Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tanácsok az ideális snowboardruházat kiválasztásához

2010.09.22. 2012.01.18. Szmolka Tamás | frissítve: 2012.01.18.

A korszerű ruházat nagyon fontos, hogy maga a sport ne veszítsen élvezeti értékéből. Egy rögtön átázó nadrág, vagy rossz anyag-összetételű felső, esetleg egy rossz helyre eső varrás a zoknin mind-mind bosszúságot okozhatnak a snowboardozás közben.
h i r d e t é s
Akkor jó egy öltözet, ha jól érzi magát benne az ember. Három (megfelelően kiválasztott) réteg elegendő ahhoz, hogy ne fázzunk, és ne akadályozzon a mozgásban:

Első réteg, az úgynevezett „first-layer”, amelyet közvetlen a testre kell felvenni.
Mindenképpen technikai aláöltözetet érdemes választani, mert azok anyagösszetételüknek és speciális szövésüknek köszönhetően az izzadtságot átengedik és jól szellőznek. Érdemes felsőrészt és alsó is beszerezni belőle. Ez a réteg nagyban felelős a komfortérzetért a sportolás közben.

Jó tanács: semmi esetre se válasszunk pamut felsőt aláöltözetnek! A pamut magába szívja a nedvességet és könnyebben meg lehet benne fázni! Második réteg, amit nevezhetünk melegítő rétegnek is. Időjárás és egyéni igény függvényében több féle vastagságú pulóverből választhatunk. Legjobb választás a jó meleg polar-anyag. A szaküzletekben találni belőle félig, vagy végig cipzáras darabokat, de a nyakmagasságban is különbözhetnek az egyes modellek.

Snowboard kabát

A snowboard kabátok megjelenésükben és fazonjukban különböznek a síkabátoktól. A sportág mozgásanyaga sok eltérést igényel a síruhához képest! Azoknál jóval bővebb szabásúak, hogy a karok mozgását ne akadályozzák, (a törzs és a karok többet mozog, mint a síben), illetve hosszabbak is - nem ritkán fenék alá érők - hiszen egy rider sokkal többet ül a hóban egy sízőnél. A szín és mintázat is megkülönböztet egy snowboard kabátot egy klasszikus síkabáttól. Komfortérzetünket növelik a különböző szellőző-rések (hónaljon, a kabát mellrészén, a nadrág belső varrásánál stb.), a kabát belsejében található – esetenként levehető – hófogó, valamint a kapucni, mely legtöbbször állítható méretű. Mindkét sportág ruházatára egyformán jellemző két szám-adat, amely egyformán fontos és meghatározó:
  • 1.) Az egyik az anyag vízállóságára utaló szám, ezt milliméterben adják meg (pl. 10 000 mm, ami annyit jelent, hogy a kabát anyaga 1 négyzetcentiméteren 10 000 milliméter magas vízoszlop súlya alatt nem engedi át a nedvességet).
  • 2.) A másik mutatószám gr/m2/24h egységben megadva, az anyag lélegző-képességére utal (pl. 8 000 gr/m2/24h, ami azt jelenti, hogy 1 négyzetméternyi felületen 24 óra alatt 8.000 gramm nedvességet enged ki magából az anyag).
Jó tanács: 5000 mm-es vízállóság alatt nem érdemes kabátot és nadrágot vásárolni. Ez az a szám, amely átlagos használat mellett, nem extrém időjárási körülmények között megállja a helyét és komfortérzetet nyújt viselőjének. A 10 000 mm-es tulajdonságú ruházat már komolyabb igénybevétel mellett is kívül tartja a nedvességet. A 20 000 mm, vagy e feletti értékek már prémium kategóriás ruházatról tanúskodnak. Ezek a ruhák akár szakadó esőben is több órán keresztül áthatolhatatlanok maradnak a víz számára.

Snowboard nadrág

A snowboard nadrágok hasonlóan eltérnek a sínadrágoktól, mint a kabátok. A mozgás akadálymentes végrehajtása érdekében bővebb fazonok, nincs kantárjuk és a sok ülés miatt, fenék részen gyakran megerősítettek. A vízállóság és lélegző-képesség ugyanúgy fontos tulajdonságok, mint a kabátoknál.

Jó tanács: a legtöbb külső ruházat anyaga impregnáló szerrel van bevonva a vízállóság növelése érdekében, célszerű ezeket a ruhákat speciális, vízálló és lélegző anyagok tisztítására alkalmas mosószerrel mosni.

Kiegészítők

A sí-, vagy snowboard zoknik anyaga típusonként változó: különböző százalékban tartalmaznak gyapjút, pamutot és bőrbarát szintetikus anyagot, esetenként antibakteriális hatású ezüstszálat. A minőségi zokni meg van erősítve a sportágnak megfelelő részeken. Ilyen pl. a sípcsontnál és a saroknál lévő rugalmas betét. Mindenképp hosszú szárú zoknit vásároljunk, mert az nem tud "becsúszni" a cipőbe.

A kesztyűk lehetnek hasonló anyagból, mint a ruházat külső része, vagy speciálisan kiképzett bőrből. Minden esetben fontos a vízállósága. A snowboard-kesztyűk szára általában kabátujj fölé ér, ezáltal nehezebben megy be a hó a kabátba. Fontos szempont, hogy a tépőzárak/behúzók kesztyűben is kezelhetők legyenek. A snowboardos kesztyűk egy részében beépített csuklóvédő van. A protektoros kesztyűk jó szolgálatot tehetnek kezdőknek a tanulás „esés-kelés” szakaszában, de megfelelő védelmet nyújthatnak nagy tempó esetén is amikor egy-egy ívnél a kéz is érintkezik a talajjal.

Sapkát is érdemes hordani, de ennek kiválasztása a legkevésbé szakmai feladat. Azért jó tudni, hogy vannak szélálló betéttel rendelkező „wind-stopper”-es darabok, arra az esetre, ha ítéletidő tombolna. Számok tükrében:
Technikai aláöltözetek: 6.000 Ft - 20.000 Ft
Pulóverek: 7.000 Ft - 40.000 Ft
Snowboard kabátok: 30.000 Ft - 100.000 Ft
Snowboard nadrágok: 30.000 Ft - 60.000 Ft
Zoknik: 2.000 Ft - 6.000 Ft
Kesztyűk: 6.000 Ft - 30.000 Ft
Sapkák: 3.000 Ft - 15.000 Ft
Természetesen ugyanezek a termékek akciók keretében jobb áron is megvásárolhatók.

Legnépszerűbb márkák: BURTON, BILLABONG, PROTEST, FUNDANGO,
KOMMENTEK
boardermorton | 2012.06.19. 09:57
Szerintem még nagyon fontos a megfelelő bukósisak kiválasztása is... SŐT! Kezdő boardosoknak akár életmentő is lehet.
Amúgy gratula a cikkhez, szépen össze lett gyűjtve a lényeg!
zsolti780 | 2012.10.06. 21:58
Én kötelezővé tenném a bukót a pályán !
cannibale | 2013.12.25. 19:22
Kezdőknek térd és fenékvédőt javasolnék ezek már nem tételek..Jó pár éve csúszom nem vagyok profi de megyeget.. a térdvédő,fenék protektor és a gerincprotektor még sosem zavart.Szokás kérdése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.