Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

10 hasznos tipp a térdsérülés elkerülésére

2017.12.01. sielok.hu

A síelés során bekövetkezett sérülések közül a leggyakoribb a térdsérülés. A balesetek nagy része odafigyeléssel és megelőzéssel elkerülhető. Összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabb óvintézkedések közül.
Ne így síelj! Ne támaszd be az egyik térded a másik térdhajlatába!
Ne így síelj! Ne támaszd be az egyik térded a másik térdhajlatába!
A síelés során elszenvedett leggyakoribb sérülés a térdszalag nyúlás, illetve a részleges vagy teljes szakadás. Ha csúszás közben felakad a lécünk és nem old le, akkor a térd elkezd csavarodni. Ez kisebb-nagyobb sérüléseket okoz, melyek különböző kezeléseket, súlyosabb esetben műtéti beavatkozást igényelnek. - derül ki Dr. Szendrői Miklós egyetemi tanár, a SOTE ortopédiai klinika igazgató főorvosának előadásából, mely itt tekinthető meg: A síelők térde 1., A síelők térde 2..

Azt fontos tudni, hogy ha a keresztszalag elszakad, azt már nem lehet összevarrni, saját szövettel (ritkább esetben műszalaggal) kell pótolni. Bármennyire is fejlett ma az orvostudomány, ez a pótszalag soha nem lesz olyan rugalmas, mint az eredeti volt, ezért mindenképpen érdemes vigyázni rá.
Íme néhány jótanács, mellyel csökkenthetjük a sérülések kockázatát!

1. Oktatóval tanulj síelni!

Minél jobb a technikád, annál kisebb az esélye a sérülésnek.
Egy tapasztalt oktató tanácsait itt olvashatod.

2. Megfelelően állítsd be a kötést!

A rosszul beállított kötések 8-szorosára növelik a sérülésveszélyt. Nagyon fontos, hogy a testsúlyunknak és a tudásszintünknek megfelelő legyen a beállítás, hogy esés esetén leoldjanak a lécek és elkerüljük a térd kifordulását. Kölcsönzés esetén is pontosan mondjuk meg a súlyunkat és a tudásszintünket.

3. Tarts pihenőnapot!

Statisztikák szerint a síelés harmadik napján délután 3 után történik a legtöbb sérülés. Ennek oka az, hogy a sportolás okozta izomfáradtság 48 óra után éri el a csúcspontját.

4. Ha fáradt vagy a nap végén, inkább lifttel menj le!

A nép végére általában jegesek vagy kásásak lesznek a pályák, sok buckával. Fáradt izmokkal lesíelni nemcsak kellemetlen, de balesetveszélyes is. Ne erőltessük a lecsúszást, inkább a kabinos vagy az ülőliftekkel menjük le a pálya aljához.

5. Ügyelj a testsúlyodra!

Minél nagyobb túlsúllyal rendelkezünk, annál nagyobb plusz terhelésnek tesszük ki a térdeinket.

6. Maradj a komfortzónádban!

A kontrol hasznos, a vakmerőség kevésbé.

7. Alkoholt csak csúszás után igyál!

Csábító az ebéd utáni sör vagy lélekmelegítő feles a hüttében, de egyben rendkívül veszélyes is. Az alkohol rontja a reakcióidőt, a reflexeket és a mozgáskoordinációt, ami könnyen sérüléshez vezethet.

8. Síelj a főszezonon kívül!

Ha még kezdő vagy és zavar, ha sokan vannak a pályán, akkor válaszd inkább a nyugodtabb elő- vagy utószezont! Főszezonban pedig mindenképp kerüld el a síszüneteket és ha lehet, akkor hétköznapra ütemezd a síutat vagy válassz kevésbé felkapott síterepeket!

9. Ha nincs baj a térdeddel, ne viselj rögzítőt!

Jonathan Bell wimbledoni térdspecialista szerint a rögzítő csak azoknak ajánlott, akik teljesen vagy részlegesen gyúgyult sérülésből térnek vissza a síeléshez, vagy azoknak, akiknek enyhe ízületi gyulladásuk van. Egyéb esetben nem javasolja, mert a rögzítő nélkül fejleszteni tudjuk a térd körüli izmokat, hogy azok reagálni tudjanak a különböző feszülésekre és húzódásokra.

10. Sérülés esetén azonnal kérj segítséget!

Nagyon fontos, hogy bármilyen enyhének is tűnik a sérülés, lehetőleg ne próbálj meg ráállni vagy lesíelni mielőtt nem látott szakember. A síterepek ügyeletes orvosai alaposan fel vannak készülve az ilyen típusú sérülésekre és szakszerűen el tudják látni a sérültet.
KOMMENTEK
patkaizsolt | 2021.01.26. 08:05
Mennyire lehet készülni rá? Értem ezalatt edzés, nyújtás stb?
admin2 | 2021.01.30. 10:27
Igen, edzés, nyújtás, állóképesség javítás.
Felkészülés rovatunkban van néhány hasznos cikk, amit ajánlunk:
https://sielok.hu/rovat/felkeszules.../archivum/
JaniJuli | 2021.01.31. 05:53
Szerintem legfontosabb a tudás! Ha tudatában vagy annak, hogy hogyan és milyen helyzetek okoznak térdkicsavarodásokat síelés közben és fontossági sorrende tudod helyezni a térvédelemhez szükséges eszközöket, akkor a legnagyobb az esélye a sikernek. Én írtam egy egész könyvet a síelésröl ami nagyon sokat foglalkozik a térdvédelemmel is.
marshalbobi | 2021.01.31. 11:41
JaniJuli, melyik könyv ez pontosan?
ozsi | 2022.12.20. 16:26
A jó felkészülés az első és legfontosabb tényező a sérülések megelőzésében! Sokan azt hiszik, hogy elég futni hetente háromszor, de ez sajnos nem fedi a valóságot. A mozgások szervezését, az ügyességet, a tudatosságot kell javítani elsősorban, nem a kondit. Vannak olyan edzések, amelyek erre szolgálnak, nem is kell megszakadni bennük.

A második vonal a sítechnika. Amíg minden tökéletes - mint ma Kaprunban, a Kitzsteinhornon -, addig nem szokott baj lenni. nem ilyenkor látjuk menetrendszerűen közlekedni a helikoptert... De a dolgok akkor futnak zátonyra, amikor nem számítunk rá. A hiányos sítechnika azt jelenti, hogy vannak helyzetek, amikor esélyünk sincs jól reagálni, megvédeni magunkat. Rizikó mindig van - még az utcán sétálva is -, de a mértékén nagyban tudunk változtatni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.