Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrasí-felszerelés-ábécé - a választék

2014.12.15. Szegő Attila

A sítúrázás az egyik legjobb és legaktívabb téli sport. Aki igazi teljesítményt igényel, annak mindenképpen ajánlott: máig megőrizte sportos, kicsit izzadós, küzdős, nagy tudást igénylő jellegét. A felszerelések piacán egyre nagyobb a kínálat, ezért álljon itt egy kis útmutató a könnyebb választáshoz.

Áttekintés

Napjainkban már többféle irányvonal létezik a sítúrázásban is, ennek célja, hogy több embert tudjon megszólítani. Az alábbi stílusok léteznek:

A klasszikus alpesi sítúra, a síalpinizmus, a merészebb freeride, és a telemark stílus között lehet választani. A különbség a felszerelésben van, míg az utóbbi kettőnél a lejövetel módjában is van eltérés.

A sítúra-felszerelések alapvetően az ősi technikák egyenes ági leszármazottai, mivel a működési elv és a felszerelés kialakítása meghatározó maradt, csak a technológia vált korszerűbbé. Valamikor réges-régen a síléc közlekedési eszköz volt, felfelé is és lefele is közlekedtek vele. Ezért olyan megoldást alkottak, mellyel gyalogolni és stabilan csúszni is lehet. Ez csak később vált ketté sífutásra és sítúrázásra.

A léc

Alpesi sítúrázásra jellemzően testmagasság körüli léceket használnak. A napjainkban terjedő freerideolás miatt a túrasílécek is szélesebbek lettek, de megtartották a rájuk jellemző könnyű súlyt és súlyelosztást.
A freeride-túrasílécek extrém szélesek és testmagasság felettiek. Könnyűek, de nem ez az elsődlegesen fontos, hiszen ezek inkább a mélyhósízésre vannak kihegyezve. Ezeknek a léceknek inkább csak egyes részeit, csőrét, sarokrészét könnyítik ki.

A kötés

A felszerelés egyik legfontosabb része. Meghatározza, hogy milyen bakancsot lehet használni hozzá, és mire lehet alkalmazni. Ez biztosítja a sarok szabad felemelkedését, a gyalogló mozgást, és megfelelő alátámasztást biztosít a különböző meredekségű emelkedőkön. Ez utóbbit nekünk kell menet közben változtatni. Lefelé az adott technikának - telemark vagy alpesi - megfelelően rögzítik a bakancsot. A kötések kialakításának három meghatározó irányvonala van. A Pin vagy Dynafit, a Telemark rendszerű és a klasszikus alpesi kialakítású.

Pin- vagy Dynafit-rendszer

Ezt a Pin-rendszerű kötést a Dynafit fejlesztette ki, ezért gyakran csak Dynafit-kötésnek hívják. A Dynafit rendszert egyre több gyártó kezdte el alkalmazni saját profi túrakötéseinek kifejlesztéséhez.
Dynafit-rendszerű túrakötés
Dynafit-rendszerű túrakötés
Az orrkötés két tüskével fogja meg a cipő erre kialakított részét. A sarokkötés szintén két tüskével pattan be az előre kiképzett mélyedésbe. Ekkor fixen rögzített módon lehet használni, akár a hagyományos síkötéseket. A kötés oldása az orr résznél történik. A saroktőkét elforgatva szabaddá válik a cipősarok, és így szabadon mozoghat le és fel.

A sarok megfelelő alátámasztását, amely különböző fokokban lehetséges, egy forgózsámolyos rendszerrel oldották meg. Ez jellemzően három állást jelent. A régebbi és a versenykötések nem rendelkeznek sífékkel, mivel ez plusz súlyt jelent, de vannak olyan modellek, amelyeket felszereltek már.



