásárolni. Ez az a szám, amely átlagos használat mellett, nem extrém időjárási körülmények között megállja a helyét és komfortérzetet nyújt viselőjének. A 10 000 mm-es tulajdonságú ruházat már komolyabb igénybevétel mellett is kívül tartja a nedvességet. A 20 000 mm, vagy e feletti értékek már prémium kategóriás ruházatról tanúskodnak. Ezek a ruhák akár szakadó esőben is több órán keresztül áthatolhatatlanok maradnak a víz számára.

Sínadrág

A sínadrágok hasonlóan eltérnek a snowboardnadrágoktól, mint a kabátok. A kabátoknál tárgyalt fazonbeli különbség a nadrágoknál is elmondható, miszerint általában szűkebb szabásúak és általában kantárosak. Egy jó sínadrág szárán boka résznél biztosan találni egy megerősített részt, amely védelmet nyújt a síléc éle ellen, hiszen gyakran előfordul, hogy a síléc belső éle kivágja a nadrág szárát. A vízállóság és lélegző-képesség ugyanúgy fontos tulajdonságok, mint a kabátoknál.

Jó tanács: a legtöbb külső ruházat anyaga impregnáló szerrel van bevonva a vízállóság növelése érdekében, célszerű ezeket a ruhákat speciális, vízálló és lélegző anyagok tisztítására alkalmas mosószerrel mosni.

Kiegészítők

A sízoknik anyaga típusonként változó: különböző százalékban tartalmaznak gyapjút, pamutot és bőrbarát szintetikus anyagot, esetenként antibakteriális hatású ezüstszálat. A minőségi zokni meg van erősítve a sportágnak megfelelő részeken. Ilyen pl. a sípcsontnál és a saroknál lévő rugalmas betét. Mindenképp hosszú szárú zoknit vásároljunk, mert az nem tud "becsúszni" a cipőbe.

A kesztyűk lehetnek hasonló anyagból, mint a ruházat külső része, vagy speciálisan kiképzett bőrből. Minden esetben fontos a vízállósága. A síkesztyű szára általában rövidebb a snowboardkesztyűhöz képest, hiszen egy bizonyos tudásszinttől egy síelő kevesebbet esik, mint egy snowboardos. Szempont lehet a vásárlás során, hogy a síbot markolatát kellő biztonsággal tudjuk benne fogni. Fontos szempont továbbá, hogy a tépőzárak/behúzók kesztyűben is kezelhetők legyenek.

Sapkát is érdemes hordani, de ennek kiválasztása a legkevésbé szakmai feladat. Biztos, hogy mindenki megtalálja a fazonban és színben is a legjobban az egyéniségéhez passzoló darabot. Azért jó tudni, hogy vannak szélálló betéttel rendelkező „wind-stopper”-es darabok, arra az esetre, ha ítéletidő tombolna.

A síszemüveg akkor jó, ha az jól fed, megfelelő perifériás látóteret biztosít, nem párásodik, jól szűri a fényt. Megfelelő lencsével ködben is jobb látási feltételeket biztosít. Mind ez a biztonságos síelésünket is szolgálja. Azért érdemes síszemüveget viselni síelés közben, mert segít a látásban havazáskor, ködös, felhős, napos időben egyaránt és védi a szemet és az arcot a hótól, széltől, hidegtől, sérülésektől, naptól. Manapság már kaphatók olyan síszemüvegek amelyeket optikai szemüveggel együtt is lehet viselni, így az arra érzékenyeknek nem kell kontaktlencsével bajlódni. A változatos lencseszínek mind a különböző időjárási viszonyokhoz lettek kifejlesztve. A megfelelő szemüvegkeret és lencse

Jó tanács: Ne állítsuk nagyon szorosra a szemüveg pántját! A túl szoros pánt akadályozza az arc megfelelő keringését, ami nagy hidegben fagyáshoz vezethet. Megállás után ne tegyük fel az izzadt homlokunkra a síszemüveget még sapkán keresztül se, mert utána biztos, hogy párásodni fog!
KOMMENTEK
zbaka | 2013.11.21. 14:12
Az egyik legfontosabb dologról a sisakról nem volt szó...
WAndrea | 2013.11.21. 14:43
Védőfelszerelések cikkünkben írunk a bukósisakról: http://sielok.hu/rovat/vedofelszere...les/cikk/vedofelszerelese...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.