Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új síterepeket fedeztünk fel a Beszkidekben!

Brenna | Istebna | Szczyrk | Ustron | Wisla

2010.12.03. Wesselényi Andrea

Új síterepeket fedeztünk fel a Beszkidekben! Az ősszel Dél-Lengyelországban jártunk, ahol számunkra teljesen új, a sielok.hu adatbázisában eddig még nem szereplő síterepeket is sikerült felfedezni. A Sziléziai-Beszkidek öt, a sísport szempontjából is érdekes üdülőfalvát ismertük meg közelebbről és ajánljuk most a szezon elején síelőtársaink figyelmébe.

Brenna - ahol a magyarokról neveztek el hegyet és sípályát

Wegierski azaz meglepő módon "Magyar sípálya" nevet viseli itt az egyik kis síterület. A „Magyar-domb” nevének eredete nem a híres lengyel-magyar barátságnak köszönhető, sokkal inkább az 1470-es években zajló állandó trónviszálynak Mátyás, akkori magyar király és a lengyel Jagelló Kázmér között.

A legenda szerint Mátyás király katonái csellel szerették volna bevenni Zywiec (ejtsd: Zsiviec) városát. A terv szerint Zywiec polgárai, amikor Mátyás előtt térdre ereszkednek, „magyar” földön teszik ezt meg, és ezzel elismerik, hogy Zywiec már Magyarország része. Hogy Mátyás katonái ne szegjék meg lovagi esküjüket, azaz ne hazudjanak, magyar földet csempésztek a lengyel város környékére. A csel azonban nem sikerült és a lengyelek a magyar földből hegyet emeltek a város közelében, innen ered a hely neve: Magyar-domb.
A legendát megalapozza a számos lengyel magyar ütközet a szűk Sola völgyben, ami bevehetetlennek bizonyult nemcsak a magyarok, hanem később a második világháborúban a németek számára is.

Brenna Wegierski, azaz a magyar nevű sípályája méreteit tekintve is emlékeztet egy átlagos hazai síterepre. Az 1000 méter alatti tszfm. magasság és a 200 métert nem meghaladó szintkülönbség ellenére gondosan hóágyúzott, esti világítással felszerelt tanulópályákat találhatunk itt, és ez elmondhatjuk, hogy jellemző a lengyel síterepek többségére. Az itteni lejtők természetes domborzatukban nem versenyeznek az Alpok síparadicsomaival, de az tény, hogy a kezdő síelők, kisgyermekes családosok igen jó ár-érték arányban tudnak belekóstolni itt a sísportba úgy, hogy közben bizton számíthatnak a vendéglátók őszinte vendégszeretetére. További infó a síterepről »

Ilyen volt a 2009/10 szezon Brenna "magyar" síterepén
Brenna másik, Swiniorka nevű sportközpontja az un. Erdészek-völgyében (Dolina Lesnicy) található. A 700 méteres magasságból induló síterületen 3 húzólift működik, a liftek hossza egyenként kb. 500 méter, a sípályák összes szintkülönbsége 135 méter. Az 1,5 kilométernyi sípálya inkább enyhe mint erős lejtésű, széles, igazi tanulóterep. A pályákat hóágyúkkal és ratrakokkal kezelik, este pedig megvilágítják, az 1. és 2. sz. pályákon lehet villanyfényben csúszkálni. A sífelvonók pontos bérlettel használhatók, az ár a pályán töltött időtől vagy a felvonások számától függ. A völgyben tágas parkoló és hangulatos kandallós étterem várja a vendégeket. A helyi kalandpark és síiskola honlapja elérhető a www.brenna-ski.pl weboldalon.
További infó a síterepről »
Brenna Swiniorka sítérképe
Brenna Swiniorka sítérképe

Istebna - az igazi titkos tipp családoknak!