A Telemark rendszer

Ez hasonlít legjobban a régi, bőrszíjas kötésekhez. Ennél a megoldásnál egy pofába fogják be a bakancs hosszú orrnyúlványát. Ez történhet tüskével és leszorítóval, vagy egy rugalmas elmozdulást biztosító pánttal. Előbbi csak az orr-részt fogja, míg utóbbi hátulról feszíti bele a cipőt a pofába. Ez utóbbit alkalmazzák inkább a túrázáshoz.
Telemark-rendszerű túrakötés
Telemark-rendszerű túrakötés
A telemark kötések ezen változatai nem sífékkel, hanem szökevénypánttal rendelkeznek. Az újabb rendszerű merevebb kapcsolattal rendelkező kötések viszont már sífékesek.

A pántos kötéseknek van egy kifejezetten túra-telemark változata is, ahol a forgáspont helye változtatható. A telemark síelésnél a lábujjak alatt, míg túrázásnál a cipő orrésze előtt van a léc forgáspontja.

Klasszikus alpesi túrakötés

A hagyományos alpesi síkötésekre hasonlító túrakötéseket hasonlóan kell felcsatolni, mint a normál kötéseket. A különbség az, hogy az orr- és sarokkötést egy merev rudazat köti össze. A kötés forgáspontja az orr-rész előtt van. Ezeket a kötéseket is le lehet merevre zárni, és hagyományos alpesi technikával lehet síelni velük. Túrázáshoz ki kell oldani a reteszt, amely után a sarok fel tud emelkedni. Ezek a túrakötések rendelkeznek sífékkel.

A freeride túrakötéseket is ezekből fejlesztették ki. A freeride kötéseknél a hangsúly inkább a lefelé síelésen van, ezért ezek a kötések nehezebbek és robosztusabbak.
Freeride túrakötés
Freeride túrakötés

A bot

Markolatuk sokkal ergonomikusabb, mint a hagyományos síbotoknak. A túrabotok jellemzője, hogy hossza teleszkóposan állítható, amelynek nagy haszna van felfelé. Rövid bottal meredekebb lejtőn nehezebb tolni, ezért ilyenkor jól jön a hosszabítás. Egyes botoknak a felső szára is be van vonva szivacsos réteggel, így rövidebb botra váltáshoz elég átfogni. További jellemzője a könnyű súly.

A túrabakancs

A túrafelszerelés legfontosabb darabja. A cipő és a kötés meghatározó páros. A cipő kiválasztása előtt tudni kell, hogy milyen irányvonalban, stílusban szeretnénk használni majd a felszerelést. Minden túrabakancs gumitalpú, sí- és túrafunkciós kapcsolóval rendelkezik. Ez rögzíti a felső szárat síeléshez és engedi szabadon mozogni gyalogláskor, túrázáskor. A túrabakancsok belső héja a jobb tartás érdekében fűzős.

A cipők talpkiképzés szerint 3-4 csoportra bonthatók. Dynafit-rendszerű bakancsoknál az orr- és sarokrészen előre kiképzett helye van a rögzítésnek. A kötés tüskéi, stiftjei ide csatlakoznak. Ezek a bakancsok használhatók a hagyományos túrakötésekhez is.



A telemark-rendszerű bakancsoknak hosszú orrkiképzése van. Ezek semmilyen más kötéshez nem használhatók. A hosszú orr-rész illeszkedik a kötés pofájába.
Telemark bakancs
Telemark bakancs
A klasszikus túrabakancsok rövidebb orr-résszel rendelkeznek, mint a sícipők, és magasabb a profiljuk, ezért a hagyományos alpesi síkötésbe nem minden esetben mennek bele.
Klasszikus túrasíbakancs
Klasszikus túrasíbakancs
A freeride túracipők a hagyományos alpesi sícipőknek felelnek meg azzal a különbséggel, hogy hátsó részükön van egy sí- és túrafunkció-váltó kapcsoló. Ezek a cipők valamivel nehezebbek, mint az igazi túracipők, de könnyebbek, mint a normál sícipők. Kialakításuk inkább a síelést szolgálja, mint a túrázást. Ezeknek nem minden esetben fűzős a belső részük.

