Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Billabong Air & Style 2011. február 4-5.

2011.02.02. Horányi-Névy András

Billabong Air & Style 2011. február 4-5. A snowboard események egyik fénypontja minden évben az Air & Style verseny. A név egyet jelent a legdurvább, bevállalós trükkökkel, ultra-tehetséges, fiatal riderekkel, őrült pörgésekkel, és persze iszonyatos hangulattal, koncertekkel és show-val.
Néhány nap múlva izgatott snowboard-rajongók milliói szegezik tekintetüket az Innsbrucki Bergisel stadionra. Sajnos a hely befogadóképessége korlátozott, de akár a kandalló mellett, pipával a kezünkben is nyomon követhetjük élőben a versenyt a világhálón keresztül.

Ticket To Ride

Az eseménynek komoly hagyománya van, hiszen már 1994 óta rendezik meg a 6 TTR csillagos eseményt. Azoknak, akik esetleg kevésbé járatosak a snowboard versenyek világában, eláruljuk, hogy a TTR a Ticket To Ride rövidítése, ami a világ rangos snowboard versenyeit összefogó szerveződés. Kitalálója az élő legenda, Terje Haakonsen, aki 2002-ben dobta fel a TTR ötletét. Az azóta világszerte ismert és elfogadott rendszer lényege, hogy az események 1-6 csillagos besorolást kapnak fontosságuk alapján, és a TTR égisze alatt egyesülve egy világbajnoki versenysorozat jön létre. Aki a legtöbb TTR pontot zsebeli be a különböző versenyeken, az lesz a világbajnok.

Múlt és Legendák

Az Air & Style tehát a maximális, 6 csillagos besorolást kapta, nem véletlenül. Óriási hagyománya van a versenynek, csillagok születtek és hulltak porba itt. Az 1994-es, első verseny ötlete Charly Weger, és fotós cimborája, Andrew Hourmont fejéből pattant ki. A várt néhány száz nézőhöz képest a több ezres tömeg már az első versenyen jelezte, hogy itt valami nagy esemény van születőben. 1999-ig megállás nélkül nőtt az Air & Style, a helyszín végig Innsbruck volt. Ebben az időszakban nyert, egészen pontosan 1995-ben maga Terje Haakonsen is a versenyen. Az 1999-es esemény egy szomorú balesettel is beírta magát a snowboard-történelembe, mikor a verseny végeztével a több tízezres tömeg egyszerre akart kivonulni a stadionból, és 6 embert agyonnyomtak.

A verseny ezután elköltözött Seefeld-be, egy Innsbruck-közeli faluba, ahol 2005-ig tartották ezután az Air & Style-t. Ebben az időszakban robbant be a köztudatba és nyert meg mindent, amit lehetett az akkor 16-17 éves Shaun White, aki az Air & Style 2002-es és 2003-as versenyén sem talált legyőzőre. A 2005-ös évtől a verseny Münchenbe került át, ahol többek közt a mára szintén legendás Travis Rice lett a 2006-os bajnok. A 2009-es évben aztán visszatért az esemény a gyökerekhez, és idén ismét Innsbruckban kerül megrendezésre az Air & Style.

Ugrató, Korlátok, és egy gigantikus Burn-palack

A hetek óta tartó előkészületek lassan a végükhöz közelednek, épül a hatalmas ugrató. 280 tonna acél és fa kerül felhasználásra a szerkezet megépítéséhez, hogy pöröghessenek a durvábbnál durvább ugrások. A hó a Stubai gleccser „felajánlásával” érkezik a helyszínre, mintegy 700 köbméteres mennyiségben.

A klasszikus, verseny gerincét adó Big Air verseny természetesen nem meglepetés, hiszen az egész Air & Style erre épül fel. Ami 1994-ben még zömmel egyenes ugrásokból állt, az mára a legelképesztőbb trükkök és hatalmas airtimeok parádés tűzijátéka lett. A néhány éve még elképesztő 900-ak (két és fél pörgés) és 1080-ak (három pörgés) mára alapkövetelmények lettek, a legelképesztőbb grab-ekkel variálva. A 2009-es győztes, a szlovén Marko Grilc például egy tökéletesen leérkezett Switch Backside 1080 Doublecork-kal vitte el a győztesnek járó gyűrűt és a pénzdíjat. Az ugrató egyenes része idén 2 méterrel hosszabb lett a már eddig is hatalmas méreteinél, ezért bőven lesz idejük kipörögni a versenyzőknek akár 1260-as vagy még nagyobb trükköket.

Van azonban a Big Air versenyen kívül más is az Air & Style tarsolyában. Idén egy 9 versenyből álló sorozat döntőjeként itt kerül megrendezésre a Nike Stairset Battle Tour fináléja, a maga 3 TTR csillagával. A verseny egy komoly korlátokkal és boxokkal kiépített lépcsőn fog zajlani, ahol a december óta zajló előző versenyek győztesei mérik össze tudásukat a világ legjobb jibbereivel (jibber – korláton vagy más elemen csúszó snowboardos).

A verseny egyik nagy újdonsága egy hatalmas Burn-palack lesz, amin a snowboardosok kiélhetik végtelen kreativitásukat. Hogy pontosan hogyan, azt nemsokára meglátjuk. Koncertek persze idén is lesznek, a két nagy fellépő most a Pennywise és Jan Delay lesznek.

Ami biztos, hogy a Burn facebook oldalán élőben követhető lesz az esemény. Az izgalom és a trükkök színvonala garantált, és hogy ki viszi haza idén a Dicsőség Gyűrűjét, kiderül néhány nap múlva, február 5-én.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.