Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
h i r d e t é s
SÍTEREPAJÁNLÓ
Sölden - Ötztal
Völkl szezonnyitó síteszt Sölden - 2017.11.1-5.
Lackenhof
19 km sípálya Pesttől 4 órára!
Szezonjegy előfoglalási akció!
Hintertux
Besíző hosszú hétvége programokkal 110 €/fő-től!
Mölltal gleccser
Besízés az őszi szünetben 100%-os hóbiztonsággal!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
Kövess minket: facebook twitter googleplus youtube

Sítúrázás viselkedési szabályzata

2006.10.13.
Sítúrázás viselkedési szabályzata Mielőtt túrasízni indulnánk, érdemes átolvasnunk az alábbi 13 jótanácsot és viselkedési szabályokat annak érdekében, hogy megelőzzük az amúgy csöppet sem veszélytelen sportágban a baleseteket.
1. A sítúrázó megtervezi a túráját: előre információt szerez a várható körülményekről, úgy mint a túra hossza, szintkülönbség, nehézségek, lejtés, kondíció és időigény, a terület hóviszonyai, lavinaviszonyok és az időjárás stb.

2. A sítúrázó képességeinek (sítúratapasztalat, kondi és sítudás) és az uralkodó viszonyoknak megfelelően választja túráját. Ismerje meg az útvonalat és tervezzen be több időt hogy biztonságosan odaérjen ahová szeretné, még sötétedés előtt.

3. A sítúrázó tervez túrájába pihenőt és azt meg is tartja.

4. A sítúrázó személyiségéhez és képességéhez illeszkedő felszerelést használ, amely kifogástalan állapotban áll rendelkezésre (sí vakszolva, szőrme, bakancs stb. kezelve)

5. A sítúrázó ráillő ruhát visel és van nála vészhelyzet felszerelés (anorák, bivakzsák, lavinalapát, lavinaszonda, adókészülék, esetleg airbag)

6. A sítúrázó a túra elejétől végéig viseli a 457 kHz-es adó/vevőjét, ruházata alatt, adásra kapcsolva.

7. A sítúrázó képességeinek megfelelő tempóban halad, hogy idő előtt ne fáradjon el, társával/társaival együtt marad. A gyorsabb túrázót hagyja elhaladni.

8. A sítúrázó tudatában van felelősségének, és annak, hogy számára mit is jelent a "szabad síterület", és ott milyen alpesi veszélyek fordulhatnak elő. (pl. lavinaveszély). Figyel arra, aki a veszélyek megítélésében már tapasztalt. A területen óvatosan halad át, hogy a lehetséges figyelmeztetésre időben reagálhasson.

9. Időjárás vagy hó által okozott döntéshozatali szituáció esetén figyelembe veszi a csoport minden tagjának képességét. Kétség esetén a sítúrázó a biztosabb variációt választja, akár a visszafordulást is. A nem biztonságosnak tűnő hópárkányokat elkerüli.

10. A sítúrázó elővigyázatos a természettel: nem lármázik és nem szemetel. Elkerüli az új erdőtelepítéseket és a fiatal erdőket.

11. A sítúrázó tudatában van annak, hogy az erdei állatok télen érzékenyebbek, és megpróbál vaddal történő találkozás esetén különösen nyugodtan viselkedni és csendben maradni.

12. A sítúrázó respektálja a többi túrázót és felhívja figyelmét esetleges veszélyre!

13. A sítúrázó segít más, bajba jutott vagy jutó társának. Elsősegélyt nyújt, lavinaomlás esetén segít , baleset esetén mentést szervez (tudja a helyi hegyi mentők hívószámát).

h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 66 vendég és 3 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...