Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kulisszatitkok a Holmenkol vaxok használatáról

2015.01.26. 2018.01.18. Szegő Attila | frissítve: 2018.01.18.

A Holmenkol már 90 éve a síelők szolgálatában áll. Waxait, tisztító szereit kiváló minősége és egyedülálló tulajdonságaiért sokan kedvelik. Termékeiket piacra kerülés előtt számos belső és külső vizsgáló intézmény teszteli.

Kulisszatitkok - mitől páratlan a Holmenkol waxok tesztelése?

2000-ben egy mérnökcsapat végigjárta a világ összes fontos sípályáját. Kanada, USA, Chile Argentína, Európa és Japán hegyeiben jártak, ahol más és más hóviszonyok uralkodnak. Szakmailag mindenhol más összetételű és szerkezetű hó hullik. Elsősorban a top versenyzők érdekeit vizsgálják, és az ezekből származó fejlesztéseket ültetik át a mindennapos használatba.

A waxok vizsgálata hasonlóképpen zajlik, mint egy F1-es csapatnál. Online internetes kapcsolat van a gyár és a teszt helyszíne között. A waxtesztnél egy adott meredekségű lejtőn egy 80kg-os sícipővel terhelt preparált lécet eresztenek le, miközben mérik a sebességét és a gyorsulását. Rögzítik a hó hőmérsékletét, a hó nedvességtartamát, a levegő páratartalmát és hőmérsékletét. Az adatokat továbbítják a laborba, ahol kikevernek különböző összetételű waxokat. Az elkészült receptet továbbítják a helyszínre, ahol ezt feldolgozzák és kezelik a tesztsít, majd újabb méréseket végeznek.

Holmenkol Natural folyékony wax
Holmenkol Natural folyékony wax
Ezekből a waxkeverékekből csinálnak egy optimális ajánlást az adott hóminőségre, amelyet ott használni kell. Ezekből az ajánlásokból állítják össze az üzletekben is kapható kész waxokat. A wax gyártásnál jelentkező probléma, hogy fokonként máshogy kellene waxolni a síléceket, és különböző keverékekre lenne szükség, amely tetemes mennyiséget és pénzt jelentene. A Holmenkol azt tűzte ki célul, hogy a komplikált sok esélyes felszerelést a legkisebbre redukálja, amelyből mindig megoldást lehet találni az adott körülményre, hóra.

Ebből jól kitűnik, hogy a síelés technikai sport, mert erősen befolyásolja az eredményeket a felszerelés állapota!

Miért kell és mire jó a wax?

A wax elválaszthatatlan része a síelésnek. Waxolatlan síléccel nem jutnánk messzire. A hó és a jég nyomás hatására megolvad. Hideg időben ez az olvadt filmréteg könnyen ráfagyhat a lécek talpára, ha nincsen megfelelően kezelve, melegebb időben viszont az olvadt hólé lesz az, ami gátolja a siklást.

A wax biztosítja a megfelelő csúszóréteget a síléc műanyag talpa és a hó között, de jó tudni, hogy többféle sítalpanyag van a piacon, amelyek szintén befolyásolják a waxok tulajdonságát. Extrudált, grafitos, High Modulation Grafit (HMG), Ultra HMG (UHMG) anyagok az elterjedtek, de ezek is évről-évre változnak. A drágább sítalp jobban megtartja a waxot. Ez miért is jó? A waxnak a talpban; a talp anyagában, szerkezetében kell lennie és nem rajta a felszínen. A hideg és meleg időn kívül számos egyéb tényező befolyásolja még, hogy milyen típusú waxot kell használni a lécre. Ilyen például a hó típusa, ami lehet száraz, nedves, friss vagy öreg.

Holmenkol Natural krém és spray wax
Holmenkol Natural krém és spray wax
A legtartósabb waxolás kézzel és vasalóval történik, amely időigényesebb és drágább. A gyors eljárások kevésbé tartósak, de olcsóbbak. A versenysílécek waxolása külön tudománynak számít, de minden esetben a cél, hogy minél többet legyen waxolva a sí. A sűrűn waxolt sí mindig gyorsabb lesz. Lapos gumival az autó is lassabban megy.

A hobbisíelőknek is ugyanolyan fontos az alapos és rendszeres waxolás. A waxnak a lécben a talpanyagban kell lennie, amelyet gyorswax-szal utána lehet tölteni egy-egy alkalomra, vagy napra. A legoptimálisabb azonban az, hogy 2-3 naponta waxoltatni kellene a sílécet, azaz egy egyhetes síelés alatt egyszer érdemes melegwaxszal kezelni, ha indulás előtt már egyszer waxolták.

A Holmenkol folyamatosan fejleszti és teszteli termékeit. Egyedüli a piacon, aki biowaxokkal is előállt, növelve ezzel a környezettudatosságot és csökkenti a síeléssel okozott természeti károkat.

Ennek oka, hogy Ausztriában, Franciaországban több településen közvetlenül a gleccservizet fogyasztják, és kimutatták a waxok fluortartalmát. A Holmenkol ezért preferálja a biológiailag lebomló waxokat. Aki nem stopperrel méri az időt és környezettudatos, azoknak mindenképpen ez a megoldás javasolt.

A Holmenkol kínálatában szerepelnek folyékony, krémalapú, stiftes gyorswaxok továbbá hagyományos melegwaxok.
Kínálatában nemcsak az alpesi síelőkre és a boardosokra, hanem a sífutókra is gondoltak a különböző tapadó waxokkal, gyantákkal.
A waxolás az északi számoknál - sífutás, síugrás, biatlon - sokkal összetettebb és bonyolultabb, mint az alpesi számoknál.
Holmenkol Natural Ski Stick síwax
Holmenkol Natural Ski Stick síwax

Hogyan működnek a waxok?

Felhordásuk során a cél, hogy homogén felületet hoznak létre, amely megfelelő siklást biztosít az adott hóminőségen. A melegwaxok a talp mélyebb rétegeibe is bejutnak, ezért tovább tartanak. A folyékony, a stiftes, a krémes waxok nem tudnak olyan mélyen lejutni, ezért hamarabb lekopnak. Ezek eseti megoldást jelentenek, amíg nem waxolják le melegwax-szal a sílécet.

Jó tudni: 2-3 naponta érdemes újrawaxoltatni a sílécet.

A nanotecnológia

A Holmenkol az egyedüli nanotechnológiájával forradalmasította mind a waxot, mind a tisztítószerek piacát. A milliméter nanodrésze (10-9) méretű anyagok fizikai tulajdonsága megváltozik, amelyet felhasználva professzionális eredményeket produkálnak minden termékükben. A Holmenkol mindig a legkorszerűbb technológiákat használja. Szemléltetésképpen, ha a hajszálat keresztbe vágjuk és 900-részre osztjuk akkor kapunk 1 nano méretű felületet. A nano waxból 2-3 ilyen vastagságú rétegnek kell csak a sílécre kerülnie.

A forgalmazók listáját a flex92kft.hu oldalon megtalálod.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.