A fóka

A mászóbőr (climbing skin), a fóka szerepe a síléc talpára ragasztva az, hogy felfelé kapaszkodjon, ugyanakkor menetirányban csússzon. A kapaszkodást segíti, hogy a szőr megsokszorozza a lécek felületét. Kezdetben a fókák bőrét használták, ami bírta a hideget és megfelelt a célra. Innen az elnevezés is.

Mára már klasszikus a természetes szőrből készülő mohair/moher felszín, amely sérülékeny ugyan, de gyorsan csúszik és jól irányítható. A technika fejlődésével megjelent a nylon alapú anyagból készülő mászószőr, amely tartósabb de siklási tulajdonságai gyengébbek. Időjárás függvényében is van különbség, mert a moher hidegebb, míg a nylon inkább melegebb körülmények között viselkedik jobban. A legsokoldalúbb a kettő kombinációja.
Fóka
Fóka
A fókákat legtöbb esetben már a síléc alakjához, geometriájához igazítják. Erre azért van szükség, hogy a kantnit ne takarja le a szőr, és keresztben haladáskor tudjon a léc éle kapaszkodni, viszont mégis a lehető legnagyobb felület legyen beborítva vele. Lehet méterre is vásárolni, amit a kellő végződéssel kell kiegészíteni.

Rögzítés

Jellemzően a síléc két végén kampó és gumi, vagy heveder kombinációjával rögzítik a fókát, a kétezres évektől minden gyártó kidolgozott egy csak rájuk és a sílécükre jellemző rögzítési technikát. A két végponton kívül a mászóbőr gyantás alapú speciális ragasztóval van a léc talpához rögzítve, amely nem hagy nyomot a talpon, ezért levétel után a waxolt sí megőrzi csúszóképességét. A legújabb eljárással készülő fókák már ragasztó nélküliek.

A legkomolyabb fókagyártók a Colltex, a Kohla és a Gecko.
Colltex fóka
Colltex fóka
A sílécgyártók saját márkanévvel ellátott fókaszőröket kínálnak, amelyeket többnyire valamelyik nagyobb céggel gyártatnak le.

Gyártók

A márkákat illetően vannak prémium kategóriák, amik kifejezetten a sítúra-, telemark-felszerelésekre álltak rá. A klasszikus símárkák inkább a freeride vonalat célozták meg, de néhány tradícionális cégnek azért van komoly túramodellje.

Prémium túrasímárkák a Hagan, Black Diamond, Ski Trab, Dynafit, La Sportiva, Fischer
Általános vagy freeride síléckínálat: Atomic, Rossignol, Salomon, Völkl, Black Diamond

Kötések:
Pin: Dynafit, G3, Ski Trab, Fischer, Rossignol, Marker
Telemark: Rotefella, Black Diamond, G3, Voile
Klasszikus prémium márkák: Diamir, Black Diamond, Silvretta
Általános márkák: Salomon, Tyrolia, Marker

Túrabakancsok:
Pines rendszerhez: Dynafit, Scarpa, La Sportiva, Black Diamond, Fischer
Telemarkhoz: Garmont, Scarpa, Black Diamond
Klasszikus prémium: Black Diamond, Scarpa, Lowa, Fischer
Klasszikus freeride: Salomon, Atomic, Rossignol

Remélem, könnyebb lesz így eligazodni a felszerelések között, és megtalálni a saját stílushoz, felhasználási területhez passzoló összeállítást.
KOMMENTEK
grevesz | 2014.12.25. 04:00
Szia,

Remek összefoglaló cikk [Köszönet!], de apró kiegészítésként a Telemark-hoz:

Sajnos kimaradt az NTN [New Telemark Norm] rendszerü kötés és bakancsok leírása, bemutatása.

