Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bánás Artúrt aranyéremmel díjazták

2013.10.14. Gémes Renáta

Az elismerést a XVI. Temafila 2013 Kiállításon kapta Bánás Artúr, filatelista- szenior síversenyző, aki egy átdolgozott versenykiállítási anyaggal indult. 6 keretben 72 db A4-es lapon, magyar nyelven volt látható "Az alpesi sízés, a legnépszerűbb téli sport" versenykiállítás,...
Bánás Artúr és gyűjteménye
Bánás Artúr és gyűjteménye
... valamint "A síugrás mozgástechnikai fejlődése" és az "Irány a csúcs" két darab egykeretes a szalonban.Az eseménynek a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének székháza adott otthont Budapesten.
"A feladat a címben megjelölt téma elmesélése volt postai dokumentumok illusztrálásával. Az alpesi sízéssel foglalkozó gyűjteményem alapját az elmúlt 20 év alatt gyűjtött bélyegek, postai dokumentumok képezik, melynek legérdekesebb része, kb. egyötöde lett kiállítva."

A világon elsőként sízéssel kapcsolatos bélyeget a Magyar Királyi Posta bocsátotta ki 1925-ben. A kiadott bélyegsorozatnak érdekessége, hogy Magyarországon az akkori 6 legsikeresebb sportágról készítettek és adtak ki művészi színvonalú bélyeget; nagy büszkeségünkre köztük volt a sísport is.

"Gyűjteményem legkedvesebb darabja egyébként egy 1916-os levelezőlap, melyet katonai tábori postával küldött egy fiatalember egy Kitzbühel melletti táborból, ott állomásoztak ugyanis azok a magyar katonák, akiket síelni tanítottak a térség síterepén.
Ezek a postai dokumentumok a legkülönlegesebb módokon jutottak hozzám, egy értékes kiállítási darabot, ami a Chamonixban megrendezett 1924-es, első téli olimpia bélyegzése volt, egy internetes árverésen szereztem meg. Az egyik neves filatelista szaküzletében pedig egy magyar katona levelére bukkantam, aki a zillertali - szintén 1916-os - sítáborból egy bizonyos Vilmácskának írt szívhez szóló sorokat, és egy mondat erejéig utalt a síelésre is."

Bánás Artúr sporttársunknak szívből gratulálunk sikeréhez, és köszönjük, hogy a magyar sísport történetét és sikereit gazdag gyűjteményével tette ismertebbé!
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.