Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az Alpokban töltött üdülés hatásai

2013.10.08. sielok.hu

Nemrégiben Budapesten tartott előadást Wolfgang Schobersberger professzor az innsbrucki egyetemről. Schobersberger évek óta részt vesz azokban a kutatásokban, amelyek az alpesi üdülésnek egészségünkre gyakorolt hatását vizsgálja. Néhány gondolat az előadásából.
Egészségügyi szempontból nézve az üdülés a legjobb módszer arra, hogy kipihenjük magunkat és energiát gyűjtsünk a hétköznapokra – ezért is hoztak létre számos egészségügyi ajánlatot az elmúlt évtizedekben a turisztikai szolgáltatók. Ausztriában a turizmus egyik kiemelkedő fókuszpontja az Alpok, azaz az ország hegyvidéki régiói. A világ számos országából érkező turisták milliói keresik fel évről évre az osztrák alpesi üdülőhelyeket, legyen szó nyárról vagy télről.

Mallaun - Kép: Österreich Werbung
Mallaun - Kép: Österreich Werbung
A nyári időszakban a túrázás és a hegymászás a legkedveltebb mozgási formák, de már egy könnyed hegyi kirándulás is jótékony hatást gyakorol az ember egészségére. AMAS (Austrian Moderate Altitude Study) projektünkben javulást figyeltünk meg többek között az elhízással kapcsolatos problémák terén: például a vérnyomás csökkenését, valamint a testsúly csökkenését akár diétázás nélkül. Fejlődést tapasztaltunk lélektani szempontból is: csökkent a stressz, javult az életminőség és az alvás minősége. Kutatásunk során bizonyítani tudtuk, hogy egy 3 hetes, Alpokban töltött üdülés a testzsírsúly 5 kg-os csökkenését is eredményezheti, jelentős mértékben csökkentve ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Kép: Kaertnen Werbung / Franz Gerdl
Kép: Kaertnen Werbung / Franz Gerdl
Egy aktív alpesi üdülés és a hozzá kapcsolódó rekreációs programokon való részvétel télen is kitűnő alkalom, hogy tegyünk valamit egészségünkért. A síelés, a sífutás és a hótalpas túrázás sokkal több, mint csupán testmozgás. Az izmok és a szív edzését kombinálva az Alpok természeti környezetével (napsütés, hó, levegő) jótékony hatást gyakorolunk a mentális regenerációra is. Az Alpokban eltöltött téli üdülés – egészségügyi szempontból is – kiváló holisztikus módszer, amellyel karban tarthatjuk testünket, szellemünket és lelkünket. A hegyvidék egyik jellemzője, hogy a magasban csökken a légnyomás, ez pedig stimulálja a vörös vérsejtek képződését a testben. Az új, fiatal vörös vérsejtek könnyebben és gyorsabban szállítják az oxigént, ezáltal javítva a szövetek oxigénellátását.

Kép: Österreich Werbung
Kép: Österreich Werbung
Sokak által ismert tény, hogy az alpesi klíma kedvező hatással van az allergiás panaszokra. Az általános vélemények szerint az 1600 méter feletti magasságban eltöltött vakáción fokozatosan csökkenek a panaszok. Ilyen magasságban kitisztult a levegő, a vendégek kevesebb pollennel vagy egyéb allergiát okozó anyaggal találkoznak.

Kép: Österreich Werbung / Peter Burgstaller
Kép: Österreich Werbung / Peter Burgstaller
Összességében elmondhatjuk, hogy Ausztria alpesi üdülőhelyei többé nem csupán extrémsport-turisták célpontjai, hiszen a fókusz eltolódott az egészségorientált üdülés irányába, a természet szépségét kiegészítve a mentális és a fizikai regeneráció lehetőségével, amely egyre szélesebb tömegeket vonz.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.