Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A Magas-Tátrán is túl ... Kislengyelhon

2012.05.15. Túrmezei Tamás

Történelmi barátaink Kelet-Európa egyik legnagyobb országát birtokolják, mégis van, akinek minden lengyel élményét Zakopane és persze a Magas-Tátra északi oldala jelenti. Ha már így van, ismerjük meg egy picit jobban a környéket, mert Kislengyelhon nemcsak a Tátra ormai alatt kínál jó lehetőségeket a síelőknek!
Igen, valóban Kislengyelhonnak becézik lengyel barátaink ezt a nem is olyan piciny területet, amely az elképesztő természeti adottságú Dunajec kacskaringós vonalától a Vielickai sóbányák misztikus tárnái felett egészen Krakkóig terjed. Ha most felteszi valaki a kérdést, miért érdekes ez a síelni vágyóknak, a válasz kézenfekvő, mert kevés helyen köthető össze a családi sport az egyéb látni és élveznivalókkal, programokkal úgy, mint ezen a vidéken. Persze nem véletlenül használtam a családi sport kifejezést, a környék sípályáin az extrémitások hódolói nyilván csalódnának, nem úgy azok a családok, akik biztonságos környezetben szeretnék megtanítani csemetéiket, vagy kezdő barátaikat erre a gyönyörű hóbortra. Márpedig ezek jóval többen vannak a mi kis hazánkban, mint a fekete pályák elvakult ördögei.

De nézzük a tényeket, mit is találunk Bialka Tatrzanskán és környékén? Összesen öt pályarendszer található meglehetősen közel, egymástól legfeljebb 20 km-es távolságban. Bania, Jurgów vagy Kotelnica pályáit méreteikben hazai rendszereinkhez is hasonlíthatnánk, szolgáltatásaikat tekintve azonban többet kínálnak. Az öt kis központ 25 km sípályát kínál 26 különböző felvonóval, amelyek közül 9 db kényelmes ülős szerkezet. A www.tatryski.pl által népszerűsített pályák felvonói egyébként óránként 30.000 utast hoznak-visznek az igen jól gondozott pályák között. Ha többé-kevésbé kisíeltük magunkat, a nem túl távoli Krakkó meglátogatása sem elrugaszkodott ötlet egy pihenőnapon, nem beszélve az egészen közeli Zakopane nyüzsgő piacáról, vagy a kötelező helyi Váci utcáról, csak Krupowka álnéven. Nem egész napos program, ezért szinte kötelező lehetne a sokat látott Nedec várának megtekintése a Dunajec mentén, ahol büszkén mutatják be a látogatóknak a vár egykori zömében magyar birtokosait, végigvonultatva közös történelmi emlékeinket.

Ha történetesen a sírégió közepét jelentő Bialka Tatrzanskán van a szálláshelyünk, úgy érdemi wellnessben is részünk lehet, ugyanis a legkomolyabb alpesi centrumok is csak ritkán rendelkeznek akkora termálfürdővel, amilyet nemrég iderittyentettek. A Terma Bania nemcsak minőségét de árszínvonalát tekintve is kilóg egy picit a sorból, de legalább itt van nekünk, és a napi oktatás után néha egészen jól fog jönni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástipp
Hotel Harnas csillagcsillagcsillag
Felnőttbarát, modern szálloda Bukowina Tatrzańska síterep közelében (500 m) és számos más zakopanei síterep vonzáskörzetében. Szobák reggelivel, á la carte étterem, valamint felár ellenében termálfürdő belépő is igényelhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.