Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Visszalépett a koreai versenytől Gyarmati Panka

2016.02.23. MSBSZ

Hazánk legjobb snowboardosa várakozásokkal telve utazott el az olimpiai főpróbára, de a jeges pálya és erős hátfájdalmai miatt nem tudta vállalni a versenyt.
Gyarmati Panka az Ale Invite versenyen szerzett harmadik helye után már másnap a repülőn ült Göteborgból Szöul felé, hogy részt vegyen a 2018-as Téli Olimpiai Játékok slopestyle tesztversenyén.
Az olimpia főpróbájaként a helyiek szerettek volna valami újat, különlegeset kialakítani. A slopestyle pálya építésére a német Schneestern céget kérték fel, amely a szokványostól egy teljesen eltérő pályát álmodott meg. Referenciáik közül elég, ha az ausztriai Stubai Zoo hópark nevét említjük, amely a világ legjobb snowboardosait és szabadstílusú sízőit vonzza minden ősszel a szezon előtti utolsó felkészülésre és filmezésre a Stubai-gleccserre.

A sízők és a snowboardosok egybehangzó véleménye alapján a legkreatívabb pályát sikerült megalkotnia az építőknek. Amellett, hogy itt is három korlátkomplexum és három ugrató szerepel, az elemek összetettsége és szokatlan formája a megszokott pályákhoz viszonyítva a lehetőségek többszörösét kínálja. Nem csak a versenyzők tudását, de a kreativitását is maximálisan próbára teszi. A Schneestern persze nem akarta teljesen lelőni a poént két évvel az olimpia előtt: elárulták, hogy a végső pályadizájn piciben majd különbözni fog. A harmadik korlát komplexum és az első ugrató kialakításán változtatni fognak.

A legkülönlegesebb elem a legalsó ugrató, az ún. „Money Booter”. Ezt három, egymás melletti kidobó alkotja, melyek közül a két szélső íves kialakítású. Mintha egy döntött kanyarból kellene elugrani. Ezzel az angol elnevezéssel általában a pályák legnagyobb ugratói szokták illetni, melyekről a legnagyobb, legakrobatikusabb ugrásokat lehet bemutatni, amivel a vélekedés szerint be lehet biztosítani a győztes menetet.
„Money Booter” @Schneestern Facebook
„Money Booter” @Schneestern Facebook
Panka amerikai edzője, Ian Kirk is méltatta a pálya kialakítását. Örömét fejezte ki, hogy végre egy olyan pályát lát, amiben van fantázia, és nincs bekorlátozva a szokásos "3 ugrató, 3 korlát" keretek közé.
Sajnos a versenyzők érkezésekor viszont közel sem voltak ideálisak a kondíciók a pjongcsangi Phoenix Parkban. A 800 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő olimpiai síterep komoly esőt kapott néhány nappal a verseny előtt. Ez azt eredményezte, hogy gyakorlatilag tükörjég fogadta a versenyzőket. Az első edzésen csak simán lecsúszni is veszélyes volt, valós edzésről nem igazán lehetett beszélni.

Panka ezen felül egy kisebb hátsérüléssel érkezett Koreába. A göteborgi Ale Invite versenyen még az első próbaugrások során egy rövid érkezés miatt komoly kompresszió érte a gerincét, ami miatt a versenyen később fájdalomcsillapítóval csúszott. Két nap „pihenés” (melyből egy teljes napot repüléssel töltött) nem volt elég a regenerációhoz, a jeges pálya pedig csak tetézte az újabb sérülés kockázatát. Drasztikus javulásra nem lehetett számítani a pálya állapotában, Panka pedig annak nem látta értelmét, hogy a versenyen csak "lecsússzon", és ne érhessen el versenyképes eredményt. Edzőjével közösen ezért úgy döntöttek, visszalép a versenytől. Nehéz volt a döntés, hiszen nagyon messzire utaztak, hogy tesztelhessék az olimpiai pályát, de Panka egészsége mindennél fontosabb, így abszolút érthető a döntésük. Ráadásul tíz nap múlva már a Burton US Open következik, ahová Pankát a világ legjobb 16 snowboardosa között először hívták meg.
Gyarmati Panka
Gyarmati Panka
Gyarmati Panka így nyilatkozott a Magyar Snowboard Szövetségnek:
"Nagyon sajnálom, nem így terveztem a koreai utazást. Szerettem volna kipróbálni ezt a látványos pályát, aminek a koncepciója jó, ötletes, inkább a körülményekkel van a baj. Múlt héten eső esett, és javarészt műhóból épült a pálya. Jéggé van fagyva az egész. Talán a 'kanyarodó' ugrató túlzás picit, de ki tudja, talán csak szokatlan. A korlátos-csúszkálós "jib" komplexum tetszett, és a negyedív is, de a hátam miatt sajnos nem sok mindent tudtam kipróbálni. Mindenki nagyon kedves, kiváló a szervezés, a koreaiak nagyon segítőkészek.

Gyarmati Panka jelenleg Colorado felé repül, ahol legközelebbi versenye a Burton US Open lesz Vailben, március 01-05. között.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.