Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A világ vezető snowboard márkái és valódi gyártóik

2017.02.07. Endru

Mik a világ vezető snowboard márkái és kik is gyártják őket valójában? Mely nemzetek adják el a nagy márkákat és vajon ami kínai, az tényleg hamisítvány? Íme egy részletes összefoglaló azokról a márkákról, amik jelenleg meghatározzák bolygónk snowboard értékesítését.
Sokszor hallottam Magyarországon snowboardokról való beszélgetés közben, hogy "én erről a márkáról még sose hallottam!". Ilyenkor gyakran visszakérdeztem, és miről hallottál? Legtöbbször semmiről, csak a Burton szót hallották már valami ismerőstől.

Tehát aki nem nagyon ért a snowboardozáshoz, az csak a Burton-t ismeri. Illetve nem ismeri, csak hallotta a nevét. Én ezt Sony vagy Nike effektusnak szoktam nevezni, amikor az emberek csak a legnagyobb mennyiséget gyártó márkáról hallottak.

Ezért úgy gondoltam, hogy leírom mik manapság azok a snowboard márkák, amik ténylegesen meghatározzák bolygónk snowboard értékesítését. A snowboardozás csírái két helyen, észak Amerikában, illetve a svájci/francia határ környékén indultak el, ezért nem meglepő, hogy ez tükröződik a létrejött márkák elhelyezkedésén is.
Aki nem nagyon ért a snowboardozáshoz, az csak a Burton-t ismeri.
Aki nem nagyon ért a snowboardozáshoz, az csak a Burton-t ismeri.
Előre elnézést kérek egy csomó - általam nagyra tartott - kisebb márkától, akik mennyiségileg nem meghatározóak annyira. Viszont ezek minőségben és még ötletekben is gyakran felette állhatnak, nagy dimenziót gyártó társaiknak.

Így elnézést az amerikai US SHAPE-től, vagy a Canadai PRIOR cégtől, akinek a gyárában is voltam British Columbiában és még ingyen tesztlapot is adott kölcsön. Vagy a Voile canadai cégtől, aki megreformálta a Splitboardokat. Vagy a svájci KORUA, vagy RADICAL cégektől akik zseniális Freeride boardokat gyártanak.

Vagy a számtalan kicsi cseh gyártótól, mint pl a GARA, vagy a nagy múltú LTB. Vagy az egyedi lengyel CONTRACT snowboardtól, és a lassan köztudatba kerülő, orosz JOINT snowboardstól. Ezek nagyon kiforrott gyártók, de nem ők a nagy halak.
A nagyok közül népszerű márkák az amerikai Capita és a kanadai Yes.
A nagyok közül népszerű márkák az amerikai Capita és a kanadai Yes.

Amerikai nagy márkák:

  • ARBOR
  • DC
  • JONES
  • NICHE
  • ROME
  • CAPITA
  • BURTON
  • K2
  • RIDE
  • GNU
  • LIBTECH
  • ROXY
  • NEVER SUMMER
  • SIGNAL
  • SMOKIN

Kanadai nagy snowboard márkák:

  • STEPCHILD
  • DINOSAURUS WILL DIE
  • ENDEAVOUR
  • YES

Francia nagy snowboard márkák:

  • ROSSIGNOL
  • DUPRAZ
  • APO
  • SALOMON

Német nagy snowboard márkák:

  • AMPLID
  • NITRO
  • VÖLKL
  • F2

Svájci nagy snowboard márkák:

  • NIDECKER
  • SLASH
Meglepő módon olyan osztrák márka - ami mennyiségileg számottevő az eladásokban - csak egy van: a HEAD sílécmárka. Az összes többi osztrák sílécgyár, régen kiszállt a snowboard értékesítésből.
Van viszont néhány nemzet, akik az elmúlt években eredményesen szálltak be az értékesítésekbe.
  • LOBSTER snowboards: Izland
  • BATALEON snowboards: Hollandia
  • DOUK snowboards: Anglia
  • GENTEMSTICK snowboards: Japán
  • FLOW snowboards: Hongkong
Az osztrák gyártók közül egyedül a HEAD gyárt snowboardokat.
Az osztrák gyártók közül egyedül a HEAD gyárt snowboardokat.
Ezek a nevek a fő értékesítők a világon. De vajon kik a legnagyobb királyok? Az amerikai földrészről 19 márka, az európai kontinensről 14 márka, az ázsiai földrészről csak 2 márka képviselteti magát. Tehát egyértelműen az amerikaiak a legnagyobb királyok.

