Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A wakeboard és az örök élet

2013.08.15. Fekete Ági

A wakeboard a 80-as években született a snowboard, a vizisí és a szörf szerelemgyermekeként. Olyan rosszcsont kölykök sportja volt, akik stikában nyúlták le hozzá apu motorcsónakját, ma már - a kábelpályáknak köszönhetően - sem gazdag apukára, sem komisz csínyekre nincs szükségünk, ha művelni akarjuk.
Kinek nem való a wakeboard?
Ha nincs humorérzéked, akkor bele se kezdj! Eleinte hatalmasakat fogsz perecelni, lányos zavarodban esetleg elfelejted esés után elengedni a kötelet és úgy hasítod majd a vizet hassal, mint egy mozgássérült delfin. Senki, még a legjobbak sem ússzák meg a kezdeti nehézségeket, ezért fontos, hogy ne vedd magad túl komolyan.

Kinek való a wakeboard?
Mindenkinek, aki hajlandó feszegetni a saját határait. És itt most nem a fizikai határokra gondolunk, mert azok viszonylag minimálisak: légy vízbiztos úszó, aki nem esik pánikba, ha a szemébe megy a víz. Mivel a mentőmellény használata kötelező, ezért bármikor megállhatsz pihenni, csak az a fontos, hogy a pálya vonalát mihamarabb elhagyd, nehogy a következő versenyzővel ütközz. A legnehezebb a pszichés feladatok megoldása lesz: minél hamarabb kiiktatod az ösztönös reakciókat és a természetes félelemérzetedet, annál gyorsabban fogsz fejlődni. Az életkor előrehaladtával ezt egyre nehezebb kivitelezni, ám annál inkább lesz fontos, hogy ilyen jellegű pszichés kihívások elé állítsd magad. Segítségükkel a rugalmasságot és az új tanulására való képességet őrizheted meg, ami egyesek szerint az örök fiatalság titka.
Wakeboardpálya Velencén | Fotó: síelők.hu
Wakeboardpálya Velencén | Fotó: síelők.hu
Hogyan kezdjek neki?
Végy egy wakeboardozásra alkalmas motorcsónakot, egy szakavatott sofőrt, egy deszkát és egy hosszú kötelet! Igen, tudjuk, magas a léc, de akinek van rá lehetősége, mindenképp kezdje így, mert a csónak fokozatos gyorsulása mellett hamar megérzed, hogy mikor és hogyan kell felállnod a deszkára. Csónak hiányában válassz egy olyan kábelpályát, ahol van tanulóidő! A kecskeméti Ride Cable pálya minden délelőtt 9 és 11 között megy lassabban, a gyömrői Lakeboard külön tanulópályával vár mindennap 10 és 19 óra között. Győrött hétköznaponként 10-től délig és este 6-tól 8-ig, hétvégi napokon pedig 10-től délig van tanulóidő. Felszerelést minden pályán tudsz bérelni, sok helyen külön költség nélkül kaphatsz tanulószetett a pályabérleted idejére. Sokat segít, ha fejben előre felkészülsz a mutatványra: az internet tele van szuper howto videókkal. Azonnal el is kezdheted az ülő helyzetből való indulással és a kanyarodással.

Fejben már kőprofi vagyok, haladhatnánk?
Hát hogyne. Képzeld el, hogy a prók akár 50 km/órás sebességgel is nekiszaladnak a pályának. Ilyen sebesség mellett már komolyakat lehet szaltózni, de hobbistáknak inkább a 30 km/órát javasoljuk. Ha már őrültprofin megy az ülő helyzetből való start, akkor elkezdheted csiszolni a beugrásos elindulásodat és az olliedat. Az elemeket viszont kezdőként nagy ívben kerüld ki.
A beugrásos elindulás
Minden ugrás alapja: az ollie
Mégsem vagyok kőprofi, feladom
Rengeteget fogsz esni, csak sokadjára fogsz tudni felállni, vizes leszel, biztos ki is röhögnek majd. És ez így van jól. Ne add fel, legyél magaddal nagyon türelmes, és próbálj meg minden hibádból tanulni! Soha ne feledd, hogy minden másodperc, amit ennek a kihívásnak szentelsz, fejleszti az egyensúlyérzéked, a koordinációs készséged, koncentrálni tanít és jót tesz a lelkednek. A csúszás a meditáció egyik legkönnyebben művelhető formája: elfelejted a mindennapi gondjaidat és nem marad más, csak a víz, a szél, a sebesség és a határtalan szabadság. Próbáld ki!
Egy gyönyörű wakeboardos videó. Ha ettől nem kapsz kedvet ...
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.