Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Indulnak magyar snowboardosok az Ifjúsági Olimpián

2016.02.03. MSBSZ

Indulnak magyar snowboardosok az Ifjúsági Olimpián Február 12-én kezdődik a 2. Ifjúsági Téli Olimpia, melynek az 1994-es téli ötkarikás játékok házigazdája, a norvégiai Lillehammer ad otthont. Fehér Zsófia és Szász Csongor Ármin snowboardkrosszban képviseli hazánkat a lillehammeri játékokon.
A magyar sportolók február 2-án kedden 10:00 órakor teszik meg ünnepélyes fogadalmukat, a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése alkalmával. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a 15 fiatal között két snowboardosunk is kivívta helyét. Fehér Zsófia és Szász Csongor Ármin snowboardkrosszban igyekszik majd helytállni a nemzetközi mezőnyben.
Fehér Zsófia
Fehér Zsófia
Férfi kvótánkat Csillag Dávidnak köszönhetjük, aki a tavaly márciusi FIS Junior Világbajnokságon a kínai Yabuliban a kiváló 24. helyen végzett. Ezzel úgy szerzett hazánknak kvótát, hogy tudta, életkora miatt az Ifjúsági Olimpián ő maga már semmiképpen sem indulhat.

A férfi induló személyéről házi verseny döntött. A junior snowboardkrosszosaink őszi havas edzőtáboraikat az ausztriai Pitztalban tartották, Sümegi Péter, illetve Bekényi Ádám vezetésével. A helyért a gödöllői Hrustinszki Tamás és a budapesti Szász Csongor Ármin küzdött. A második edzőtábort két junior FIS-versenyhez igazították, hogy éles versenyben, igazságosan dőljön el, ki képviselhesse hazánkat Lillehammerben.
Szász Csongor Ármin
Szász Csongor Ármin
Az időjárás és a nagyszámú nevező azonban folyamatos újratervezésre késztette a csapatot. A rengeteg induló miatt az első versenyre prekvalifikációt iktattak be. FIS pontok hiányában Tamásnak már a főtáblára (a legjobb 128 közé) jutásért is egy az egyben kellett csúsznia egy tapasztalt, világkupás amerikai versenyző ellen, ami lehetetlen küldetés volt. Csongor alanyi jogon indulhatott a főtábla első fordulójában, de ő is elvérzett az első futamában.

Ezután a két tervezett pihenő- és edzésnap helyett a másodikon újra versenyezniük kellett, mivel egy várható vihar miatt előrehozták a versenyt. A síkrosszosok által lejárt pálya és a rossz időjárási körülmények miatt sok volt a bukás, mindketten kiestek az első körben. A következő nap volt az utolsó lehetőség, nyakukon a viharral. A főtáblára való bejutásért rendezett időmérőn Tamás bukott, Csongornak viszont sikerült befejeznie a kört. Végül ez a csúszás döntött az ő javára, miután a versenyt később havazás miatt törölték.

Fehér Zsófia a tavalyi junior világbajnokságon elért eredményével néhány hellyel elmaradt az utolsó, kvótát jelentő helytől, de első számú tartalékként minimális esélye még volt a kijutásra. A január 10-én leadott végső nevezések során kiderült, hogy két ország is visszalépett, így Zsófi is utazhat Lillehammerbe.

Ez egy újabb kis mérföldkő a magyar snowboardsport számára, hiszen korábban is előfordult már, hogy szereztünk kvótát (négy évvel ezelőtt hármat is), de akkor egyetlen versenyzőt sem tudtunk indítani. Ez lesz tehát az első alkalom, hogy magyar snowboardosok indulhatnak az Ifjúsági Olimpián.

Nemcsak a magyar snowboardosok számára lesz premier a lillehammeri játékok. A snowboardkrossz, mint versenyszám is most debütál az Ifjúsági Olimpia programjában.

Bekényi Ádám szövetségi kapitány az esélyeket firtató kérdésekre válaszolva elmondta, hogy bár a kijutás is óriási eredmény, azért nem utaznak elvárások nélkül Norvégiába:
„Szerencsére sok edzési lehetőségünk lesz Lillehammerben, ezért alaposan ki tudjuk elemezni a pályát. A waxokkal is tudunk kísérletezni, tehát minden adott lehet egy jó eredmény eléréséhez. 16 versenyző fog indulni snowboardkrosszban, így az álom a legjobb 8-ba kerülés lenne, ami nem elérhetetlen. A reális elvárás azonban a 10-12. helyezés megszerzése mindkettőjüktől. Szerencsére mindkét versenyző javuló formában van, így ha a lámpalázat legyőzik, és a versenyen a tudásuk szerint tudnak teljesíteni, akkor merészebb álmaink is lehetnek.”
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.