Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sítúra és freeride a Schneeberg-en

2006.10.13. Hernádi László

A Schneeberg az Alpok Magyarországhoz legközelebb eső 2000 méternél magasabb hegye, a főgerincen lévő Klosterwappen nevű csúcs tengerszint feletti magassága 2076 méter. Remek úticél kirándulásra, sítúrázásra, freeridozásra. Ehhez adunk néhány tippet.
A hegyivasút végállomása a Hotel Hochschneebergnél
A Schneeberg az Alpok igazi előbástyája, minden irányból impozáns látványt nyújt, a nála mindössze pár száz méterrel alacsonyabb Rax-fennsíkkal együtt. A Schneeberget tiszta időben már Sopronból is kiválóan láthatjuk.

A hegy anyaga mészkő, ezért meglehetősen kevés a rajta eredő vízfolyások száma, viszont a tövében eredő források fedezik Bécs ivóvízellátásának jelentős részét, ennek köszönheti az Osztrák főváros egész Európában egyedülálló minőségű ivóvizét. Ezért aztán a hegy és környéke természetvédelmi terület, ahol a legszigorúbb természetvédelmi szabályokat kell betartanunk.

A hegy a kirándulók téli-nyári paradicsoma, népszerűsége már a Monarchia idejében megmutatkozott, hiszen ekkor épült a fogaskerekű vasút, amely Puchberg am Schneeberg városkából indulva a Hochschneeberghaus hegyi szállóig tartó 10 kilométeres útja során 1220 méteres szintkülönbséget küzd le.

A Schneeberg fennsíkjának szélén építetett emlékkápolnát Ferenc József, fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt feleségének, a magyarok által is ismert, és közkedvelt Sissi hercegnőnek az emlékére.

Az Elizabet (Sissi) hercegnő tiszteletére épített kápolna
Az Elizabet (Sissi) hercegnő tiszteletére épített kápolna

A téli hónapokban a Schneeberg elsősorban a losenheimi sípályákon kínál sportolási lehetőséget, de errefelé népszerűbb a lesiklásnál a sítúrázás. Sajnos a régi kétszemélyes ülőliftet lebontották, így jelenleg csak a csákányos liftek állnak a síelők rendelkezésére.

A freeride szezonja március végétől június közepéig tart a Schneeberg magashegyi régiójában. Ilyenkorra a folyamatosan olvadó, majd újra megfagyó hó firnhóvá alakul, ezzel minimálisra csökken a téli hónapokban jelentős lavinaveszély a meredek hegyoldalakon.

A legjelentősebb szabadsízési helyszínek a Schneeberg fennsíkon lévő Klosterwappen-Kaiserstein hegygerinc keleti oldala, amely hozzávetőlegesen 200 méterrel magasodik a fennsík fölé. Ezen a hegyoldalon lehet a legtovább síelni, amennyiben jelentős mennyiségű hó esett a téli hónapokban, akár június közepéig, végéig is lehet itt síelni.

A legfontosabb freeride terep azonban a hegy északkeleti oldalán lévő "Breite Ries", amely, ahogyan a neve is mutatja, egy széles kötörmelékkel borított lejtő, egészen a hegy aljáig húzódik. Fekvése miatt általában csak május közepéig lehet végigsíelni a teljes hosszát, ezután a hótakaró egyre feljebb húzódik.

Amennyiben a Schneebergen szeretnénk síelni tisztában kell lennünk pár alapszabállyal, és saját képességeinkkel. Az egyenletlen, járatlan firnhavon való síelés nagyon biztos, és gyakorlott sítudást igényel, ne egyből a legkomolyabb kihívásokat keressük, a szabadsízést próbálgassuk először a nagyobb síterepek erre a célra kijelölt területein, firnhóban is. Soha ne menjünk egyedül, ha bármi bajunk esik, mindig szükség lesz egy társra, aki segítséget tud hozni, de a legjobb, ha legalább három ember indul neki egy ilyen kalandnak.

A Breite Ries-hez az alábbi útvonalakon lehet a legkönnyebben eljutni:

A Schneebergbahnnal Puchbergből - a vonat általában március végén indul el először (november közepétől március közepéig téli szünet van a hó miatt - egészen a fennsík széléig visz minket 1795 méteres magasságba. Innen jelölt úton kell elsétálnunk a Kaiserstein aljáig, ahol 200 méteres szintkülönbséget kell megmásznunk, így érünk fel a Kaiserstein csúcsán (2061 m) található Fischerhüttehez. Jobbra alattunk található a Breite Ries, a lejtő eleje nagyon meredek, érdemes fokozottan óvatosnak lenni, majd kiszélesedik, és egyre csökken meredeksége. A lejtőn 2061 méteres magasságból egészen 1300 méteres magasságig síelhetünk, több mint 700 méteres szintkülönbséget magunk mögött hagyva.