Istebnát (kiejtése: Isztebna) a turisták többsége népművészeti emlékei miatt keresi fel. Gyönyörűek gorál házai és több múzeum is nyitva áll a folklór kedvelői előtt. Látogatásunk során népi hangszereket, csipkeverő műhelyt, fafaragókat ismerhettünk meg a kis hegyi faluban. A környékbeli dombokon itt is több sípálya található, melyek közül az egyik igen kellemes meglepetést tartogatott. Vadonatúj 4-üléses felvonó szállítja a síelőket a Zagron hotel előtti dombra, ahonnan csak be kell síelni a síterep tövébe épült szállodába. Ez az igazi pihenés: ha a szülők elfáradtak, az ablakból nézhetik a csemetéket, ahogy önfeledten csúszkálnak a hegyoldalon. A napi felvonójegy ára igen kedvező: 50 zloty azaz 3500 Ft-ért reggel 9-től 17 óráig, 70 zl, azaz kb. 5000 Ft-ért pedig akár reggel 9-től egészen este 9-ig csúszkálhat, aki bírja energiával.
További infó a síterepről »
Új fejlesztés: Zagron - ahol a pályaszállásként felépített hotel és 4-üléses lifttel felszerelt, esténként kivilágított sípálya egy kézben van
Új fejlesztés: Zagron - ahol a pályaszállásként felépített hotel és 4-üléses lifttel felszerelt, esténként kivilágított sípálya egy kézben van

Szcyrk - tradicionális síközpont FIS minősítésű pályával

Szczyrk - úgy ejtendő, mint a kiSCSIRKe - a Beszkidek télisport-fővárosa 460 méter magasan található, de a hosszan elnyúló településnek vannak 900 méteren fekvő részei is. Ez Lengyelország egyik legnépszerűbb téli sportközpontja, a magyarok előtt sem ismeretlen. Anno a "szoci időkben" igen sokan jártak ide, nem egy ismerősöm emlegeti nosztalgiával, hogy Szczyrk lejtőin tanult meg síelni. Itt, ahol még a kerítés is sílécből készül, a sísportnak történelme van! A városban az első székes felvonót 1958-ban adták át a síelőknek. A két szakaszban épített 2-ülőszékes felvonó felső állomása 1257 méter magasan található. Tervezik a régi nagy ülőlift korszerűbbre cserélését, ami idén már nem, de a 2011/12 szezon kezdetére várhatóan megvalósul. A síszezon itt általában december elején kezdődik és április elejéig tart. A legjobb hóviszonyok általában februárban vannak. Az átlag hótakaró a városban 30-50 cm, a pályákon ennél több, de a természetes hóra ráadásként hóágyúk és hótaposó gépek biztosítják a folyamatos téli hótakarót. Több esti kivilágított pálya is működik, így akár este 9-ig is csúszhatunk a város lejtőin. Szczyrk éghajlatának különlegessége, hogy nem fúj olyan erősen a szél, mint például a Tátrában vagy a Karkonosze-hegységben.

A síterületen a hivatalos adatok szerint 60 km sípály található, de ez nem teljesen összegüggő rendszert takar. A felvonók és a pályák két fő központhoz tartoznak. Az egyik a Czyrna-Solisko Síközpont, a másik a Centralny Osrodek Sportu (C.O.S.). Profiknak a 3 km hosszú FIS lesiklópályát vagy a Golgotát ajánljuk. A számos pálya különböző nehézségű, ezért a kezdőtől a profiig mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. Kimondottan gyerekfelvonó és tanulópálya is várja a legkisebbeket. Szczyrkben több mint 8000 vendégágy várja a turistákat, köztük sok új szálloda és igényesen kialakított panzió is. A városban található uszoda, tekepálya, sportcsarnok is, az alpesi síelésen kívül a téli sportok szerelmeseit pedig 4 síugrósánc és sífutópálya is található.

Ustron - gyógyulni és pihenni vágyók zarándokhelye

Ustron a Visztula völgyének kijáratánál elterülő Cieszyni Szilézia legrégibb települése. Ustron nem csak síparadicsom, hanem gyógyüdülő is, már több mint 200 éve keresik fel a gyógyulni vágyók. A '70-es években kezdték meg a síterület kialakítását. Az Ustron körüli sípályák 340 -­ 855 m magasságban, a cseh határ közelében (10-12 km) fekszenek. Az üdülőely több mint 6000 vendégággyal rendelkezik. A Wielka Czantoria és Palenica hegyek oldalán található sípályái nem alkotnak összefüggő rendszert. Az eredetileg 1967-ben megnyílt Czantoria síterep ülőszékes liftjét a pár éve cserélték le egy modern, négyszemélyes ülőliftre. A népszerű libegő majdnem 500 méter szintkülönbséget megtéve jut el a hegycsúcsra, innen egy 2,5 km hosszú kék, vagy egy 2 km hosszú piros pályán csúszhatunk le a völgybe, ahol egy étterem, egy kezdő sípálya és egy 180 férőhelyes parkoló található. A hegyállomástól indul egy 700 méter hosszú nyári bobpálya is, amely 50 méteres szintkülönbséget tesz meg. További infó »

