Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síléc talpjavítás házilag

2006.10.13. 2011.09.05. Hernádi László | frissítve: 2011.09.05.

A talp a síléc leginkább fizikai igénybevételnek kitett része. A talp épsége elengedhetetlen feltétele a komfortos síelésnek, és a síléc jó állapotban való tartásának.

A síléc talpának sérüléseit a következők okozzák:

  • Kevés hó esetén amennyiben a sípálya sziklás, köves alappal rendelkezik, a kövek élei megsérthetik a síléc talpát, ezek okozzák a legsúlyosabb sérüléseket, "gyaluként" kivéshetik a síléc talpának anyagát, rosszabb esetben akár helyrehozhatatlan szerkezeti károsodást is okozhatnak a síléc anyagának magjában és az élekben. A köves pályákat lehetőleg csak megfelelő hómennyiség esetében használjuk.
  • Sok hó esetén is előfordulhatnak a hóba keveredett kisebb-nagyobb kődarabok, ezek is meg tudják sérteni a talpat alakjuktól és nagyságuktól függően, viszont mivel nem kötődnek a talajhoz ill. más sziklákhoz, az általuk okozott károsodás sem olyan nagy mértékű az esetek többségében.
  • Fenyőágak, fenyőtobozok a hóban: ezek az esetek többségében nem képesek megsérteni a talpat, mivel puhábbak annál, amennyiben mégis, az általában jelentéktelen felületi karcolás.
  • A hó által betemetett tárgyak pl. kerítésoszlopok végei, drótkerítések, korlátok, ezek a sípálya területén általában nem találhatóak meg, a pályán kívüli síelésnél találkozhatunk ilyenekkel. Csak olyan helyen síeljünk a pályán kívül, ahol az engedélyezve van!
  • Zúzott kővel leszórt autóúton, parkolón való átcsúszás, ilyenkor ne sajnáljuk az időt, hogy az út egyik oldalán le, a másik oldalon pedig újra felcsatoljuk a lécet, sok bosszúságot spórolhatunk meg.
Ha a sérülés érinti a talp alatti szerkezeti elemeket, vagy az él is eldeformálódott, jobb, ha szakszervizhez fordulunk.

Egyéb kisebb sérüléseknél a talpat ún. "kofix" (p-tex) gyertyás javítással hozhatjuk rendbe.

Kofixgyertya:

Jobb síszaküzletekben beszerezhető, lényegében egy ceruzányi, műanyag alapú rúd, vagy vékonyabb (kb. 3 mm átmérőjű), melynek anyaga olvadt állapotban hozzá tud kötni a síléc talpának anyagához és eléggé kopásálló. Kétféle színben kapható, fekete és fehér. Mivel manapság egyre inkább a fekete színű síléctapak az elterjedtebbek, valamint a fekete színű kofixgyertya könnyebben kezelhető, nem kell figyelni a kormozásra, a fekete gyertya használata javasolt minden léchez.

Működési elve azon alapul, hogy az egyik végét meggyújtva, égés közben olvadt állapotban lecsöpögő anyagmennyiséggel pótolhatjuk a sérülések helyén keletkezett hiányosságot.

A javítás folyamata:

1. A javítandó sílécet talppal felfelé fektessük szilárd alapzatra vagy állványra!
2. Jelöljük meg a javítandó felületek helyét a talpon, hogy ne kelljen utólag ezeket keresni - javasolt fehér krétával bekarikázni a sérüléseket!
3. A sérülések környékét tisztítsuk meg a szennyeződésektől, és az esetleges waxmaradékoktól!
4. Készítsünk ki egy pohár vizet a gyertya eloltásához!
5. Távolítsunk el minden gyúlékony anyagot a síléc környezetéből!
6. Gyújtsuk meg a kofixgyertyát! Ezt legkönnyebben egy egyszerű gyertyával tehetjük meg, tartsuk a lángba mindaddig a kofixgyertya végét, amíg az meg nem gyullad. Ha ezután elaludna, és füstölni kezdene, tartsuk tovább a lángba! 7. Az égő kofixgyertya hamar csepegni kezd, ezért a síléc elejétől a vége felé haladva töltsük fel a csepegő olvadékkal a sérüléseket!
8. Ha végeztünk, oltsuk el a kofixgyertyát, soha ne fújással, mert ilyenkor olvadék fröccsenhet ránk, egyszerűen buktassuk bele az égő végét az előkészített pohár vízbe!
9. Várjuk meg, amíg az olvadt anyag kihűl, és megszilárdul!
10. A felesleget óvatosan távolítsuk el, a legjobb erre a célra egy szegélyvágó, vagy éles szike. Ezzel óvatos gyaluló mozdulatokkal a síléctalppal egy szintre tudjuk hozni a sérülésre felhordott műanyagot, közben nagyon vigyázzunk a síléc talpának épségére! Fontos tudnivalók:

  • a kofixgyertyás javítás tűz-, és balesetveszélyes, ezért mindig nagyon körültekintően tartsuk be az utasításokat.
  • csak jól leszárított sílécet javítsunk, a sérülésben maradt nedvesség a hő hatására szétfröccsentheti az olvadt talpjavító anyagot, ha sürgős a javítás elvégzése, hajszárítóval szárítsuk ki a sérülést.
  • nagyon ügyeljünk a lecsöppenő olvadt műanyagra, ne kerüljön érintkezésbe a bőrünkkel, vagy öltözetünkkel.
  • kerüljük az égéskor keletkező füst belélegzését vagy szemünkbe kerülését.
  • csak akkor tegyük el használat után a kofixgyertyát, ha biztosan meggyőződtünk arról, hogy kihűlt.
  • komolyabb talpjavítást mindig szakszervizben végeztessünk!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.