Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Talpfelújítás, élezés, vaxolás - tudnivalók a síszervizről

2006.10.13. Árva Péter

Minden szezon elején fel kell mérni, mennyi "kár" esett a lécünkben az előző télen. Mindig akad valami, ami megsérti a talpat, kantnit. A rendszeres karbantartás megnöveli a léc élettartamát, valamint jó léccel nagyobb élmény a síelés is.
A vax (viasz) már a síelés-szánkózás hőskorában ismert dolog volt. Akkoriban tudományos magyarázattal nemigen szolgáltak a hatására, csak egyszerűen észrevették, hogy viasszal jobban csúszik a léc, vagy a szánkó. A mai modern anyagok helyett faggyút, vagy gyertyaviaszt használtak. Azóta a vaxolás már külön iparággá nőtte ki magát, a versenyek is elképzelhetetlenek nélküle. A hatásmechanizmusa a felületi mikrobarázdák kiegyenlítésén és a formaleválasztó hatáson alapszik: a lehetőségeken belül minimálissá csökken a súrlódás.

1. A siklófelület sérülései, vaxolás
A dolog ott kezdődik, hogy a vadi új léccsoda meg van turbózva gyárilag egy finom, univerzálisnak mondható vaxréteggel. Ez kb. 1-2 nap alatt teljesen lekopik, de mi ezt persze nem vesszük észre. Hogy mennyit számít, azt leginkább akkor tapasztaljuk, amikor frissen felújított, vaxolt léccel síelünk. Síelés közben rengeteg veszélynek van kitéve a léc siklófelülete. Az anyag, melyből készül rendszerint grafit alapú műanyagféle, mely magában is jól csúszik a havon és rendkívül kopásálló. Ez utóbbi viszont nem érvényes a vágó, karcoló erőbehatásokra, ezért ha pl. egy kővel, vagy faággal találkozik a léc, a talp megsérül, karcolódik. Ha a lécet szervizbe adjuk - és ez a tanácsos -, ezeket a karcolásokat kitöltik (ha még lehet és érdemes), majd az egész felületet síkba húzzák a két kantnival. Ezután jöhet csak a vaxolás, melyre több féle eljárás létezik. A szervizben leginkább a forró vaxot használják, de a saját kezűleg, a pályán felvihető vax a szappanhoz hasonlít, hidegen, szárazon vihető fel. A vaxból sokféle létezik. A minősége függ a hó hőmérsékletétől, a hókristályok (valószínűsíthető) formájától, de létezik olvadó, latyakos hóra való vax is. Minden típust külön színnel jelölnek, valamint a csomagoláson feltüntetik a hőmérséklet-tartományt is, melynél az típusú a vax aktuálisan ajánlott.

2. A kantni (él) sérülése
A kantni karbantartása a hétköznapi, hobby síelő számára talán még fontosabb, mint a siklófelületé. A kantni biztosítja a léc oldalfogását, a léc görbületével meghatározott siklási irányt. Két dolog fordulhat elő a kantnival síelés közben:

  • a szükségszerű: kicsorbul, elkopik az él
  • a végzetes: kiszakad az egész
A rendszeres használat következtében - legyen is az akármilyen szuper ötvözetből -, szépen-lassan elkopik a kantni éle. Az iránytartás romlik, a léc oldalra csúszik akkor, amikor nem kéne, jeges pályán pedig sokkal nehezebbé, vagy lehetetlenné válik a síelés. Irány a szerviz, húzassuk fel őket újra! Ha nem figyelünk oda - márpedig önfeledt kikapcsolódásra utaztunk el síelni -, bármikor ráfarolhatunk egy kőre, mely súlyosan károsíthatja a kantnit. Ez persze nem jár törvényszerűen végzetes sérüléssel, de megvan rá az esély. Egyszerűbb esetben "csak" ki- vagy begörbül a kantni, mely még javítható. Abban az esetben, ha a léc szerkezete is megsérült, mehet a kukába. Ez általában akkor fordul elő, ha:
  • a magba rejtett része is láthatóvá válik
  • a léc szerkezete láthatóan megroppan a sérülés környékén
  • a kantni belső oldalán - hosszanti irányban - a talpat mélyen végighasította valami és még a siklófelület alatti rész is sérült.

Bármi is történt viszont, nehogy butaságot csináljunk! Még mielőtt kidobnánk, mutassuk meg egy jónevű szervizesnek, hátha tud rajta varázsolni valamit. És ha már szervizben vagyunk, ellenőriztessük a kötések állapotát. Nézessük meg, hogy helyes értékre van-e állítva, ha kell zsírozzák meg, ápolják le szakértő módon.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.