Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hogyan kezdjünk el a snowboard tanulást?

2006.10.13. Yeti

A snowboardon az egyik lábunk elől, a másik hátul helyezkedik el. Ha a bal láb van elől és a jobb hátul, azt regularnak nevezzük, ha fordított az állás, goofyról beszélünk. Az állás meghatározása alapvető feltétel! Valaki automatikusan érzi, más többnapos kudarc után jön rá, hogy valami nem stimmel.
Ha bizonytalanok vagyunk, a legegyszerűbben így válasszunk: ha van jég az utcán, vagy adott egy csúszós kövű iskolafolyosó, fussunk neki, és csússzunk! Automatikusan az egyik lábunk elől, a másik hátul lesz, és így próbálkozzunk a snowboardon is! Az erősebb, ügyesebb láb kerüljön hátulra, ez lesz az irányító.

Fontos feladat a kötés szögének beállítása, illetve, hogy a talpon mekkora terpeszben állunk. Kezdők inkább a lapra merőlegesebb beállítást és a nagyobb terpeszt válasszanak, így stabilabb az állás. A kötésszög beállítása egyénre szabott, így ha nekünk egy adott állás kényelmes, ne térjünk el attól. A későbbiekben a tudásszintnek és a pályaviszonyoknak megfelelően változtathatjuk a kötésszöget.

Mint minden sportban, a snowboardozásnál is nagyon fontos az alapok helyes elsajátítása. Egy-egy korábbi rossz berögződés később hosszú ideig visszavetheti a snowboardos fejlődését, ezért aki csak teheti, oktatóval tanuljon. Így gyorsabb és biztonságosabb is.

Kint a pályán mindenképpen bemelegítéssel kezdjük: boka, térd, derék, csípő, váll, nyak, könyök, csukló. Itt térnék ki a védőfelszerelések használatára: a kezdőknek mindenképpen javasolt térdvédő és csuklóvédő.

A helyszín kiválasztása szintén nagyon fontos. A kezdő ne menjen meredek lejtőre, célszerű kis lejtésszögű, letaposott havú tanulópályát választani, illetve pár gyakorlatot sík terepen elvégezni. Csatolás előtt még egyszer ellenőrizzük a felszerelésünket, a laza kötéscsarvarok balesetveszélyesek. Fontos a cipő szoros meghúzása, így elkerülhetjük a bokasérüléseket.

Tanulás enyhe lejtőn

Miután átvettük a snowboardos alapgyakorlatokat, kezdődhet a lejtőn való tanulás: néhány hasznos gyakorlati tanács után már közel kerülhetünk ahhoz, hogy egy enyhe lejtőn megtegyük a legelső métereket a deszkánkon.
  • A csatolás lejtőn nehezebbé válik. Segít, ha leülünk úgy, hogy a völgy felé nézünk, a snowboard élei merőlegesek legyenek a lejtőre. Forduljunk át térdelő helyzetbe, így álljunk fel. Próbáljunk rézsút csak egyenesen elcsúszni a pálya másik oldalára. Onnan a forduló után ugyanúgy csússzunk vissza.
  • Az előző gyakorlathoz csatolva terheljük az első lábat, de csak fokozatosan! Érezni fogjuk, hogy a deszka eleje a lejtő felé fordul, terheljünk a hátsó lábra, amíg élezve meg nem állunk. Mindkét irány fontos: gyakoroljunk szemben a lejtővel és háttal is addig, míg akkor állunk meg, amikor akarunk.
  • Élezés: bármilyen furcsa, a snowboarddal a kezdő már egy-két nap után le tud menni meredek lejtőn is! Ennek titka, hogy a lejtőre merőlegesen élezve állva bármilyen meredekség leküzdhető. Gyakorlása: egyszer a lap egyik, majd másik végét nyomjuk a völgy irányába úgy, hogy a csúcs felőli élen csúszunk.
  • Most jön a neheze: a forduló! Indulási helyzetből az első lábra terhelve engedjük menetirányba fordulni a snowboardot, majd a megfelelő menetsebességet elérve lendületesen fordítsuk a lapot csípőnk és tehermentesített hátsó lábunk segítségével. (Az egyszerűség kedvéért: vagy lendítsük a hátsó lábunkat előre, vagy húzzuk magunk alá, így billentve át a lapot a másik élre.) Fontos, hogy a súlypontunkat a függőleges tengely mentén emeljük és süllyesszük. Törekedjünk a folytonosságra, ha elkezdjük a kanyarodást, vigyük is végig! Gyakran előforduló hiba, hogy túlságosan élére fordítják a lapot, illetve nincs lendület a forduláshoz. Ne rémülj meg, először az egyik irány rögződik könnyebben, majd a másik is sikerülni fog!
Sok havat és kitartást!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.