De vajon ezen belül kik a legnagyobbak, kik vajon a legjobb minőségűek, ki a maga ura teljesen? Nem mind arany, ami fénylik. A két legnagyobb király valószínűleg a Burton és a K2/RIDE konglomerátum.

Miért? Mert mind a két cégnek saját tulajdonú gyára van, méghozzá - a 2007-es válság óta - áttelepítve Kínába. Mind a két cégnek a hódeszkán kívül rengeteg terméke van, ruha, cipő, hátizsák, lavina cucc, szemüveg, sisakok, kötések, nadrágok, védőfelszerelések stb. És a Keil Ski illetve a Kristall Snowboards gyárak hatalmasak, termelékenyek, komoly gyártástechnológia mellett önálló gépekkel dolgoznak szinte ingyen munkaerő mellett.

Hogy néz ki ez a többi cégnél? A GNU/Libtech/Roxi márkák egy helyen készülnek, az amerikai Mervin manufaktúrában. Ez egy régi, kiforrott technológiával dolgozó üzem, nem is kicsi, megvette a Roxi(Quiksilver) ruhacég és egy egész nagy birodalmat hozott létre. Az idén viszont bankcsődöt jelentett a Roxi, úgyhogy még változhat a gyár sorsa. Egy hátrány viszont van: a Mervin gyár nagy költséggel, amerikai munkaerővel termel, nagyon drágán állítja elő a snowboardokat.
A GNU/Libtech/Roxi márkák egy helyen készülnek, az amerikai Mervin manufaktúrában.
A GNU/Libtech/Roxi márkák egy helyen készülnek, az amerikai Mervin manufaktúrában.
Érdekes kitérő : a Quiksilver mar próbálkozott nagy snowboardbirodalom létrehozásával: 2003-ban felvásárolta a világ akkori legnagyobb sícégét, a Rossignolt. A Rossignol ekkor a legnagyobb francia snowboard előállító is volt Franciaországban, jó technológiával. A Rossignollal a Quiksilver felvásároltatta az akkori talán legjobb snowboardüzemet Európában, a Grand Chavin Manufaktúrát.

Itt készült a Hammer snowboards, a HOT snowboards, az Original Sin, az A snowboards, és a Dynastar snowboards. Ezek a nevek is mind amerikai tulajdonba kerültek, majd szépen sorra megszüntették őket. Mikor jött a gazdasági válság a megmaradt Rossignolt a Roxi/Quiksilver harmadáron eladta - a Rossignol azóta is pici snowboardcég - ismeretlen gyárban bérmunkáztat Kínában, kisebb mint a vele felvásároltatott márkák bármelyike volt.

Az így félreállított francia márkák közül csak az A (Apokalipszis) snowboards tudott újra felállni, de nem a bejáratott nevén, hanem APO néven. A Roxi nagy játékos.

Az amerikai meghatározó cégek közül háromnak van még saját üzeme az USA ban. A Never Summer, a Signal, és a Smokin önállóak, amerikai munkaerővel dolgoznak. Mindegyiktől kértem már korábban árlistát, elmebeteg áron jutnak el Európáig.

De hogy is állunk a többiekkel? A nagy svájci Nidecker, Swiss Lab Factory néven üzemelteti Európa jelenleg legrégebbi gyárát Genf közelében. Sok bérmunkát is vállaltak a múltban, ebből ismertebbek, a JONES (USA), Yes(Canadai), Slash(Svájc).
Az amerikai meghatározó cégek közül háromnak van még saját üzeme az USA ban: Never Summer, Signal és Smokin.
Az amerikai meghatározó cégek közül háromnak van még saját üzeme az USA ban: Never Summer, Signal és Smokin.
A SLASH (Gigi RÜF XGAMES világbajnok cége) Tunéziában gyárt a saját gyárában - így oldotta meg a gazdaságos gyártást. A német Völkl a saját gyárát, Kínába költöztette, szintén így oldotta meg a gazdaságos gyártást.

Az európai sílécgyárak snowboardjai viszont visszaszorultak a világpiacon, így inkább csak az entry level (alsó) kategóriában tud értékesíteni a Völkl és az osztrák Head síléccég is. Elképzelhető, hogy emiatt pár éven belül ők is visszalépnek a snowboard gyártástól, mert a síléceladásuk viszont sikeres. A Head is elköltöztette a saját gyárát Kínába, így gazdaságos a cég.

