Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Legjobb snowboardosunk a színpadon is bizonyított

2012.11.20. 2012.11.26. sielok.hu | frissítve: 2012.11.26.

Legjobb snowboardosunk a színpadon is bizonyított Óriási siker koronázta a 19 éves Gyarmati Anna előadását a TEDxYouth@Budapest konferencián, ahol Panka több száz néző előtt adta elő sikertörténetét. A felnőtt Európa-bajnok, junior világbajnok és többszörös magyar bajnok snowboardos életében először állt színpadra előadóként.
Bátorsága azonban itt is megmutatkozott: magabiztosan mesélte el, hogyan lett egy egri iskolás lányból Magyarország legjobb snowboardosa. A megható történet könnyeket csalt Panka legfőbb támaszainak, szüleinek szemébe.
Gyarmati Anna számára rendkívül nagy megtiszteltetés volt, amikor felkérték az egyik legnagyobb presztízzsel bíró TEDx konferenciára, hogy mint a fiatalok példaképe, mesélje el sikertörténetét. A világ 80 országában, 25 nyelven rendezett konferenciákon évről-évre a világ vezető gondolkodói és ismert vagy még ismeretlen, tettre kész irányítói gyűlnek össze, hogy megosszák egymással legfrissebb ötleteiket, gondolataikat azzal a céllal, hogy együtt egy jobb világot hozzanak létre.

"TED" a Technology - Entertainment - Design rövidítése - e három terület együttesen befolyásolja a jövőnket. Az 'x' pedig az esemény független voltát jelzi.
Az előadók között olyan nevek sorakoznak föl, mint Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck vagy Bono.
Magyarországon először 2010-ben rendezték meg a TEDx-et, amely idén "Mi kell a sikerhez?" alcímmel valósult meg. Az OTP Junior, mint a fiatal tehetségek támogatója idén Gyarmati Annával csatlakozott programhoz. A legeredményesebb magyar snowboardos "Ketten: a hegy és én" címmel adta elő történetét, azt, hogy ő miképp került egyre közelebb álmaihoz.
"Túléltem" - mondta Panka az előadást követően, aki csillogó szemekkel jött le a színpadról és ölelte meg könnyekkel küszködő szüleit."Szerencsére nem izgultam annyira. A versenyek során már megtanultam, hogyha magamra figyelek és hiszek magamban, minden sikerül. Ezúttal a közönség nagy erőt adott" - tette hozzá.

Az egri lány jelenleg negyedik évét tölti Ausztriában, a téli sportokra és közgazdaságtanra szakosodott középiskolában, a schladmingi SkiHandelsSchule-ban. A tanulás mellett naponta három órát edz. Jelenlegi felkészülését külön freestyle snowboardedző, Stefan Gimpl, egy igazi snowboardlegenda segíti, aki külön hangsúlyt fektet a személyre szabott fizikai erőnlét fejlesztésére és a technika finomítására.

Panka a tavalyi térdsérülése és az idei gerincsérülése után nyáron egy 6 hetes Új-Zéland-i túrán vett részt. Itt először a Billabong Bro Down 4 csillagos minősítésű világversenyen versenyzett, ahol slope style versenyszámban, egyedülálló stílusával és hátraszaltójával a harmadik helyen végzett.
A Bro Down után az ötcsillagos Burton High Fives-on indult, ahol influenzája ellenére is a hetedik lett. A túráját a Red Bull Performance Camp-pel zárta. A 10 napos edzőtábor alatt a világ válogatott legjobb 25 snowboardosával és freestyle síelőjével edzett, amely után ez év végére Red Bull támogatott sportoló vált belőle.
Panka 2012/2013-as szezonja alapozza meg a téli olimpián való részvétel lehetőségét. Nagy álma ugyanis a Sochi ötkarikás játékokon való részvétel és az extrém sportok csúcsversenye, az X-Games. Az OTP Junior által támogatott sportoló lehet az első magyar, aki téli olimpiai játékokon érmet szerez.

