Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fondü: receptek, szabályok és rituálék

2007.03.01.

Senki sem tudja már manapság, hogy mikor is márthatták az első alkalommal az alpesi pásztorok olvasztott sajtba a kenyerüket. Ami azonban azóta már köztudott, hogy melyik a legjobb sajt a fondühöz, mikor kell a pálinkát inni, hová a legjobb betérni egy hangulatos fondüestre és mi történik akkor, ha valakinek a kenyérdarabkája lecsúszik a villáról.

Az első alapszabály így hangzik: minden fondü olyan finom, mint a hozzá felhasznált sajtok. Az igazi ínyencek a három különböző fajtájú sajtból készült fondüt tartják a legízletesebbnek. Soha nem szabad túl lágy sajtot használni, különben a fondü túl ízetlen lesz. A klasszikus alapmassza gruyére és freiburger vacheringből, valamint egy kis hegyisajtból áll. Egyes szakácsok azt is ajánlják, hogy az összetevőket - sajt, kukoricakeményítő és bor - már egy nappal a felhasználás előtt keverjük össze, és az így készült masszát hűvös helyen pihentessük.

A fondü készítés közben a sajtmasszának soha nem szabad főnie, épp csak rotyognia. Nagyon fontos a folyamatos keverés. Ami a kenyeret illeti, annál jobb minél több a kenyérhéj. Így a sajt jobban megmarad a kenyérdarabkán és a kenyér sem csúszik le a villáról. A klasszikus baguette mellett a lepénykenyér is ideális választás.

És végül a borról. A fondü sikerében nagy szerepe van a megfelelő borválasztásnak. Az idők során a legjobbnak bizonyultak: La Côte, Neuenburger, Bielersee vagy Fendant - egy igazi borkülönlegesség. Legalább ilyen fontos a cseresznyepálinka is, amelyet az emésztés elősegítése érdekében kell kortyolgatni. A fondü elkötelezett hívei a kenyerüket is belemártogatják az ízletes pálinkába. Azonban ezzel óvatosan kell bánni! Mert akinek leesik a villáról a kenyere, annak fizetnie kell egy üveg bort. A hölgyeknek egyszerűbb a dolga, ők egy csókkal is fizethetnek, és még ki is választhatják, hogy kit ajándékoznak meg a csókkal.

Sikerült kedvet teremtenünk? Jó fondü szinte mindenhol fogyasztható Svájcban, a sok étterem közül azonban kiemelkedik néhány igazi titkos tipp: például a Fondue Stübli Zürichben (Rotwandstrasse 38, CH-8004 Zürich) vagy a Bussalp hegyi étterem Grindelwaldban. Itt télen minden évben fondü-esteket szerveznek. Éjszakai buszok szállítják a vendégeket az étterembe. Az est mottója: "fondue á discretion" - ami annyit jelent "fondüt szívünk szerint". A fondü után következik az emésztést elősegítő pálinkázás, majd a vendégek a ragyogó holdfénynél száguldhatnak a völgybe Svájc leghosszabb szánkópályáján. Nem messze található a környék egyik legkalandosabb sípályája, a legtöbb hajtűkanyarral és a legszebb panorámával. A sípálya az Alpiglen hegyi étteremből vezet Grindelwaldba és szerdától szombatig éjszakai világítással várja a sízőket. A Jungfrau vasút speciális vonatja, a "Schlittenexpress" szállítja a vendégeket a hegyre, ahol egy vidám fondüvacsora vár rájuk, majd jöhet a száguldás a kalandos sípályán.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.