Az F2 német márka az ALPIN snowboardok eltűnésével háromszor csődölt be. Legutóbbi tetszhalott állapotából a TRANS nevű német cégecske szedte ki és a TRANS irányításával egy idegen kínai gyárban bérmunkában készül. Tulajdonképpen olcsó kínai TRANS snowboardot veszünk meg F2 néven.

A francia SALOMON cég a francia saját gyára mellett Bulgáriában épített saját gyárat, így csökkentette az előállítás költségeit. Így sem olcsó, de a Salomon világcég, minden földrészen jelen van és érdekelt a cipőgyártástól, a ruha előállításig, a túrazástól a fitneszig, a teniszig, síiig mindenben.

Valójában már nemcsak francia tulajdon, hanem a finn AMER Sport óriáscég tulajdona, ami a sport legkülönbözőbb területein érdekelt, de érdekességképpen az Atomic síléccég is az ő tulajdona. Az Atomic snowboard már megszűnt és a Salomon snowboardjainak az eladási aránya is csökkent a világpiacon. A Salomon sí és az Atomic viszont jól megy.
Sok cég más országba költöztette a gyárát az olcsóbb munkaerő és előállítási költség miatt.
Sok cég más országba költöztette a gyárát az olcsóbb munkaerő és előállítási költség miatt.
A DOUK UK angol üzeme főleg az angol piacra értékesít, ami erős ugyan, de az előállítás Angliában nem tesz lehetővé versenyképes exportot. A GENTEMSTICK japán gyára fantasztikus minőségű, de elég drága és még egy baja van: keskenyek a lapok, nagyon pici japán lábra méretezik. Pedig nagy respect nekik: egyedül a francia Dupraz és a japán GENTEMSTICK vállalja fel ma is az igazi eredeti Old Scool snowboard forma újraértelmezését és modern továbbfejlesztését a nagy előállítók közül.

A DUPRAZ egyébként stabil cég, mindig is hosszú Freeride boardokat gyártott a francia hegyekben. Rétegszegmensének rég kialakult a rajongótábora. Viszont 800€ ról 600€ra csökkentette boardjai átlagárát úgy, hogy Lengyelországba költöztette a gyártást.

Van egy gyár Dubaiban, amit most a világ legjobb Carbon technológiás snowboard gyárának tartanak. Ez eredetileg wakeboardokat gyártott és 2013-ban nyitotta meg kapuit a snowboardozás előtt. Ki gondolná, hogy az Egyesült Arab Emírségekben készülnek a világ legjobb Carbon erősítésű boardjai?

Dubai annyira erősíti iparát, hogy 20-kmre a gyártól megépítette a világ legnagyobb fedett sípályáját, így a kész boardokat, helyben lehet tesztelni. Ebben a gyárban készül a YES, a JONES és az ARBOR snowboards (Valószínű a munkaerő azért kínai vagy pakisztáni lehet). Ezek nagyon exkluzív snowboardok amik korábban sem az USA-ban, hanem Európában készültek.

De hol is? Illetve hol készül a kimaradt 15 snowboardmárka? Azt már láthattuk, hogy ami amerikai az lehet, hogy amerikai, lehet hogy kínai, lehet hogy arab, ami francia az lehet hogy osztrák, lehet hogy bolgár, de lehet lengyel is, vagy ami svájci az készülhet Tunéziában. És innen jön egy kis mese.

Volt egyszer egy ELAN snowboardgyár Ausztriában. Sosem tudta igazán eladni a saját snowboardjait, ezért bérmunkából élt. Mindig kb. 15 márkának dolgozott, melyek a következők voltak: ARBOR, DC, Niche, ROME, Capita, Stepchild, Dinosaurus Will Die, AMPLID, Nitro, APO, Lobster, Bataleon.
A piac legnagyobb játékosai az osztrákok.
A piac legnagyobb játékosai az osztrákok.
Ezek igen jól csengő nevek a mai snowboardvilágban. Mindeközben az ELAN nem tudta eladni a saját snowboardjait, ami ugyanezen gyártósorokról jött le. Történt az, hogy 2013-ban csődbe ment és legalább 20 márka gyár nélkül maradt, és ebből 12 igencsak jó név. Érdekes módon senki nem akart Kínába menni, idegen gyárakban kísérletezni a technológiákkal.

