Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kneissl történet

2006.10.14. Hernádi László

A Kneissl sílécmárka története - hasonlóan sok más céghez - szintén nem a sílécgyártással vette kezdetét. A céget 1861-ben alapította id. Franz Kneissl a tiroli Kufstein-ben, egyszerű asztalos üzemként.
Az elő síléceket 1925-ben mutatták be egy sporteszköz kiállításon.

A vállalat 1948-ra gyártja le az ezredik pár sílécet.

1954-ben az osztrák sí válogatott ászai, mint Hias Leitner, Anderl Molterer, Toni Sailer, Franz Kneissl, Karl Schranz és Ernst Hinterseer mind Kneissl lécen síelnek, és a márkát számos politikus, híresség és világsztár is népszerűsíti.

Toni Sailer
Toni Sailer
1980-ban megnyílik a cég új üzeme, ahol évente 600 ezer pár alpesi, 300 ezer pár sífutó lécet, valamint 100 ezer darab teniszütőt állítanak elő.

A vállalat elévülhetetlen érdemeket szerzett a sísport újjászületését jelentő "carving-forradalom" kirobbantásával az ún. Ergo carving modellekkel, valamint a snowblade előfutárának számító, máig népszerű Big-Foot-tal.

Bigfoot
Bigfoot
A Kneissl márkanévhez köthető az első laminált szerkezetű síléc, valamint a műanyag felhasználása a sílécgyártásban.

A cég a 2004/2005-ös szezonra újabb szenzációs fejlesztéssel rukkolt elő: a síléc talp struktúrájának megváltoztatásából következően nagyon széles rádiusz értékek között lehet a kanyar ívét a síléc döntésével változtatni, ezáltal a síléc a gyors egyenes csúszásnál stabil marad, ugyanakkor döntéstől függően nagyon kis íven is lehet vele ívet húzni.

2005/2006 újdonságai:
A cég ismét érdekes újítást mutatott be, továbbfejlesztve a tavaly beharangozott Glide technológiát. A glide síléceik talpának orr és farrészére ugyanis opcionálisan a síző által el lehet helyezni olyan modulokat (az orr és a farrészbe is egy párat), amelyeknek köszönhetően a sílécnek tulajdonképpen hat éle lesz a megszokott kettőhöz képest, a kiegészítő kantniknak nincsen oldalíveltségük és kiemelkednek a síléc talpából, tulajdonképpen olyan módon mintha a sílécet talpára négy darab kis sílécet erősítenénk. Ez az újítás a síléc egyenes talponcsúszási képességeit növeli meg nagymértékben, mivel az egyre rövidebb oldalív-sugárnak és az egyre rövidebb hossznak köszönhetően jelentősen romlott a sílécek ezen képessége, hajlamosak voltak a szitálásra egyenes, gyors csúszásnál. A teszteken kitűnően vizsgázott a síléc, de az újítás életképességét a piac fogja eldönteni. Ennek megfelelően a Glide síléccsaládban minden tudásszinthez találni lécet.

Profiknak a Race család két típusát kínálják, a legendás White Star léc legújabb verzióját és a Red Star-t. Az Allround kezdőknek-középhaladóknak szánt lécekhez Marker kötéseket ajánl a gyártó, a kölcsönzőknek szánt Rental lécek pedig gyors kötéshossz állítási lehetőséggel ellátott Marker kötésekkel kerülnek a piacra. Ezeken kívül a Cross léccsaládban találhatóak a technikás, kihívást kereső sízők számára ideális lécek találhatóak, a Free kategóriában a funparkokba és a pályán kívüli sízéshez készült lécek, a Shorties kategóriában pedig az ugrásokhoz, félcsőbe való rövid lécek és a klasszikus BigFoot hókorcsolyák találhatóak.

Kneissl Glide
Kneissl Glide
Érdekes próbálkozása a cégnek a milliomosokat és mindenképpen feltűnni vágyókat (nem a sítudással) megcélzó Luxury Kneissl Crystal síléc, a legértékesebb anyagokból szendvicstechnikával Okume famaggal, titánium élekkel, 100% kézi munkával előállított hagyományos szendvics-felépítésű síléc. A síléc felületébe több millió megmunkált mikrokristályt építenek, a cég csillag alakú jelét 77 darab nagy értékű ezüst foglalatba helyezett értékes kristály alkotja. A léchez természetesen hasonlóan gondos munkával elkészített kiegészítők is rendelhetőek, a gyártó a síléchez egy éves teljes körű biztosítást ad (lopás esetére is!), amely a síléc 1700 Eurós (kb. 430 ezer forint) induló árát elnézve tényleg szükségesnek tűnik. Természetesen itt is a piac dönt majd a folytatásról, véleményem szerint az ember az ékszereit a nyakában, ujjain hordja, a síléceit pedig a lábán - a szerkesztő megjegyzése.)
Kneissl Crystal
Kneissl Crystal
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.