Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrasí tippek Alsó-Ausztriában, kezdőknek is

2019.02.07. 2022.12.13. sielok.hu | frissítve: 2022.12.13.

Minden olyan hegymászónak, aki szívesen hódítja meg a hegyeket sítalpakon, jól jöhet ez az összeállítás, melyben összeszedtük a legjobb helyeket, melyeket Alsó-Ausztria a sítúrázóknak kínál.
Túrasízés Annabergen, @ schwarz-koenig.at

Tanfolyamok kezdő sítúrázóknak

Alsó-Ausztria legmagasabb hegye nemcsak nyáron közkedvelt célpont a Bécsi Alpokban, hanem a hideg téli hónapokban is, amikor is a Schneeberg szó szerint eleget tesz nevének és vastag hótakaró alatt pompázik. A téli kaland akkor lesz csak igazán tökéletes itt, amikor a sítúrázók a hegymenetet követően rögzítik a kötést és porhóban siklanak végig a hegyoldalon a völgy felé. A lesiklás különböző nehézségi fokozattal történhet meredek lejtőkön vagy élvezetes, könnyed terepeken. Nem kell profinak lennünk ahhoz, hogy részesei legyünk az élménynek: A Peter Groß sí- és hegymászó iskola Puchbergben indít kezdő tanfolyamokat, melyek során az érdeklődők megtanulnak a felszereléssel bánni. A helyi túravezetők pedig vezetett túrák során adják át tudásukat.

Sítúrázás a kitaposott útvonalakon túl

A Tirolerkogel Annabergen a Mostviertel egyik legnépszerűbb sítúra terepe. Talán azért is, mert a csúcson található menedékház, az Annaberger Haus, télen is üzemel. Göstlingben pedig vagy Steinbachból indulhatunk a Dürrensteinra, vagy Hochmoor Leckermoosból a Ringkogelre. Az egyik legkiválóbb sítúrahegy a Mostviertelben a Göller St. Aegydben, ahol a környező hegycsúcsok látványa egyenesen lélegzetelállító és valóban felejthetetlen. Szintén elsőrangú terep a Muckenkogel Lilienfelden, ahol akár a Lilienfelder Hüttebe is betérhetünk.
Aki még nem rendelkezik tapasztalattal a síalpinizmusban, az a Mostviertelben is megtanulhat sítúrázni. Pl. a Schischule Annaberg vagy a JoSchi Snowsports-Schischule Hochkar jóvoltából.
Túrasível a Schneebergen, © Wiener Alpen, Martin Fülöp
Túrasível a Schneebergen, © Wiener Alpen, Martin Fülöp

Síterepek, ahol sítúrázók is használhatják a pályákat

Aki a sítalpakat kevésbé mély hóban, vagy akár este is szívesen koptatná, annak összegyűjtöttük azokat a síterepeket, ahol a hegymenet és a lesiklás a pályákon bizonyos feltételek mellett megengedett. Minden esetben fontos, a sítúrázókra vonatkozó szabályok betartása. A síterepeken helyenként kitáblázott útvonalak és a hegymenetet segítő nyomvonalak gondoskodnak arról, hogy a túrasí szerelmesei biztonságban és örömmel űzhessék ezt a téli sportot.

Lackenhof am Ötscher

A Lackenhof am Ötscher síterepen az „Ötscher-Schutzhaus“ jelzésű útvonalat a liftek nyitvatartási ideje alatt sítúrázók is használhatják a Nagy Ötscherre. Az útvonal a hátsó parkolótól indul Weitentalban. Onnan eleinte az út mentén halad az erdő széléig, ahol jobbra kanyarodik és enyhén emelkedni kezd. Néhány perc múlva a Nagy Ötscher 2. pályájára érünk. A hegymenet lentről nézve a pálya bal szélén lehetséges, míg az út fentebb balra leágazik a sítúra útvonalra. Egy jobbkanyar után tovább haladunk a 2. pálya felé. Valamivel később a hegymenet balra, az erdőben folytatódik. Innentől kezeletlen terepen, erdőben haladunk tovább. A jelzéssel ellátott útvonal az Ötscher menedékházhoz vezet. A hegymenet nyomvonalát lesikláshoz nem lehet használni.

Nyitvatartás: Hegymenet a Nagy Ötscherre: mindennap 9:00-től 16:30 óráig
Lesiklás a liftek nyitvatartási ideje alatt a pályákon lehetséges.
Sítúra est: Kedden és pénteken 16:30-tól 20:00 óráig
A sítúrázók a Nagy Ötscher 1. és 2. pályáját használhatják hegymenethez és lesikláshoz.

Gemeindealpe Mitterbach

A Gemeindealpe Mitterbach síterepen két kitáblázott útvonal közül is választhatnak a sítúrázók a hegymenethez, melyek különböző nehézségi fokozattal rendelkeznek (kék/piros és piros/fekete). Ezek közvetlenül a pálya mentén haladnak a felvonó völgyállomásától, vagyis 807 méterről egészen a 1626 méteren található csúcsig.

Nyitvatartás: A felvonó nyitvatartási ideje alatt, mindennap 8:30-tól 16:30 óráig
Sítúra est: Szerdánként 16:30-tól 19:00 óráig

Annaberg

Annaberg síterepén a hegymenet a pálya szélén, ill. megfelelő hóhelyzet mellett a kijelölt útvonalakon lehetséges.

Nyitvatartás: A felvonó nyitvatartási ideje alatt, mindennap 8:30-tól 17:00 óráig
Sítúra est: Csütörtökönként 17:00-től 20:30-ig
Az 1a, 1b és 3-as jelzésű pályák ekkor túrasí pályaként működnek.
Túrasízők Annabergen © weinfranz.at
Túrasízők Annabergen © weinfranz.at

Schischaukel Mönichkirchen-Mariensee

A Schischaukel Mönichkirchen-Mariensee síterepen a hegymenet minden csütörtökön a liftek zárása után a pálya mentén lehetséges. Ez alól kivételt képez, ha a hóágyukat üzemeltetik.

Nyitvatartás és sítúra est: Csütörtökönként a felvonó zárása után 20:30-ig
Kivéve, ha a hóágyukat működtetik. Ebben az esetben a túrasízés nem engedélyezett.

Unterberg

Unterbergen a hegymenet a pálya szélén lehetséges.

Nyitvatartás: Szerdától keddig 8:30-tól 17:00 óráig
Sítúra est: Szerdánként 17:00-től 21:00 óráig Ezt követően a pályákat karbantartják és ezért azok használata mindenki számára másnap reggel 08:30-ig tilos.

Arabichl-Schilift in Kirchberg am Wechsel

Az Arabischl felvonónál a sípálya bal szélén lehet haladni Arabichl felé vagy tovább a Hochwechsel irányába.

Nyitvatartás: Péntek kivételével naponta 9:00 és 16:00 óra között

Schilift Breitenfurt

A Breitenfurt felvonónál a pályákat a sítúrázók is használhatják. Hegymenetre a pálya legszélén van lehetőség. Nyomvonal nincs.

Nyitvatartás: Hétfőtől csütörtökig 13-16 óráig, pénteken 13-20 óráig, szombaton 9- 20 óráig, vasárnap, ünnepnapokon és iskolai szünetben 9-16 óráig További információk 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.