Wisla - Malisz, a lengyel síugróbajnok otthona

Wisla (ejtsd: Visva) magyarul a Visztula folyó nevét viseli, ez Lengyelország egyik legnépszerűbb gyógyüdülőhelye, ezért rengeteg szálláshely várja a vendégeket, köztük a Hotel Golebiewky óriáshotel, melyben beltéri élményelemekben gazdag Aquapark is található. Legendásan jó áron lehet egyébként Wislában gyógyulni, egy kezeléssel kombinált gyógyüdülés szállással és félpanziós ellátással már 100 Zloty per nap áron elérhető (ami kb. 7000 Forint).

Wisla rettentő büszke az itt született Adam Malisz (ejtsd: Malis) lengyel síugróbajnokra, aki helyi sportklub tagjaként kezdte pályafutását. Malisz olimpiai ezüst- és bronzérmes, négyszeres egyéni világbajnok, négyszeres összetett Világkupa-győztes, számos nemzetközi síugróverseny bajnokaként Lengyelországban háromszor választották meg az év sportolójának. Itt Wislában múzeumot rendeztek be relikviáiból, érdemes áldozni rá egy fél órát. Még látványosabb a nevét viselő síugrósánc, melyet a lelátóból csodáltunk meg és próbáltuk elképzelni egy nemzetközi síugróverseny hangulatát. Wisla körül több kis síterep is található, ezek közül a legjobb Soszów, ahol egy vadonatúj 4-üléses felvonó is üzemel. A leghosszabb (kék) lesiklópálya közel 2 kilométeres, ami itteni viszonylatban különleges. További infó a síterepről »

A Szilézia Beszkidek síterepeit egy közös térképen is elhelyeztük:

10 érv, miért válasszuk a lengyelországi Beszkidek régiót úticélnak

  • Az északi fekvés miatt korán megérkezik a hó, hosszú, és általában hóban gazdag a síszezon
  • A sípályákat hóágyúkkal is behavazzák és gondosan kezelik.
  • A legtöbb sípálya rendelkezik esti kivilágítással, így akár napi 10 órát is tölthetnek a vendégek sízéssel.
  • Igen jó ár-érték arányúak a családi síterepek.
  • Őszinte vendégszeretettel, barátként várják itt a magyarokat.
  • Jó ízléssel kialakított éttermekben, hangulatosan berendezett hüttékben, igényes gasztronómiával várják a megéhezett vendégeket.
  • A közeli hegyi falvakban megcsodálhatjuk a gorál építészet és népművészet remekeit, végiglátogathatjuk a jellegzetes fatemplomokat, tájházakat.
  • A közeli városokban gazdag kulturális élet és sok látnivaló kínálkozik, mindenképpen érdemes felkeresni a pszcynai várkastélyt ( infó: www.pszcyzna.pl ) és a közeli bivalyrezervátumot, Bielsko Biala EU forásokból mostanra szépen felújított várát valamint Cieszyn (ejtsd: Scsecsin) cseh-lengyel határon fekvő város fölé emelkedő romantikus vártornyokat és bástyákat.
  • A közeli cseh-szlovák-lengyel határ vidékén további látnivalókat és sok kirándulási lehetőséget találhatunk.
  • Lengyelország a sörimádók mekkája: kiváló minőségűek az itteni sörök, és akár sörgyárlátogatást is beiktathatunk a programba , mint pl. a Tychi sörgyár vagy Żywiec (ejtsd: zsiviec) sörmúzeuma, ahol szervezett "időutazást" is átélhetünk!

Hasznos linkek:

KOMMENTEK
tmarothy | 2010.12.03. 12:15
Jó kis cikk! :)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.