Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Öt csillag közt alszom ma...

A Lienzi Dolomitokban jártunk

2011.09.30. Túrmezei Tamás

5 csillagos környezetben tölteni a sívakációt Ausztriában egyáltalán nem megoldhatatlan feladat, de Kelet-Tirol tartományban ezt a szolgáltatást csak egy hely nyújtja, így aki a Hoschstein pályáin szerzett fáradságát ilyen szintű szálláshelyen kívánja kipihenni, az csak a Grandhotel Lienz-et választhatja.
A háborúk által szétszabdalt Tirol legkisebb egysége Kelet-Tirol, de ezt legalább nem veszítette el Ausztria, illetve akkor még a Monarchia. Így Lienz, a mediterrán hatásoktól sem mentes kisváros fontos közlekedési csomópontja maradt a szomszédunknak, egy kőhajításnyira a Grossglocknertől és a „nagy” Dolomitoktól is.

A Lienzi Dolomitok és a Magas Tauern kivételesen szép fekvést biztosítanak a névadó városnak (nem összekeverendő Linz városával…), amely azzal a sajátos tulajdonsággal rendelkezik itt az Alpok sűrűjében, hogy kétezernél is több napsütéses órával bír évente. Ez a tény egy síző szemében is figyelemre méltó lehet, a tekintélyes tiroli és dél-tiroli sícentrumok ebben az egy dologban biztosan alul maradnának. Hochstein és Zettersfeld sípályái szinte a városból emelkednek ki, dimenziójukat tekintve a szomszédos Karintia kedvenc terepeihez hasonlíthatóak, a pályák 2000 illetve 2300 m magasságból indulnak lefelé, és nagyjából 40 km-nyi jól kezelt lejtő áll rendelkezésre. Összetételük kellően változatos, szép, hosszú, izzasztó feketét ugyanúgy találunk, mint világoskéket a szerényebb versenyzőknek. A profiknak Hochstein nyújthat több kihívást, főként az egyik 7 km hosszú piros-fekete pályája miatt, nem véletlen, hogy itt női világkupa futamokat is rendeznek.

Zettersfeld hatalmas, napos teraszával, lenyűgöző panorámájával, elsősorban a családi sízés célpontja, de a deszkások és a freestyle rajongói is kultiválják ezt az oldalt.
Egy-két éve már annak, hogy mindkét hegyre jár egy-egy új fejlesztésű nagy kabinos lift is, azok kedvéért, akik sehogy sem bírnak megbarátkozni a sítalpon történő vontatással. Igaz, a hochstein-i liftnek más szerep is jutott: ezzel jutunk fel a helyi szórakoztatóipar büszkeségének induló állomásához. A kézenfekvő szóviccel jól operáló Ostirodler enyhén szólva túllép a ródlizás fogalmán, jelenleg az Alpok talán leghosszabb kötött bobpályája, 2300(!)m hosszú. Eszméletlen nagy élmény, szívem szerint mindig beiktatnék egy bobozást két síelés között. Kíváncsi vagyok, vajon meddig megy ez a versengés Alpok szerte, ebben "ki tud nagyobb bobpályát építeni" kérdéskörben... Mint Ausztriáról általában elmondható, Lienzbe sem csak síszezonban érdemes látogatni, sőt. Egyre több honfitársunk fedezi fel magának az alpesi vidéket nyáron, és itt elsősorban nem a hegymászásra kell gondolni. Lienz mellett például olyan vitál-park épült Vitalpinum néven, amely teljesen szokatlan módon nem a szemünknek, hanem egyéb érzékszerveinknek kínál apró élvezeteket. Rövid mezítlábas túrát tehetünk egy patakban, majd levendula, rózsa vagy éppen gesztenye-szőnyegen, de az sem mindennapos, ahogy 150 féle gyógynövény, illetve olajaik illatával bódítanak a park kicsinyke állomásain végighaladva. Akár a síelésnek, akár más élvezetnek hódoljunk itt ebben a szürreálisan nyugtató környezetben, méltó pihenésre kétségkívül a Grandhotel Lienzben találunk. A mindössze két éve megalkotott méltóságteljes szállodaépületnek tulajdonképpen érthetetlen, hogyan találtak ilyen tökéletes helyet: a szobák zöme az egyetlen osztrák gleccserfolyóra, az Isel-re néz, úgy, hogy a folyó szemközti oldalán lombos erdősáv néz szembe, pedig kis híján a belvárosban vagyunk.
Az ötcsillagos Grandhotel Lienz az Isel folyó partján
Az ötcsillagos Grandhotel Lienz az Isel folyó partján
A hotel kategóriájának megfelelően attraktív, de a belső miliő mégsem zavarba ejtő, a túlzóan pazar luxus helyett az ízlésességre és az otthonosságra helyezték a hangsúlyt, még a négy, különböző színvilágot képviselő Royal Suite lakosztályokban is. A Grandhotel Lienz 72 egyéb vendégszobájának bármelyikében szívet melengető érzés heverészni egy nagyobb csúszás után, csak úgy, mint az 1400 m2-es Medical Wellness Spa komplexumban felejteni mókuskerékben töltött hétköznapjainkat, legalább néhány nap erejéig.
Medical Wellness Spa komplexum a Grandhotelben
Medical Wellness Spa komplexum a Grandhotelben
Ezt most a magyar vendégek egész baráti feltételek mellett megtehetik, ugyanis a Grandhotel Lienz csak nekünk kínálja speciális ajánlatát: idén november 1. előtt, illetve 2012. január 10. és április 10. között két felnőtt és egy gyermek 999 euróért élvezheti a maximális törődést egy egész héten át egy 40 m2-es lakosztályban. Ha figyelembe vesszük az átlagos hotel árakat és azt, hogy ezért itt minden reggel a folyóba nyúló teraszon Proseccót kortyolgatva nézegethetjük a hegycsúcsokat, meg a tányérunkon hagyott lazac maradékát, nos...
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.