Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A snowboard egy életérzés!

Interjú Vizy Gáborral (VILO Sport)

2002.10.13. sielok.hu

A snowboard egy életérzés! Vizy Gábor édesapja a belvárosi Vilo Snowboard Bolt és kölcsönző tulajdonosa, maga is snowboardos. Gáborral erről az egyre népszerűbb sportágról beszélgettünk.

Mióta snowboardozol?
Korábban évekig síeltem, de amikor 1995-ben először kipróbáltam a snowboardot, azóta szinte már nem is csatolok sílécet, csak deszkát, annyira megszerettem, mondhatom: már az első csúszás után.

Hogyan tudnád összehasonlítani a síelést és a snowboardot?
Röviden: a síelés jó, de a snowboard még jobb! A snowboardnak valahogy nagyobb a "feeling"-je, önfeledtebb, izgalmasabb, nagyobb élvezetet nyújt. Ami még a snowboard javára írható, hogy könnyebben megtanulható, hiszen nem kuszálódik össze a két láb.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni snowboardozni?
Gyakorlatilag 3 nap alatt el lehet sajátítani az alapokat, ha valaki fogékony erre a mozgásra. Azóta sok barátom megtanítottam már, egyénileg persze változó, hogy kinek mennyi idő kell az elsajátításához, de 1-2 hét már mindenképpen elég. Édesapám (48 éves korában!) is megtanult mellettem snowboardozni.

Könnyebben tanulja meg a deszkával való mozgást az aki már tud síelni?
Nem jellemző. Talán egyedül a gördeszka az a sport ami úgymond "felkészít" a snowboardra, a sízés más, kötöttebb mozdulatokból áll. Ráadásul, míg a sízni tanulás kezdetén jó oktató mellett az ember alig esik el, a snowboard tanulás első pár napjához elengedhetetlenül hozzá tartozik a sok fenékre esés, ezt el kell fogadni.

Fontos az oktató, vagy egyénileg is el lehet lesni a snowboardozás technikáját?
Oktatóval sokkal gyorsabban lehet tanulni, és biztonságosabb is. Amit az ember önmagától egy hét szenvedés alatt tanul meg az egy jó oktatóval egy nap alatt elsajátítható. A másik előnye az oktatóval való tanulásnak, hogy így később a tanultak könnyebben továbbadhatók. Kezdőknek egyébként mindenképpen puha kötést és puha cipőt ajánlok.

Hol érdemes tanulni annak aki most kezdni a snowboardozást?
Lehetőleg puha hóban, széles, nem túl meredek pályán kezdjük, ahol hosszasan csúszhatunk keresztbe, hogy hamar megtanuljuk a snowboard élen vezetését. Erre a célra akár a Normafa is megteszi. Én is itt tanultam, és ha épp van elég hó és ráérek, akkor magam is vállalok tanítást. Tehát első a kezdéshez megfelelő terep és az oktató kiválasztása. Nem fontos, hogy legyen a pályán felvonó. Talponhúzós felvonót egyébként sem ajánlok kezdőknek, esetleg csak az ülőszékest. Egyébként ma már a legtöbb síterepen nem csak síoktatók, de snowboard oktatók is a tanulók rendelkezésre állnak.

Mi a helyzet a balesetekkel? Sokan túl veszélyesnek tartják a snowboardozást.
Szerintem nem veszélyesebb a síelésnél, bár míg a síelésnél legtöbbször a térd sérül, a snowboardnál inkább a csukló, a fenékcsont. A balesetek nagy része azonban megfelelő felszereléssel (protektoros nadrág, vastagon párnázott és műanyag csuklóvédővel ellátott kesztyű) megelőzhető. Nekem is volt már olyan esésem, amikor bizony a kesztyűmbe épített biomax védőnek köszönhető, hogy nem tört el a csuklóm.

Kedvenc terepeid itthon és külföldön?
Sajnos Magyarországon nincs freestyle lehetőség, és freeride sem sok, bár pl. Eplényben jókat lehet csúszkálni a fák között, ha elég mély a hó. Járunk Ausztriába, Szlovéniába és Szlovákiába. Az egyik kedvenc helyem egyébként a Chopok: az északi és déli oldalon egyaránt kitűnő terepek vannak, ahol megfelelő mennyiségű hó mellett fenyőfák és sziklák között lehet szabadon kalandozva csúszni.

Mióta lett a snowboard számodra nem csak hobbi de üzlet is?
Cégünk, a Vilo Sport 1988-tól foglalkozik sportruházat gyártással. 1994 óta gyártunk sí- és snowboard ruhákat. Minőségi svéd alapanyagból dolgozunk, és mindig követjük a piac újdonságait. Belvárosi üzletünkben minden megtalálható, ami a snowboardozáshoz szükséges: a ruhákon kívül deszkák, cipők, kötések és kiegészítők egyaránt. Ha valaki még nem döntötte el, hogy hosszabb távon űzi-e majd ezt a sportot, annak a kölcsönzést ajánljuk. Tavaly óta beindult üzletünkben a snowboard kölcsönzés is. A vásárlókkal személyesen is találkozom a boltban, így első kézből tudok nekik tanácsot adni a felszerelés kiválasztásában.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.