Az ARBOR elment Dubaiba, de rajta kívül az összes márka elrohant dél Ausztriából észak Ausztriába a GST gyárba ami az osztrákok legjobb Carbon technikával foglalkozó üzeme. Továbbra is az osztrákok maradtak a snowboard gyártás kínaiai. De a történet nem ért véget ezzel. Két év tömegmunka és ráerőltetett ár után meglepő módon a GST felmondott a snowboard cégeknek. Inkább visszament az autóipari termékek felé.

Ekkor a német Nitro úgy döntött, hogy elviszi a gyártatást Taiwanba. Azóta ők a Taiwani Playmaker gyárral dolgoztatnak. Ekkor viszont a Capita cég úgy dönt, hogy az ELAN gyártását átveszi és szinte ugyanott ahol az ELAN volt, nyit egy új üzemet részben az ELAN gépeivel.

Itt készül manapság a DC, a NICHE, a ROME, a CAPITA, a STEPCHILD, a Dinosaurus Will Die, az AMPLID, a LOBSTER, és a BATALEON snowboards. Így most már a Capita is nagy játékos. A legnagyobb játékosok azonban az osztrákok.

Ahhoz képest, hogy egyetlenegy márkájuk, a Head rúg valamelyest labdába a világ snowboard értékesítésében (az is a német weboldalakon a legolcsóbb töltelék), ők gyártják a világ vezető márkáinak egyharmadát. Ehhez képest a ROSSIGNOL, aki 2003-ban Európa legnagyobb snowboardgyár tulajdonosa volt, ismeretlen kínai helyen gyártat.

Ezt a cikket több szándékkal írtam. Egyrészt, hogy lássuk, hogy itt sem olyan egyszerű minden ahogy gondolnánk. Aztán azért legfőképp, hogy ne csak egy snowboard márkát ismerjünk. Aztán azért is, hogy aki csak a sílécmárkákat ismerte, az lássa, hogy nem mindig a sílécgyárak a nagy tényezők a snowboard gyártásában.

Ebben egyedül a K2 ami nagyon erős és tapasztalt régi gyártó is egyúttal. És nem utolsóképpen azoknak is akik a különböző fórumokon egymás snowboardjait dicsérik vagy éppen szidják, elgondolkodjanak azon, hogy lehet a véleményezett márkák egy gyár szülöttei.
KOMMENTEK
minerel | 2017.02.09. 13:15
Most tényleg attól sz*r valami mert kínában gyártják? Nyilván a versenyeken is átmatricázott trans boardokkal mennek :-D
Bocs de így ez elég hiteltelen...
vau | 2017.02.09. 14:30
Még ehhez hozzátéve:

"Az F2 német márka az ALPIN snowboardok eltűnésével háromszor csődölt be."

ALPIN nevű snowboard cég soha nem volt. Ha az alpin ág kihalásáról írsz, az viszont nagyon nem igaz. Pont azt látom már sok éve, hogy az alpin reneszánszát éli, egyre többen jönnek rá az ízére.

A Trans egyébként nem is annyira rossz márka, mint írod :)

Kessler, Virus, Sigi (SG) és társai? A Kessler végülis világvezető versenyszinten... Igaz, kis manufaktúrák, de nagyon komoly, minőségi deszkákat, léceket gyártanak.
vau | 2017.02.09. 16:18
A kritikától eltekintve azért egész jó összefoglaló. Látszik, hogy mennyire nem követem a free snowboard ágat, az itt felsorolt márkanevek közül jó sok az ismeretlen név. Viszont jó sok egyéb nevet fel tudok sorolni, amik régebben voltak nagyok (nem, nem a Burton :)
minerel | 2017.02.09. 16:29
Kimaradt a hazai kis manufaktúránk a Kucséber művek. Egy említést megérdemelt volna szerintem.
Pátkai Marci is azzal megy a vk-n nem? :-)
zsuri | 2017.02.13. 08:39
Az f2 lapokon hosszú ideig 'Made in Austria" állt. Most nem tudom mi a helyzet, valószínűleg tényleg német lehet a cég, mert a pillanatnyi székhelye Németországban van, távol az Alpoktól.
Jarmen_Kell | 2017.02.23. 17:36
Nekem is egy olcsó kínai TRANS boardom van és amúgy eddigi legjobb lapom! így lehet nyomni vele :)
https://www.youtube.com/watch?v=ZcL...tzqwpxzw

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.