Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A telemark sízés trendjei

2006.10.13. Tumbász Gergő

A telemarksíelés igen látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben. Az egyre modernebb felszerelések egyre több sportrajongót csábítanak a telemark sízés felé.
Fotó: Telemark.hu
A puha és olykor igen kényelmetlen bőrbakancsoktól eljutottunk a nagy stabilitást és kényelmet nyújtó műanyag telemarkcipőkig. Ezek jócskán megkönnyítik a technika elsajátítását, és segítik a keményebb sípályákon való közlekedést is.

A carving lécek használata szintén sokat segít a tanulás szakaszában és nagy élvezetet nyújt a haladók számára. A felszerelések technikai fejlődése kiszélesítette a telemarkozás lehetőségeit. Ma már szinte határtalan élvezetben lehet részünk egy jól kiválasztott telemarkfelszereléssel a lábunkon. Az alpesi sítechnikáktól az egészen extrém telemarktechnikákig, minden megsíelhető szabad sarokkal.

A telemark nem sífutás és felszerelése nem azonos az alpesi sítúra felszerelésével sem! Saját felszerelése van, melynek kulcsa a lábfej elülső részénél rugalmas, meghajló cipő, valamint az egyszerű, kizárólag a cipő orrát rögzítő kötés. Így a szabad, léchez nem rögzített sarok teszi lehetővé számtalan mozgásforma kivitelezését.

A hetvenes évektől napjainkig kialakultak a sport saját fesztiváljai, rendezvényei. Saját verseny-, és oktatási rendeszere van. Sorra alakulnak a telemark klubok, telemark szövetségek. Míg négy-öt éve ritkaságszámba ment minden telemarkos, ma már bármely sípályán összefuthatunk néhány féltérdre ereszkedő megszállottal. A sportág mégsem mutat olyan rohamos áttörést, mint a snowboard. Ennek oka valószínűleg az, hogy ránézésre a telemarktechnikát a legtöbben rendkívül nehéz, "megtanulhatatlan" mozgásnak tartják. Ennek ellentmondani látszik az a tapasztalat, hogy egy haladó síelő, intenzív tanulással, egy-két óra alatt elsajátíthatja az alaptechnikát. A teljesen kezdőknek természeteesen több időre van szükségük, de a szabad sarok változatossá és élménygazdaggá teszi a tanulás folyamatát.

A telemark technikájának elsajátítása nem nehezebb, mint bármely havas sporté. Az első lépések megtételénél a rögzítetlen sarok nagyobb szabadságot biztosít, így a "hosszú" lécek kevésbé akadályozzák a mozgást. A felszerelés meghagyja a természetes járás lehetőségét. Egy teljesen kezdő már az első órán egy könnyedebb sítúrát is megtehet, ahol természetesen az enyhe lefelé menetekben csak keveset kell kanyarodni. Ma már szerveződnek nyitott telemark tanfolyamok és vannak síiskolák is, ahol bármikor beiratkozhatunk egy-egy telemarkórára.

A sportág elterjedésével a felszerelések piaca is bővül. Itthon még nem egyszerű, de külföldön már egyre könnyebb beszerezni a megfelelő felszerelést. Használt felszerelésekben ne nagyon reménykedjünk! Egy-egy léc kötéssel még csak-csak előfordul, de használt telemark cipőt találni nagy szerencsét jelent. A felszerelések ára a jobb alpesi sífelszerelésekkel egy magasságban van. Jóllehet a választék bővül, egyelőre cipőből meglehetősen kevés típust kínálnak. Kötéseket már nagyobb választékban találunk, lécnek pedig szinte bármely alpesisíléc megfelel. Természetesen vannak kifejezetten telemark sílécek is, de ezek legtöbbje csupán dizájnban tér el az alpesi lécektől, áruk pedig rendkívül magas.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.