A sielok.hu villám-interjúja az előadás után

Mikor izgulsz jobban, ha kétszáz ember elé ki kell állni előadást tartani, vagy egy snowboard verseny előtt?
Hááát, azért egy verseny előtt még jobban izgulok. De szerencsére jót hoz ki belőlem az izgalom, a versenyhelyzettel járó stressz. Például tegnap, a próbán többször elfelejtettem, hogy mit is akartam elmondani, de most, éles helyzetben minden eszembe jutott, és jól sikerült az előadás. Versenyeken is sokszor ez van: izgulok, és ez koncentrációt, összeszedettséget hoz ki belőlem, és jobban teljesítek.
Édesapáddal beszélgettem az előbb, aki elmesélte, hogy gyerekkorod óta jelen van a családban, a nevelésedben egyfajta folyamatos versenyszellem: feladatok vannak és elvárások melyeknek meg kell felelned. Hogy emlékszel erre, mennyire szeretted?
Azért nem annyira. Nagy elvárások voltak, kemény spártai nevelés, de utólag minden megszépül. De bizony nehéz volt.
Most hogy gondolod, Te hasonlóan fogod csinálni, ha gyerekeid lesznek, vagy egy kicsit másként?
Szerintem hasonlóan. Azt tudom, hogy ennek nagyon sokat köszönhetek. A versenyzés része lett az életemnek, és talán ennek is köszönhető, hogy jól teljesítek versenyhelyzetben.
Jól látom-e én azt, hogy a snowboard versenyeken más a hangulat a versenyzők közt, mint más versenysportokban, ahol nagyobb feszültséget érzek, néha már-már kicsit ellenséges viszonyokat?
Igen, ez egy életstílus. Együtt vagyunk nagyon sokat, örülünk egymásnak, barátok vagyunk, és örülünk, ha a másik jól teljesít. Például két éve én nyertem a junior vébét, de aztán lesérültem. Most pedig egy lengyel barátnőm nyert, és nagyon örültem neki. Jó, így persze más, hogy a sérülésem miatt nem voltam ott, de annak akkor is nagyon örültem volna, ha ott lettem volna.
Hogy mennek a nyelvek?
A német azért még jobban megy, mert ugye most Ausztriában tanulok, rá is vagyok kényszerítve a használatára. De most, hogy bekerültem a Red Bull csapatba, többet kell használnom az angolt is, és azért az is megy.
Túl vagy a sérülésen?
Igen, egészséges vagyok. Próbálok nem félni a sérülésektől, mert az nem tesz jót. Túl vagyok ezen a szakaszon, egészségesnek érzem magam, jól vagyok.


Nézzétek meg a Panka előadásáról készült videófelvételt!
Gyarmati Panka eredményei:

2007-2011: Snowboard Magyar Bajnokság-Big Air, Slopestyle, Murau 1. hely
2010: World Rookie Finals 4*TTR, Ischgl 2. hely
2011:
  • Pleasure Jam 4*TTR, Dachstein 10. hely
  • Oneill Evolution 6*TTR, Davos 16. hely
  • World Rookie Fest 3*TTR, Livigno 1. hely
  • Sista Sessions 3*TTR, Mayerhofen 5. hely
  • European Cup -Halfpipe, Klinovec, Csehország 11. és 12. hely
  • European Cup -Big Air, Mavrovo, Macedonia 1. hely
  • European Cup -Slopestyle, Mavrovo, Macedonia 2. hely
  • European Cup -Big Air és Slopestyle, Sarajevo 1. hely
  • European Cup -Big Air, Rogla, Szlovénia 2. hely
  • European Cup - Slopestyle, Rogla, Szlovákia 5. hely
  • European Cup - Slopestyle, Jasna, Szlovákia 1. és 2. hely Multiple European Cup victory: Slopestyle, Big Air
  • Junior Világbajnokság -Slopestyle, Valmalenco 1. hely
  • Planai PlanB 2*TTR, Schladming 3. hely
2012:
  • Qparks Final, Dachstein 1. hely
Hivatalos oldala: http://www.facebook.com/panka.gyarmati
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.