Ugyan ez eleg szű vonal még [1 gyártó (Rottafella) 2 kötés (ha az idei új színeket nem számítjuk) és 4 bakancsgyártó 7 modellje (ha a nôi/férfit egynek vesszük)], és ezért -is- igen korlátos a kínálat, de mivel több korábbi 'problémát' is megold van benne fantázia.

A kötés alapvetôen változtat meg mindent amit eddig a TELEMARK-ról gondoltunk/tudtunk, új cipô is kell hozzá, a 'csôrös' itt már nem játszik.

http://www.rottefella.no/en/Product...s/Telemark/NTN-Freeride/

Nézzük tételesen, mit tud az új és mi a különbség a jelenleg hagyomanyosnak tekinthetô 'hosszú csôrühöz' képest:

1-Rövid csôr
------------
Mivel az új kötés, csak a talp elülsô részét fogja elöl és hátulról is [kissé hasonlatosan az alpin kötésekhez, bár hátul kioldó/eltérô mechanikával], itt már nem volt szükség a jellegzetes hosszú csörre.
Ebbôl fakadóan ezen cipôk bármelyik alpin és hagyományos sítura kötésbe ugyanúgy belemennek!
Alpin kötésnél esetleg pár mm-t kell állítani a magasságon, hogy a cipo belemenjen, a plusz VIBRAM gumitalp miatt.

A rövid csôrrel együtt immáron megnyílt a lehetôség a TLT rendszerü a cikkben csak PIN vagy Dynafit-nek nevezett túrasí kötések használatára is.

Továbbá, mivel az új kötés az új cipônek nem a sarkát huzza/feszíti, kicsit más a nyomásvektora és ezzel picit a Telemark technika terhelés elosztása is.


2-Közel alpin csatolási élmény
------------------------------
Miután az új kötés teljesen eltérô felépítésü a hagyományostól, a becsatolás élménye végre alpin közeli lett.
Nem kell többé kézzel bajlódni, térdelni és hajolgatni, belelépsz és a kötés elején a bottal lenyomod/rögzíted.

3-Alpin fék mechanizmus
-----------------------
Nem kell többé szökevénypántal bajlódni, mert az alpin kötésekrôl jól ismert fék van hozzá.
Az megint más kérdés, hogy magas porhóban lehet majd keresni/ásni a léceket egy perec után.

4-Kioldás
---------
Ugyan nem szabványos alpin, de már legalább kiold a kötés esésnél, igaz Telemarknál a szabad sarok miatt kissebb bizonyos sérülések valószínûsége és bekövetkezésük esetén, azok mértéke is.


Aki figyelmesen olvasta az a fent leírtakból összerakhatta a teljes képet, miszerint:

Az NTN rendszerü Telemark bakancsokkal majd minden típusu kötésbe bele lehet lépni, ERGO meg lehet velük síelni bármilyen alpint, ebbôl fakadóan a hagyományos túrasít és a saját NTN-es Telemark-ot is, csak hogy azt ki ne hagyjam.

http://www.scarpa.com/telemark-ntn

Hovatovább, a TLT és NTN-es rendszerü új bakancsokkal már az újabb fajta[PIN/Dynafit] turasí kötésekbe is belecsattanhatunk, az így szinte mindenre alkalmas öszvérünkel a lábunkon.
Sôt, még a hágóvas is kényelmesen rámegy, s a rövid csôr újabb pozitív hozományaként még jégmászásra is 'alkalmas'.

A dolog szépséghibája, hogy pont a régebbi Telemark kötésünkel szerelt sínket nem tudjuk használni. :-(

Gyártók:
========
Kötés: Rottefella
http://www.rottefella.com/en/Produc...ts/?showProductsUnder=60

Cipôk: Scarpa[NTN és TLT is], Crispi [NTN és TLT is], Garmont, Scott

üdv,
gr

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.