Amennyiben meg akarjuk spórolni a hegyi vasút árát (igenycsak borsos, magyar viszonylatban), akkor hegyet kell másznunk, amennyiben még nem másztunk hegyet, ne ez legyen az első célpont.

A legjobb, ha Losenheimből indulunk kora reggel, hogy kényelmesen, és időben felérjünk a lesiklás kiindulópontjára. Az autót a sípálya parkolójában hagyva az Edelweisshütte irányába kell elindulnunk, majd innen a sárga jelzésen továbbhaladva hosszú ideig erdőben visz az út felfelé, majd a "Fadensteig" nevű kaptató következik (sárga jelzés). Ezen szerpentinszerűen halad felfelé a turistaút, a végén pedig sziklakatlanban kell másznunk. Az út komolyan próbára teszi a fizikai állóképességet, ne siessünk, hiszen takarékoskodni kell az energiával a lesiklásra is. A Fadensteigből kiérve a fennsík szélén lankásabban, hosszan elnyúlva emelkedik a turistaút egészen a Fischerhüttéig.

Létezik egy harmadik variáció is, amikor az Edelweiss hütteétől balra a piros jelzésen megyünk a Ferdinand Birkle menedékházig, ahonnan "totálban" másszuk meg a Breite Ries-t, ez azonban rendkívül meredek, és a mély hóban óriási erőfeszítés a hegymászás.

Ha a síelés időpontjának május végét, június elejét választjuk, fel kell készülnünk, hogy már csak a Breite Ries felső szakaszán lesz síelésre alkalmas a hóréteg, ilyenkor érdemsebb inkább a Klosterwappen-Kaiserstein gerinc oldalán síelni, mivel itt a legtartósabb a hóréteg.

Ebben az esetben érdemes legalább két napot tölteni a hegyen, mert egy napba nem sok síelés fér bele, hacsak nem a hegyi vasúttal megyünk fel és le.

Szállást a Hochschneeberghaus-ban (Tel.: 02636/2257), a hegyivasút felső végállomása mellett, vagy kicsit beljebb a fensíkon a Damböckhausban, vagy a Kaiserstein csúcsán épült Fischerhütteben kaphatunk, nem túl drágán. Természetesen a kirándulás előtt érdemes e-mailben, vagy telefonon szobát foglalni. Információk a menedékházakról: http://www.publish.at/trekking/

Más útvonalakon is feljuthatunk a Schneeberg fennsíkjára, a legkönnyebb, egyben leghosszabb turistaút Losenheimből indul, és a hegyi vasút vonalát követi kék, majd zöld jelzéssel, csak az út vége meredekebb, de mindössze kb. 2 kilométeres szakaszon, ennek az útnak kevesebb túratapasztalattal rendelkezők is nyugodtan nekiindulhatnak, azonban az út hossza miatt vagy a hegyivasutat kell igénybe venni a visszaúthoz, vagy fent kell éjszakázni valamelyik menedékházban.

Az egyik legnehezebb jelölt turistaút Schneebergdörfl faluból indul, az autót a falu tűzoltószertára mellett hagyhatjuk, a piros jelzésen az Untere Herminensteighez érünk, itt próbára kell tennünk mászási képességeinket, ha nem akarunk a katlanban mászni, létezik egy kikerülő útvonal, balra a sziklafal aljában. Ezután a turistaút elágazik, balra a Baumgartner hüttéhez vezet az út, erre könnyebben, de kerülővel jutunk fel a fennsíkra. Jobbra az Obere Herminensteig-hez érünk, közben jópár kőomladék völgyet keresztezünk, ahol még nyár közepén is találhatunk hófoltokat (a téli időszakban ezeken a völgyeken száguldanak le a lavinák). Az Obere Herminensteig izgalmas kihívás a hobbihegymászóknak, tériszonyosoknak nem javasolt! Ezen keresztül érünk fel a fennsík szélére a Damböckhaus felett.

A fennsíkon sok a víznyelő kürtő, ezek télen is jól láthatóak, kerüljük el őket! Ne lepődjünk meg ha zergékkel találkozunk, nagyon népes populációjuk él a hegyen, és környékén, néha egészen közel lopózhatunk hozzájuk. A hegytetőről kitűnő panoráma tárul elénk, magunk alatt láthatjuk a közeli Rax fennsíkot, és a két hegyet egymástól elválasztó Höllental szurdokvölgyet, tiszta időben a távolban felfedezhetjük a Sopron, és Kőszeg környéki hegyeket, valamint kitűnő rálátás nyílik a Sonnwendstein és Semmering Hirschenkogel sípályáira, északnyugati irányba pedig az Unterbergre.

Puchberg a soproni határátkelőtől mindössze 60 km-re fekszik, mindenképpen érdemes ellátogatni, akár egy napra is, az év bármely szakában rengeteg látnivalót, és kikapcsolódási lehetőséget kínál a környék.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.