Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóbiztosság garantálva: francia gleccsersíterepek

2017.10.01. 2021.12.14. sielok.hu | frissítve: 2021.12.14.

A síelés tervezésekor az egyik legfontosabb szempont a hóbiztosság. Ha gleccserterepet választunk, akkor ez szinte garantált, nézzük hol találunk ilyen síterepeket Franciaországban!
Kép: Les Menuires, ennyi hó esett 2021 decemberben
Kép: Les Menuires, ennyi hó esett 2021 decemberben

Tignes és a La Grand Motte gleccser

Tignes 2100 méter magasan épült modern síterep a festői szépségű Chevril-tó felett, innen, egészen pontosan a Val Claret városrészből indul a La Grande Motte gleccserhez a siklóvasút.

A gleccser 3.030-3.455 méter között található, ahová mind a siklóvasúttal, mind az ülőlifttel feljuthatunk. A pályák változatos nehézségűek (kék, piros és fekete), mellettük ülő- és húzólifteket is találunk. A téli hónapokban egészen Tignes-ig vissza tudunk síelni.

A síterep rendkívül hóbiztos, általában már szeptember végén elkezdődik a szezon és a gleccseren egészen július elejéig lehet síelni.
A le Grande Motte gleccser 2017. szeptember 3-án | Fotó: Tignes
A le Grande Motte gleccser 2017. szeptember 3-án | Fotó: Tignes

Val d'Isere és a Pisaillas gleccser

Val d'Isere és Tignes egy összefüggő síterepet alkot összesen 300 km sípályával. A Tarentaise és Maurienne völgyek találkozásánál fekszik a Pisaillas gleccser, 2.700 és 3.200 méter között. A Cascade ülőlifttel és a Les Montets húzólifttel juthatunk fel a gleccser tetejére, ahol kitűnő hóviszonyok valamint kék és piros pályák várnak.

Sokan a világ egyik legszebb síterepének tartják, emellett hosszú szezonjairól is ismert, szeptember végétől általában július közepéig lehet síelni.
A hóbiztos és gyönyörű Val d
A hóbiztos és gyönyörű Val d'Isére síterepe | Fotó: Cyril Andco Cousin / Val d'Isére

6 gleccser biztosítja a pazar hóviszonyokat a 3 völgyben

A Trois Vallées nevű sírégió a világ legnagyobb teljes egészében összefüggő pályarendszere, ami 600 kilométernyi sípályát jelent. A gigantikus méretű pályarendszerhez természetesen gleccserek is tartoznak, összesen hat darab, melyek jelentősen hozzájárulnak a síterep hóbiztosságához.

Orelle felett található a Bouchet és a La Pointe Renod, ahol két piros pályát és egy ülőliftet találunk. Val Thorens felett a Chaviére és a Péclet gleccser található, ahová a Péclet kabinossal juthatunk fel, a piros és a kék pályákon pedig a gleccser lábánál síelhetünk.

Meribel felett található a Gébrolaz és a Borgne, ide nem vezetnek sípályák, de a Mont Vallon 2.952 méteres csúcsáról csodás panoráma nyílik a gleccserekre. A szezon általában november közepétől május elejéig tart, nyári sízésre sajnos nincs lehetőség.
Túra Les Menuires síterepén | Fotó: lesmenuires.com
Túra Les Menuires síterepén | Fotó: lesmenuires.com

Alpe d'Huez és a Sarenna gleccser

Alpe d'Huez Briancon és Grenoble között 1850 méter magasan épült modern település. A Sarenna gleccser a 3330 méter magas Pic Blan alatt található, a csúcsra feljuthatunk az azonos nevű nagykabinossal illetve a Grandes Rousses kiskabinossal valamint a Marmottes ülőlifttel is. A gleccseren egy rövid kék és piros mellett főleg fekete pályákat találunk.

Nyári sízésre már nincs lehetőség, de a gleccsernek köszönhetően kiváló hóviszonyok várják a téli sportolókat. A szezon általában november végétől április végéig tart.
A modern és hóbiztos Alpe d
A modern és hóbiztos Alpe d'Huez síterepe | Fotó: L.Salino/snowcarbon.co.uk

La Plagne és a Bellecote gleccser

A Tarentaise völgyben található Paradiski sírégió nyugat felé eső része La Plagne, amely egy jól kiépített, modern síterep. A Bellecote nevű kabinossal juthatunk fel a gleccserhez, ahol piros és fekete pályákat találunk.

Korábban nyáron is lehetett síelni a gleccseren, de az utóbbi években már sajnos nem lehetséges. A szezon általában december elejétől április végéig tart.
Bellecotte-gleccser, La Plagne | Fotó: Tobi
Bellecotte-gleccser, La Plagne | Fotó: Tobi

Síelés egész nyáron: Les 2 Alpes

Les 2 Alpes Európa egyik legnagyobb gleccsersíterepe, az Északi- és Déli-Alpok találkozásánál, az Écrins Nemzeti Park szélén, Briancon és Grenoble között, helyezkedik el.

A Jandri Express nevű kabinos felvonótól indul Franciaország legmagasabban lévő gleccservasútja, az 1989-ben átadott Dome Express, melynek végállomásánál csodás jégbarlang található.

Feltétlen érdemes megemlíteni a funparkot, mely a sítereppel együtt a nyári hónapokban is nyitva tart, ha az időjárás engedi, akkor júniustól egészen szeptemberig. Ezen kívül külön őszi és téli nyitvatartás is van, ősszel általában október végén nyit ki 2 hétre, majd december elején kezdődik a téli szezon, mely általában májusig tart.
Jókat lehet síelni a Les 2 Alpes gleccserén
Jókat lehet síelni a Les 2 Alpes gleccserén

Les Arcs és a Glacier du Varet

A Tarentaise völgyben található Paradiski sírégió kelet felé eső része Les Arcs síterep, mely rendkívül tagolt, sok völgy, kuloár, és hegycsúcs színesíti. A 3226 méter magas Aiguille Rouge csúcsra a Varet kiskabinos és az Aiguille Rouge nagykabinos visz fel.

A csúcs alatt található a Varet gleccser piros és fekete pályákkal. A nyári sízés már sajnos itt sem lehetséges, a gleccser felületét a nyári hónapokban letakarják egy fényvisszaverő fóliával, hogy megvédjék a nap sugaraitól.
A gleccser felületét nyáron letakarják, hogy megállítsák az olvadást | Fotó: Lledauphine.com
A gleccser felületét nyáron letakarják, hogy megállítsák az olvadást | Fotó: Lledauphine.com

Egy síterep kalandvágyóknak: Argentiere/Chamonix

Argentiere nélkül a profiknak Chamonix nem lenne túl izgalmas, itt azonban kedvükre kitombolhatják magukat. Szédítő magasságok és hatalmas sziklák várják az ide látogatókat.

A síterep legmagasabb pontja a 3275 méter magas Grands Montets, ahová az azonos nevű kabinossal juthatunk fel. A Rognons gleccseren vezet át egy bevállalós fekete pálya, amiből egyébként elég sok található a síterepen, ezért csak haladóknak ajánljuk. A síszezon általában novembertől májusig tart.
A szédítően magas csúcsra vezető Grands Montets felvonó | Fotó: szefa64
A szédítően magas csúcsra vezető Grands Montets felvonó | Fotó: szefa64
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.